Mysterieuze nacht aan de Vijvers van Bellefroid

Op vrijdagnacht 27 augustus organiseerden Natuurpunt Leuven, kern Wilsele, Regionaal Landschap Dijleland en de Stad Leuven de Nacht van de Vleermuis aan de Vijvers van Bellefroid. Meer dan 70 kijklustigen schreven zich in. Annabel Pennings vertelde eerst over het mysterieuze leven van deze diertjes en daarna ging elke groep met de gidsen Koen en Els op stap met batdetectoren om de vleermuizen te spotten. De eerste activiteit van Natuurpuntkern Wilsele was zeer geslaagd!
Er doen allerlei vreemde verhalen de ronde over vleermuizen. Vroeger dacht men dat de duivel de gedaante van een vleermuis kon aannemen. Daarom spijkerden mensen vleermuizen boven de deuren om de duivel duidelijk te maken dat hij niet welkom was. Een andere fabel is dat vleermuizen in je haren vliegen. Dit verzinsel diende vooral om ervoor te zorgen dat jonge meisjes na valavond niet meer buiten durfden komen. Kunnen vleermuizen bloed zuigen en je veranderen in vampieren? In tropische landen bestaan inderdaad bloedzuigende soorten, maar de dieren waarop ze leven, veranderen ‘s ochtends echt niet in knoflookvrezende wezens.
En wat met vleermuizen en covid-19? Er is in geen enkele vleermuis het coronavirus gevonden, maar het is wel waarschijnlijk dat het virus gerelateerd is aan overvolle markten waar exotische dieren verkocht worden als voedsel. Vleermuizen zijn echter zeer nuttige dieren omdat ze zoveel insecten eten.
In Vlaanderen leven er 17 soorten waarvan er 13 bedreigd zijn omdat hun schuilplaatsen verdwijnen. Ze houden van holle bomen, spleten in oude gebouwen en spouwmuren met gaatjes. Ze eten zeer veel muggen en jagen daarom graag aan de vijvers. De dwergvleermuis, die zo klein is dat hij opgevouwen in een luciferdoosje kan, eet 300 muggen per nacht. De soorten die we het meeste hoorden tijdens de Nacht van de Vleermuis waren de dwergvleermuis, de rosse vleermuis, en de watervleermuis.
Wil je de vleermuizen helpen overleven? Gebruik dan zeker nooit pesticiden en maak je tuin insectenvriendelijk door nectarbloemen te planten, je gras niet te vaak te maaien, dood hout te laten liggen en zuinig te zijn met tuinverlichting.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week