Afbeelding
Kamsalamander en kleine watersalamander

Speuren naar kamsalamanders in het natuurgebied Kleiputten Terhagen

11 mei 2023
Categorieën
Lokaal nieuws

Uitgerust met 5 amfibieënfuiken en een waadpak gingen vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek de voorbije weken op pad in het natuurgebied Kleiputten Terhagen, met als belangrijkste missie: kamsalamanders zoeken. Met succes, want in een ondergelopen moerasbos en in een gracht die tijdens de nazomer van 2022 werd verbreed zaten er kamsalamanders in de fuiken.

In totaal werden 8 diertjes gevangen, gefotografeerd en meteen weer vrijgelaten. In totaal werden tijdens inventarisaties in 2022 en 2023 reeds op 4 locaties kamsalamanders gevonden.

 

 Dat belooft dus voor de toekomst, als er ook in de nieuwe poelen nabij het kijkpunt ijsvogel en in een nieuwe vijver water- en bodemplanten gaan groeien en ze ook geschikt worden als voortplantingspoelen.

 Het voorkomen van kamsalamanders in het ondergelopen moerasbos biedt wel een uitdaging, want de extreme droogte van de voorbije zomers bleek voor deze soort heel nadelig. Het bestrijden van die verdroging is dus van groot belang, daarom worden plannen gemaakt om een lage dam te bouwen langs het moerasbos.

 Naast kamsalamanders werden met de trechterfuiken voornamelijk kleine watersalamanders, rietvoorns en kevers gevangen, zoals: gewone geelrand, grote spinnende watertor, kleine spinnende watertor, bruine duiker en tuimelaar. Alle resultaten van de inventarisaties werden ingevoegd op de website: www.waarnemingen.be van Natuurpunt.

 Tekst: Erik De Keersmaecker – Natuurpunt Rupelstreek