Afbeelding
Eric Malfait ontvangt de sleutel
Stefaan Horemans

Vleermuisbunker in Bertem

12 feb 2019
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Vleermuisbunker in Bertem

Het was een frisse en mistige ochtend. Maar vandaag, op 12 februari 2019, was vooral de dag dat Natuurpunt Bertem de sleutel van de vleermuisbunker in ontvangst nam van het Regionaal Landschap Dijleland (RLD). Enkele jaren geleden richtte RLD de bunker in voor vleermuizen met de steun van de gemeente Bertem. De bunker is gelegen in de Hoogveldbaan, letterlijk in de schaduw van het Vossenhol en zijn twee alombekende radartorens.

Tot nochtoe werden er echter nog geen vleermuizen gevonden in de bunker. Hoewel we ze vanaf de lente bij valavond wel in de nabijgelegen velden volop zien jagen. Een mogelijke reden voor het nog niet bezet zijn van de bunker is de luchtvochtigheid. Die is tamelijk laag. Om goed te zijn, moeten we ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid van september tot april hoger ligt. Hiervoor werden er al waterbakken opgesteld in de bunker, maar deze voldoen kennelijk niet.

Het plan is nu om ergens in de lente 10 cm water in de bunker te zetten en te kijken hoe die zich gedraagt. Als er geen lekken zijn herhalen we dit in september zodat wanden en vloer goed doordrongen zijn van vocht.

Vanaf nu zullen wij jaarlijks de bunker controleren op de aan- of afwezigheid van vleermuizen.