Leuvense Molenbeekvallei breidt uit met hulp van imec

Leuvense Molenbeekvallei breidt uit met hulp van imec
Imec, het grootste en gerenommeerde, onafhankelijke, Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, artificiële intelligentie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen ligt mee aan de bakermat van 'slimme' steden, propere energie, efficiënte mobiliteit en duurzame productie. De op Leuvense bodem ontwikkelde technologieën van het onderzoekscentrum vinden toepassingen in een veelheid aan sectoren over de hele wereld.
Dat imec haar verantwoordelijkheden inzake lokale milieubescherming ter harte neemt juichen we bij Natuurpunt toe. De ambitie van Natuurpunt om gezonde natuur dicht bij de mens te brengen sluit naadloos aan bij imec's participatie aan het 'Leuven 2030' project. Een initiatief waarbij gestreefd wordt naar een klimaatneutraal Leuven tegen 2030.
Daarom gingen Natuurpunt en imec een partnerschap aan. Wat begon met de installatie van een slechtvalkennestkast bovenop de imec toren mondt snel uit in een samenwerking met oog op het bewaren, herstellen en uitbreiden van lokale natuur in het Leuvense. Met de fondsen die imec vrijmaakte voor Natuurpunt konden we ‘Dalemhof’ kopen. Een perceel van 3 hectare groot in de Molenbeekvallei, grenzend aan de gemeente Bierbeek bij Leuven. De cultuurhistorische natuur ontwikkelde zich hier eeuwenlang d.m.v. het hooien (maaien en afvoeren) van het perceel. De hooilanden van Dalemhof zijn nog niet zo lang geleden in onbruik geraakt. Ze zijn verruigd, maar goed bewaard gebleven en met hoog potentieel voor natuurherstel. Dat geldt trouwens voor de hele Molenbeekvallei: een complex aan natuurgebieden die elkaar versterken.
Het veilig stellen van Dalemhof en de geambieerde aaneenrijging van meerdere percelen in de vallei staan garant voor het behoud en de verdere ontwikkeling van een rijke biodiversiteit die het gebied een weerbaarheid geeft bij extreme klimaatwisselingen. Het is een moerasgebied en zorgt daarom voor een grotere CO2-captatie dan gemengd loofbos. Het uitgebreide grachtenstelsel vormt een bron van leven, waar zelfs de bever thuis is, en voert water aan naar de Molenbeekvallei, waar het vastgehouden wordt in droge periodes en afwatering voorziet naar omgelegen percelen in natte periodes. Op termijn wordt het gebied, met de aanleg van wandelpaden, toegankelijk voor bezoekers.
---
De natuur steunen? Word partner van Natuurpunt.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week