Afbeelding
Mechels broek
Wim Dirckx

Natuurpunt partner in nieuwe Green Deal 'Klimaatbestendige Omgeving'

22 jan 2024
Categorieën
Natuurbericht
Klimaat

Om onze leefomgeving robuuster te maken tegen de invloeden van het veranderende klimaat lanceren het Departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij de ‘Green Deal Klimaatbestendige Omgeving’. Ze doen dit samen met Natuurpunt en 14 andere partners waaronder ook BBL, maar ook spelers uit de bouwsector. Natuurpunt zal in deze Green Deal trekker zijn van de focusgroep rond sponssteden.

Green deal

Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om organisaties, ondernemingen en sectoren te vergroenen. Het gaat om vrijwillige, ambitieuze overeenkomsten om samen op korte termijn (zo’n drie à vier jaar) duurzame projecten te realiseren. Deze Green Deal richt zich op alle spelers die betrokken zijn bij ruimtelijke ontwikkeling in Vlaanderen, zoals (landschaps)architecten, lokale besturen, projectontwikkelaars, aannemers ... Het doel is om kennis te vergaren en te delen, en aan de slag te gaan met de principes van de Green Deal in concrete projecten.  Daarbij gaat bijzondere aandacht naar de effecten op sociaal kwetsbare groepen.

Afbeelding
greendeal.jpg

(c) Lander Wantens

Focusgroep sponssteden

Natuurpunt is trekker van de focusgroep sponssteden. In deze focusgroep willen we natte natuur in stedelijke omgevingen inzetten als oplossing voor klimaatrobuuste steden. De combinatie van natte natuur, biodiversiteit, CO2 captatie, gezondheid en welbevinden kan een unieke insteek vormen om Vlaamse steden en gemeenten bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. In deze focusgroep onderzoeken we obstakels voor natte natuur in een stedelijke omgeving en richten we ons op de realisatie van deze robuuste, natuurlijke klimaatbuffers. Het Wetlands4Cities-concept, dat Natuurpunt de voorbije jaren heeft uitgewerkt aan de hand van 7 praktijkvoorbeelden, zal hiervoor als inspiratie dienen.

Als trekker van de focusgroep wil Natuurpunt verschillende Vlaamse partners samenbrengen om zo nieuwe projecten op te starten voor de ontwikkeling en versterking van natte natuur in stedelijke omgevingen. De overstromingen van begin januari toonden nogmaals de kwetsbaarheid van de Vlaamse steden en gemeenten voor de gevolgen van de klimaatverandering (extreme neerslag). Maar ook de vele hittegolven en droge periodes van de voorbije zomers tonen de grote uitdagingen. Door in te zetten op de versterking en ontwikkeling van natte natuur (wetlands) in de Vlaamse steden en gemeenten willen we deze uitdaging aanpakken. Herstel van de biodiversiteit en klimaatadaptatie werken hand in hand en versterken elkaar.

De inzichten van het LIFE Wetlands4Cities-project in Mechelen en Tilburg (NL) waar al 360 ha natte natuur hersteld wordt in een stedelijke omgeving zal als inspiratie dienen voor nieuwe projecten in Vlaanderen. Door het onwikkelen van nieuwe sponssteden kan Vlaanderen als sterk verstedelijkte regio een voorloper worden in klimaatadaptieve en robuuste steden in Europa.

Afbeelding
greendeal2.jpg

(c) Green Deal

Partners

De ondertekening van de Green Deal vond plaats in Mechelen. John Maes voorzitter van Natuurpunt Beheer ondertekende de nieuwe Green Deal. Ook de Vlaamse Provincies, Ori, Embuild, BBL, De Vlaamse Milieu Maatschappij, Depertement Omgeving, ORI, VRP en Vlario ondertekenden deze nieuwe Green deal. Projectmedewerker Lander Wantens stelde de nieuwe focusgroep sponssteden voor aan de aanwezigen. Partners die interesse hebben om mee te werken aan de nieuwe focusgroep sponssteden kunnen intekenen via de website.

Tekst: Lander Wantens (Natuurpunt Beheer)

Afbeelding
life.jpg