Afbeelding

Wild weven: Een lerend netwerk van mandenvlechters met wilde planten in Vlaanderen opbouwen.

11 jan 2024
Categorieën
Lokaal nieuws
Bushcraft
Natuurbeleving
Opleiding: Educatie
Vorming


Duik in de rijke geschiedenis van ambachten in Vlaanderen en je stuit op een ontdekking: terwijl mandenvlechten met wilgentenen een gevestigd ambacht is, bevindt een andere kunstvorm zich in de schaduwen. We hebben het over het intrigerende 'wild weven', een kunst die duizenden jaren teruggaat, maar verrassend genoeg amper aandacht krijgt in het Nederlandse taalgebied. In het Frans spreekt men van “Vannerie sauvage”, in het Engels “Weaving wild”. Kortom: vlechten met wilde planten. 

Terwijl traditioneel vlechten voornamelijk op wilgen vertrouwt, opent wild weven een schatkamer aan planten - elk met hun unieke kenmerken en mogelijkheden. De rijkdom van plantendiversiteit biedt een oneindig palet voor creativiteit. Daarnaast is het ook een fijne manier om aan natuurbeleving te doen.

We blazen het nieuw leven in 

Gedreven door een passie om dit vergeten ambacht, en mooi stukje immaterieel erfgoed, nieuw leven in te blazen, gaan twee medewerkers van Natuuracademie in de leer. Anke Desender en Joëlle Laes starten als leerling onder begeleiding van meester Valérie Vander Straeten (valchezval.com) met een intensief tweejarig traject. Dit met de boost van een beurs voor het doorgeven van vakmanschap (Vlaamse overheid - Werkplaats Immaterieel erfgoed). 


Afbeelding
meester_leerling_traject.png

Wat gaan we doen?

We gaan bijleren: In het eerste jaar van het traject gaan we vooral aan de slag om kennis en vaardigheden te verwerven. We trekken door de seizoenen, gewapend met kennis en nieuwsgierigheid, duiken diep in de natuur om de geheimen van deze oude technieken te ontrafelen. Elk blad, elke stengel, elke wortel draagt een verhaal en een potentieel voor een nieuw meesterwerk. Maar dit gaat verder dan alleen ambacht. Het is een oproep tot duurzaamheid, natuurbehoud en respect voor ons erfgoed. 

We brengen mensen samen: we dromen van een lerend netwerk en community van wilde wevers in Vlaanderen. We gaan activiteiten organiseren, zowel online als live, om het ambacht verder uit te dragen naar een breed publiek en om in te zetten op een lerend netwerk van wevers, natuurgidsen, bushcraftbegeleiders, en andere geïnteresseerden.

Ben je ook geprikkeld?

Je kan nu al deelnemen aan onze online cursus spiraalvlechten, start op 28 maart 2024. In 2023 werd deze voor de eerste keer georganiseerd, het was een enorm succes! 

In deze online natuurcursus voor makers loodsen we je doorheen de vele planten die je kan gebruiken om manden te maken en tonen je hoe je ze kan verwerken tot prachtige creaties. Door de planten in je handen te hebben, te verwerken en ermee te coilen, leer je ze pas echt goed kennen. Naast plantenkennis en de techniek van het spiraalvlechten, gaan we ook dieper in op de link met natuurbeheer. 

Klik hier voor meer info en inschrijvingen

Afbeelding
quote_spiraalvlechten.png

Met steun van

Vlaamse overheid - Departement Cultuur, Jeugd en Media - Werkplaats Immaterieel erfgoed

Wat is een meesterleerlingtraject? 

Een of meerdere leerlingen gaan in de leer bij een meester om een ambacht onder de knie te krijgen. Op deze manier werken ze aan kennisborging van immaterieel erfgoed.  Met de beurzen voor het doorgeven van vakmanschap wil Vlaanderen een impuls geven aan vakmanschap met wortels in traditie. Het Vlaamse beleid wil de meesters én leerlingen die zich hiervoor inzetten, honereren, en hen ondersteunen bij het doorgeven en aanleren van de kennis en vaardigheden van een vakmanschap in immaterieel erfgoed.