Afbeelding
Erik De Keersmaecker

Kerkuilen leveren topprestaties!

13 okt 2019
Categorieën
Natuurbericht
Vogels

2019 wordt ongetwijfeld een topjaar voor de kerkuil in de Lage Landen, misschien wel het beste resultaat ooit sinds de start van het Kerkuilproject in 1979. Nooit eerder zaten er zo’n groot aantal jonge kerkuilen in de nestkasten tijdens de controles van de nestkasten in mei en juni.

En nu, bijna 5 maanden later blijkt dat enkele paartjes kerkuilen zelfs aan 2de  broedronde bezig zijn, iets wat hoogst uitzonderlijk is. De verklaring zit in het bijzonder groot voedselaanbod aan muizen. Via de voortreffelijke Nederlandse nieuwsbrief Nature Today vernamen we dat er meerdere plaatsen in de Lage Landen bijzonder veel muizen aanwezig zijn. En dat stimuleert de kerkuil om meer te jagen.

 

Tijdens hun avondlijke tochten in mei en juni werden 30 nestkasten gecontroleerd door vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek  en in 19 nestkasten werd een geslaagd broedgeval vastgesteld,  met in totaal 76 jonge kerkuilen.

Dat is een buitengewoon hoog aantal, doorgaans hebben kerkuilen 3, soms 4 jongen. Dit jaar zaten er 5, soms 6 en op één broedplaats zelfs 7 jongen in een nestkast.

 

Midden augustus werd gestart met een 2de ronde nestkasten controleren en dat leverde op 2 plaatsen resultaat op, met broedende kerkuilen. Midden september werden beide plaatsen opnieuw bezocht en op elke plaats zaten er 3 pasgeboren jongen in de nestkast. Maandag 7 oktober werden beide plaatsen opnieuw bezocht. De vrees bestond dat door de gewijzigde weersomstandigheden, met volop regenbuien weleens voor sterfte van de jongen zou kunnen zorgen.

Dat bleek niet het geval, op beide plaatsen zaten er nog steeds 3 goed doorvoede jongen in de nestkast, die alle zes geringd werden met een wetenschappelijke ring van het KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen).

Info over het Kerkuilproject van Natuurpunt Rupelstreek: [email protected]