Afbeelding
Vleermuizentelling
Stijn Vanderveken

Record aantal overwinterende vleermuizen

19 feb 2019
Categorieën
Natuurbericht
Organisatie
Vleermuizen


 

Indien je het in de reguliere media zou gemist hebben : de vleermuistelling van begin februari resulteerde in 40 % méér getelde overwinterende vleermuizen in de Keerbergse logies : bunkers en de Heimolen. In Vlaanderen leven momenteel 17 soorten vleermuizen van de 23 in België voorkomende soorten, daarvan worden 13 soorten ernstig bedreigd.  Daarom zijn vleermuizen een beschermde diersoort.

Het vleermuizenproject waaraan Natuurpunt Keerbergen meewerkt kadert in een Europese verordening omtrent de bescherming van vleermuispopulaties en werd gefinancierd met Europees geld (INTERREG) en door de gemeente Keerbergen.  Zeven bunkers in de Broekelei daterend van Wereldoorlog II, zijn omgevormd tot winterverblijfplaatsen. De inrichtingswerken dienen te leiden tot de creatie van een ideaal klimaat voor overwinterende vleermuizen. Jaarlijks worden de overwinterende vleermuizen geteld door onze plaatselijke vleermuizenwerkgroep.

In de bunkers werden al 4 verschillende soorten waargenomen: de gewone grootoorvleermuis, de watervleermuis, de franjestaart en de baardvleermuis.

Meer informatie over vleermuizen vind je hier: http://www.vleermuizen.be/   of http://www.vleermuizeninfo.be/ en ook op de website van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt:   https://www.natuurpunt.be/pagina/vleermuizen Interesse om mee te werken? Mail naar [email protected].