Afbeelding
Nachtzwaluw
Mark Zekhuis

Natuurherstel in Landschap De Liereman: resultaten van het LIFE-project (2004-2010)

3 aug 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
LIFE Landschap De Liereman
Natura 2000
Natuurbeheer
Natuurbeleving
Vogels


Het belang van natuurherstel kan niet overschat worden. Het pakt de biodiversiteits-, de klimaat- en de gezondheidscrisis aan. Het is een werk dat soms ingrijpend is en waarvan sommige resultaten slechts langzaam zichtbaar worden, maar die resultaten zijn er wel degelijk. De studiewerkgroep van Landschap De Liereman zet enkele resultaten op een rijtje van het LIFE-natuurherstelproject dat liep van 2004 tot 2010. 

Dit Europees project beoogde het herstel van heidevelden, vennen, graslanden en bossen. Daarvoor werden grootschalige werken uitgevoerd. Speciale aandacht ging daarbij uit naar enkele Natura 2000 doelsoorten zoals de nachtzwaluw en boomleeuwerik. 


Afbeelding
Heide Vandamme evolutie

Foto: Evolutie Heide Vandamme na plagwerken in 2010

De nachtzwaluw is een van de meest tot de verbeelding sprekende soorten van heide met overgang naar (half)open bos. Toen het project van start ging, waren er slechts twee koppels nachtzwaluwen over in Landschap De Liereman. Door het project groeide het aantal broedparen geleidelijk van 11 in 2010, tot 20 in 2021. Op zomeravonden kun je volop genieten van het kenmerkende geratel van deze vogel. Tijdens excursies in het natuurgebied konden bezoekers de vogel al meermaals waarnemen.

De boomleeuwerik is een vrij kleine leeuwerik met een opvallende korte staart. Je vindt hem in heide- en duingebied met verspreide bomen of struiken. Al hoor je meestal zijn melodieuze zang voor je hem ziet. Hij brengt de meeste tijd door op de grond waar hij op de kale bodem naar voedsel zoekt. De vogel reageerde erg positief op het natuurherstelproject en de populatie vertienvoudigde. Elk jaar kunnen bezoekers meedoen met de Zoetelievekeswandeling om de vogel te bewonderen. 

Het LIFE-project heeft ook een positieve impact gehad op andere bedreigde plant- en diersoorten. Naast de rugstreeppad, blauwvleugelsprinkhaan, kleine en ronde zonnedauw, voelen honderden andere soorten zich (terug) thuis in Landschap De Liereman. 

Natuurherstel creëert een gevarieerd landschap dat zowel zeldzame als alledaagse schoonheid biedt. Daarom geloven wij ook zo sterk in het natuurinrichtingsproject dat op stapel staat in Landschap De Liereman. De eerste grote werken zijn voorzien in 2024. Dit najaar starten er mogelijk al wat voorbereidende werken. Je leest er meer over op www.tinyurl.com/ToekomstLandschapDeLiereman.