Afbeelding
Lichenoconium aeruginosum
Min Pauwels

Lichenoconium aeruginosum, een nieuwe schimmel voor België!

22 nov 2021
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
LIFE BNIP
Natura 2000
Paddenstoelen


In het natuurgebied “Bos van Aa” in Zemst werd Lichenoconium aeruginosum gevonden, een schimmel die uitsluitend groeit op korstmossen en nooit eerder in België waargenomen is. In Nederland is deze soort eenmalig gevonden op Texel in 1999, in het Luxemburgse Steinfort in 2009. Natuurpuntster Min Pauwels is de eerste die deze schimmel in België vindt.

Bij een inventarisatie in natuurgebied Bos van Aa op 15 oktober werd door Min Pauwels op een stapel dood hout een bekervormig korstmos gevonden: fijn bekermos (Cladonia chlorophaea). Op zich geen ongewone vondst, fijn bekermos komt vrij algemeen voor en wordt vooral gevonden op boomschors en rottend hout. Dit korstmos had wel iets bijzonders: een aantasting met zwarte kogel- tot flesvormige vruchtlichaampjes van 0,1 mm groot. Bij het kijken naar korstmossen (lichenen) ontdek je ze soms: schimmels die uitsluitend leven op korstmossen. Deze schimmels zijn meestal gastheerspecifiek en kunnen parasitair zijn of commensaal (levend van de afvalstoffen van de gastheer zonder schadelijk te zijn).   


Afbeelding
Lichenoconium aeruginosum

De volgende dag werd de schimmel  op een lichenenexcursie met WBL (Werkgroep Bryologie en Lichenologie) voorgelegd aan Paul Geyselings, die intensief bezig is met het bestuderen van deze groep bijzondere schimmels op lichenen, de lichenicole fungi. De vondst was voor hem ook ongezien, compleet nieuw. Het kleinood werd enthousiast meegenomen om thuis microscopisch te bekijken. Zijn speurwerk bracht hem op  Lichenoconium aeruginosum (zonder Nederlandse naam). Deze determinatie werd bevestigd door lichenoloog Paul Diederich uit Luxemburg, die wereldspecialist is in deze bijzondere groep van organismen.

Deze eerste waarneming in België voegt een nieuwe soort toe op onze lijst van lichenicole fungi. Het “Bos van Aa”, een te koesteren Natura 2000-gebied, toont opnieuw hoe bijzonder waardevol het is. In 2019 werd hier nog een nieuw licheen voor België gevonden: Boommuggenstrontjesmos

Tekst en foto’s: Min Pauwels (Natuurpunt Kanaalregio - Bos van Aa)