Afbeelding

Gierzwaluwencontactdag in Leuven

29 dec 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


Op 10 december ging de eerste contactdag voor gierzwaluwen door in het Vlaams-Brabantse Provinciehuis. Met meer dan zeventig gegadigden van over heel Vlaanderen was het zeker een geslaagde editie! David Dessers, Leuvens schepen van o.a. klimaat en duurzaamheid, verwelkomde de deelnemers.

Het succes was mede te danken aan de grote verscheidenheid aan boeiende sprekers en dito onderwerpen. Zo kwam de Engelse auteur Charles Foster — bekend van zijn boek The Screaming Sky — begeesterend vertellen over zijn passie voor de gierzwaluw. Daarna kwam het thema bescherming van nesten en nestlocaties aan bod. De wettelijke omkadering daarvan werd uitgelegd door medewerkers van het Agentschap voor Natuur en Bos. Dat we vandaag natuurinclusief kunnen bouwen met aandacht voor de gierzwaluw, maakte Joris Van Reusel van Studio Birds & Buildings duidelijk tijdens zijn zeer gesmaakte uiteenzetting. Louis Philippe Arnhem en Johan Kempeneers hadden het over de acties die de steden Leuven en Antwerpen ondernemen om het diertje alle kansen te geven.

Afbeelding
gierzwaluw_t.jpg

Na de lunchpauze bracht Geert Vanhorebeek, duurzaamheidsambtenaar van Leuven, het verhaal van de gierzwaluw als koestersoort voor Leuven en wat de Stad sedert vele jaren doet om deze typische stadsvogel zich er thuis te laten voelen.

Ook werd er aandacht besteed aan het inventariseren van de gierzwaluw op waarnemingen.be en gaf vogelkenner en tekenaar Gerald Driessens ons inzicht in het maken van het boek Swifts: A Guide to the Swifts and Treeswifts of the World. Hij legde uit hoe de tekeningen tot stand kwamen na o.a. bezoeken aan vele musea waar 116 verschillende opgezette gierzwaluwen bewaard worden. Tot slot bracht Lyndon Kearsley het verhaal van de vale gierzwaluw en zijn trek vanuit Azië en Europa doorheen Afrika. Tijdens de pauzes konden de deelnemers de verschillende infostanden bezoeken. 

 

Zin om zelf de gierzwaluw te helpen?

Geïnteresseerde Leuvenaars kunnen bij de Stad een aanvraag doen om een nestkast te laten plaatsen. Een stadsmedewerker komt kijken of de locatie geschikt is. Als dat het geval is, komt de Groendienst er eentje plaatsen aan de voorgevel. Sinds het koesterburen-projectvan de Provincie van start ging, werden zo al meer dan 700 zwaluwnestkasten opgehangen!