Afbeelding
Greppelsprinkhaan
Ruben Foquet

Sprinkhanen springen topjaar tegemoet dankzij zomerweer

25 jul 2018
Categorieën
Natuurbericht
Insecten en ongewervelden

Van verschillende soorten sprinkhanen worden de hoogste aantallen van de voorbije tien jaar gemeld. Voorts zijn verschillende sprinkhaansoorten er vroeger bij dan gewoonlijk. Dat hebben ze te danken aan de zeer warme temperaturen van de voorbije maanden.

De meeste soorten sprinkhanen zijn volwassen in de periode van juni tot oktober. Ze leggen dan eitjes, die in het voorjaar uitkomen. Daar komen piepkleine sprinkhaantjes uit. Die eten flink, groeien en na meerdere vervellingen worden ze dan volwassen. Door het zeer warme weer in april, mei en juni 2018 zijn tal van sprinkhaansoorten vroeger volwassen dan in andere jaren.

Dat is bijvoorbeeld duidelijk het geval voor de Moerassprinkhaan. Deze mooie, opvallende soort wordt voornamelijk waargenomen vanaf juli, maar is in juni 2018 werd ze al 115 maal genoteerd (ongeveer 800 individuen) op waarnemingen.be. Ter vergelijking: in 2017 ging het om ongeveer 250 individuen.

Afbeelding
grafiek_moerassprinkhaan.jpg

Deze figuur toont de gegevens tot eind juni 2018 en illustreert dat de Moerassprinkhaan in 2018 duidelijk vroeger is dan de 9 voorgaande jaren. Er is gecorrigeerd voor waarnemingsinspanning.

De Moerassprinkhaan is dus duidelijk vroeger in 2018 dan tijdens de 9 voorgaande jaren, maar (vooralsnog) is ze niet in opvallend hogere aantallen dan andere jaren.

Voor twee andere soorten, met name voor de Greppelsprinkhaan en de Gouden sprinkhaan, is 2018 wél al een topjaar in aantallen. Deze soorten zijn in juni in veel hogere aantallen waargenomen dan tijdens een gemiddelde juni-maand, en zelfs (veel) meer dan in een gemiddelde juli en augustus.

 

Afbeelding
grafiek_goudensprinkhaan_2018.jpg

Deze figuur illustreert dat de Gouden sprinkhaan in 2018 niet alleen vroeger maar ook in veel hogere aantallen wordt vastgesteld dan de 9 voorgaande jaren. De Greppelsprinkhaan toont een zeer gelijkaardig beeld. Er is gecorrigeerd voor waarnemingsinspanning.

Nog een voorbeeld, maar dan van een soort die in Vlaanderen vooralsnog zeer zeldzaam is: de Lichtgroene sabelsprinkhaan. Van deze sprinkhaan werden er in België in alle voorgaande jaren samen slechts 26 waarnemingen doorgegeven in juni, terwijl er in 2018 al 20 juni-waarnemingen voor deze soort ingegeven werden. Dat belooft.

Het warme weer in mei en juni speelt zeker een belangrijke rol in de hoge aantallen voor deze soorten. De hoge aantallen bij de genoemde soorten zetten zich trouwens voort in juli. Het is nu afwachten hoe groot de invloed van de zeer warme periode zal zijn op andere sprinkhanensoorten, die pas later in de zomer volwassen zijn, zoals de Sikkelsprinkhaan, het Zuidelijk spitskopje, de Grote spitskop en de Kiezelsprinkhaan. Dit zijn alle vier zuidelijke soorten die de laatste 10 (Kiezelsprinkhaan & Grote spitskop) tot 25 jaar (beide andere soorten) vanuit het zuiden toenamen. We kijken uit of er voor zulke klimaatsoorten ook hogere aantallen te verwachten zijn.

Wil je bijleren over sprinkhanen of een excursie bijwonen? Neem dan een kijkje op de website van Saltabel, de Sprinkhanenwerkgroep van Natuurpunt.

Tekst: Ruben & Bert Foquet, Saltabel, Jorg Lambrechts & Kristijn Swinnen, Natuurpunt Studie
Foto: Ruben Foquet