Afbeelding
digitale paddenstoelenpluk
Wim Dirckx

Half miljoen paddenstoelen ‘geplukt’ tijdens de Digitale Paddenstoelenpluk

15 dec 2020
Categorieën
Natuurbericht
Paddenstoelen


Van 1 september tot 30 november riep Natuurpunt op om massaal op zoek te gaan naar paddenstoelen. Niet om ze  echt te plukken, wel om ze digitaal mee te nemen en op naam te brengen via de app ObsIdentify. Dat leverde 111.804 waarnemingen op van 1824 soorten, waaronder niet alleen veel zwavelkopjes, honingzwammen en vliegenzwammen, maar ook zeldzaamheden zoals de kammetjesstekelzwam, pruikzwam en adonismycena.

Half september kregen alle leden van Natuurpunt een prachtige paddenstoelenposter in de bus met 22 gemakkelijk herkenbare, veel voorkomende paddenstoelen. Dit was het startschot voor de “Digitale Paddenstoelenpluk” en gelukkig begon het toen ook veel te regenen en schoten de paddenstoelen uit de grond. Voeg daar dan nog de corona-maatregelen aan toe en je hebt het perfecte recept voor een geslaagde buitenactie. Er werden meer dan 500.000 paddenstoelfoto’s geïdentificeerd via ObsIdentify en 215.737 foto’s kwamen terecht in waarnemingen.be.

Maar liefst 7322 waarnemers deden mee aan de Digitale Paddenstoelenpluk door waarnemingen in te voeren in waarnemingen.be en daarnaast werden de mooiste foto’s gepost op Facebook en Instagram.

Het doel van “De digitale Paddenstoelenpluk” was enerzijds om mensen te laten kennis maken met de wondere wereld van de paddenstoelen en anderzijds om met zijn allen die enorme diversiteit aan soorten (er zijn meer dan 4000 soorten gekend uit Vlaanderen) in kaart te brengen.


Afbeelding
600x_600_digitale_paddenstoelenpluk_12-2020.jpg

Veel voorkomende soorten

In totaal werden 1824 soorten waargenomen, waarvan de meeste foto’s van algemene veel voorkomende soorten. De meest gefotografeerde soort is de gewone zwavelkop, een opvallende gele paddenstoel die vaak in grote groepen op dood hout groeit. Je kan deze soort al in de zomer vinden, want hij haalt zijn voedingstoffen en water uit dood hout en daardoor is hij niet zo afhankelijk van neerslag als andere zwammen. Op de vliegenzwam, onze nummer 2, moet je meestal tot oktober wachten voor je hem te zien krijgt. Opmerkelijk is dat de gewone zwavelkop deze herfst op 117 nieuwe groeiplaatsen werd gespot en de vliegenzwam kreeg er 81 vindplaatsen bij. Maar de geschubde inktzwam, op nummer 3, spant de kroon met 137 nieuwe vindplaatsen. Deze laatste kan je gemakkelijk in je tuin aantreffen want hij is totaal niet kieskeurig wat betreft bodem en materiaal om op te ruimen.

Zeldzaamheden gespot

Veel paddenstoelen die zelden worden gezien, zijn zeer klein en enkel op basis van microscopische kenmerken te onderscheiden. Ze worden slechts door een handvol specialisten herkend.

Gelukkig zijn er ook zeldzame paddenstoelen, die eigenlijk heel opvallend zijn en goed herkenbaar. Je moet gewoon geluk hebben dat je op de juiste moment op de juiste plaats bent en dat je oog erop valt.

Zo werd de zeldzame kammetjesstekelzwam dit jaar ontdekt in Park Vordenstein in Schoten, de tweede vondst voor de provincie Antwerpen. In het Drongengoed was het al sinds 1979 geleden dat de soort er nog werd gezien. 

Ook de majestueuze pruikzwam, een zeldzame parasiet van oude beuken, kreeg er een nieuwe vindplaats bij in Lier. Om deze zwam te spotten moet je wel omhoog kijken (vaak hoger dan 10m) in plaats van naar de grond.  


Afbeelding
Pruikzwam Leo Vaes

De zeldzame pruikzwam werd op een nieuwe locatie aangetroffen (foto: Leo Vaes).

De oranje oesterzwam, die in 2011 nog nieuw was voor Vlaanderen, werd dit jaar op 36 nieuwe plaatsen gesignaleerd.

Het harig saffraanoorzwammetje, pas in 2013 voor het eerst in Vlaanderen waargenomen en voor 2020 maar gekend van 5 groeiplaatsen, werd dit jaar op 12 nieuwe locaties gezien.

De zeldzame maar opvallende adonismycena, een opsteker voor natuurbeheerders als indicatorsoort voor heischrale graslanden, kon het aantal vindplaatsen in waarnemingen.be verdubbelen van 16 naar 32.

Geen succes zonder mensen

De Digitale paddenstoelenpluk was een succes, maar dit was niet alleen te danken aan Obsidentify. De app moet hier en daar nog wel wat bijleren en gelukkig zitten er nog een heel team achter de machine. Het zijn de paddenstoelenvalidators van waarnemingen.be die dit seizoen hun uiterste best hebben gedaan om zoveel mogelijk foto’s te valideren (goedkeuren, determinatie bijsturen) die we in de bloemetjes mogen zetten. Dankzij hen hebben duizenden mensen dit seizoen veel bijgeleerd over paddenstoelen. 

Tekst: Roosmarijn Steeman (Natuurpunt Studie)