Afbeelding
Kustsymposium
Natuurpunt

Volzet kustsymposium zet duinen op de kaart van kustbeleid

25 sep 2023
Categorieën
Natuurbeleid
Organisatie


“Begin nu al met de kustbescherming voor morgen”    

De versnelling van de klimaatverandering dwingt ons om extra maatregelen te nemen aan de kust. De zeespiegel stijgt sneller dan verwacht en de kust met haar achterland moet beschermd worden. Voor Natuurpunt, de West-Vlaamse Milieufederatie en WWF België is dit het moment om te wijzen naar de natuurlijke bescherming die duinen ons al eeuwen bieden. In een volzet symposium voor 120 beleidsmakers, wetenschappers en geïnteresseerden eisen de drie organisaties opnieuw een centrale plaats op voor duinen in het beleid.

Stop vernietiging eerste beschermingslinie

“Begin nu al met de kustbescherming voor morgen”, was de kern van het betoog van Natuurpuntvoorzitter Bart Vangansbeke. In zijn toespraak wees hij op de continue vernietiging van de duinaangroei op de stranden: “Door machines te gebruiken om stranden te kuisen, of door stranden af te graven om strandcabines te plaatsen, wordt de eerste linie van de kustbescherming telkens opnieuw vernietigd.”

Vangansbeke wees eveneens op de druk die de vastgoedsector uitoefent op de duinen, zoals die van het Zeepark in De Panne en die van de Oosteroever van Oostende, waar Versluys een nieuw stadsdeel aan zee bouwt. “Door die stukken vol te bouwen, moeten we onze kust in de toekomst niet alleen nog meer beschermen, maar vernietigen we ook de duinen die de bescherming van het achterland garanderen.”

Van harde bestemming naar natuurherstel

Vangansbeke staat niet alleen in zijn pleidooi. Een hele groep wetenschappers, van juridische over water- naar ecologische specialisten, verkenden samen met onderzoekers van de ruimtelijke ordening verschillende manieren om duinen opnieuw een plek te geven: natuurlijke oplossingen, oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken en de juridische bescherming van zonevreemde duinen in het gebied achter de Vlaamse Atlantikwall. Allen zijn ze het eens: er moet een degelijke discussie komen over de richting die we uit moeten met het kustsysteem, dat op verschillende manieren onder nog steeds toenemende druk staat.

Voor Van Gansbeke liggen er veel kansen in het correct toepassen van bestaande wetgeving. “Rol de instrumenten uit om de bouwrechten in waardevolle duingebieden met een bouwbestemming om te zetten in rechten op hoger bouwen in de woonkernen, rekening houdend met de afstanden tot de natuurgebieden”, geeft hij aan. “Zorg ook voor een vegetatiebesluit dat effectief de waardevolle duinvegetatie beschermt. Dat vergt onder andere een aanpassing van het boscompensatiefonds en het opnemen van grijze duinen, duindoorn en embryonale duinen als niet te wijzigen vegetaties.”

“Laten we beginnen met de testcase van de bouwplannen die momenteel in de pijplijn zitten, zoals bijvoorbeeld de Zeeparkduinen en de Oosteroever: hoe kunnen we de harde bestemmingen per direct omzetten naar natuurherstel?”, besluit Koen Verschoore van Natuurpunt Westkust. “Laten we nu ook snel stoppen met machinale reiniging van het strand, zodat de duinen kunnen beginnen groeien. Enkel zo kunnen we nu al beginnen met de bescherming voor morgen.”