Afbeelding
Wim Dirckx

Wildrasters moeten de weidevogels beschermen in de Uitkerkse polder

28 jan 2022
Categorieën
Lokaal nieuws

De Uitkerkse Polder is een van de laatste overblijvende historische zilte binnendijkse graslanden, met een microreliëf dat een unieke flora herbergt, alsook vele soorten trekvogels en weidevogels.

Door het open landschap, de uitgestrekte weilanden en het vele water, is dit gebied een toplocatie voor grondbroedende weidevogels zoals grutto, zomertaling, tureluur en veldleeuwerik.
Deze soorten kennen elders een ernstige terugval.

Jarenlang stelde Natuurpunt vast dat door het goed natuurbeheer de weidevogels toenamen in aantal. De laatste jaren zien we dat door predatoren zoals vos, grote kerngebieden voor weidevogels minder aantrekkelijk worden.

"De weidevogels behoren tot de meest bedreigde vogels in Europa, waar hun aantallen overal sterk afnemen. Het is daarom van belang alle negatieve factoren op deze populaties terug te dringen. Studies in onder andere Nederland wijzen op een duidelijk negatieve impact op de weidevogelpopulaties. Gelukkig blijkt predatiecontrole een positieve impact te hebben op het broedsucces van deze soorten. De methode van predatiecontrole, waarbij rasters worden geplaatst rond een bepaald broedgebied om predatoren buiten te houden, is zeer effectief. Dat hebben ervaringen in het havengebied rond Antwerpen intussen aangetoond” zegt Filip Hebbrecht, medewerker partnerships bij Natuurpunt.

“Om de weidevogels voldoende rust te gunnen tijdens het broedseizoen, zal Natuurpunt de belangrijkste broedpercelen (125 ha) omheinen zodat ze gegarandeerd vosvrij kunnen gehouden worden. Voor dergelijke werken voorziet de Vlaamse Overheid specifieke subsidies, maar een gedeelte van die investering moet Natuurpunt zelf bij elkaar brengen. Dankzij de financiële steun van de Stichting Help vzw en dankzij de vele giften van klanten in de Vivara-webshop en de Natuurpunt-webshop kan dit project in de winter van 2022-2023 uitgevoerd worden. Door de aankoop en plaatsing van deze rasters mee te financieren kunnen wij samen met Natuurpunt de negatieve curve van de broedvogelaantallen in de Uitkerkse Polder ombuigen’ zegt Jan Thomassen, stichter en directeur van Vivara.

 

Afbeelding
rasters_1.jpg

Over Vivara
Vivara is dagelijks bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van producten voor een diervriendelijke tuin. De behoeften van tuindieren en een hoge kwaliteit staan voorop. Vivara België werkt hierbij exclusief samen met verschillende natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen. De producten worden verkocht via de eigen webshop Vivara.be, in tuincentra en dierenspeciaalzaken. Vivara beheert in opdracht van Natuurpunt ook de Natuurpunt webshop.