Natuurpunt foto

Natuurstudie

Wat kan ik doen?

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Natuurpunt Studie. Schrijf je in voor de studie.flits bij 'Mijn Natuurpunt' of bekijk hier de meest recente studie.flits.
Informatie over de toestand en verspreiding van soorten en biotopen vormt de basis voor een efficiënt en duurzaam natuurbehoud. Op basis van deze kennis kunnen beslissingen worden genomen over aankoop of beheer van natuurgebieden, en kan het beleid de juiste keuzes maken.

Tel mee

Het grootste deel van de gegevens over onze natuur is afkomstig van vrijwilligers. Duizenden mensen melden hun waarnemingen en observaties op www.waarnemingen.be, nemen deel aan een telproject of doen op een gestructureerde manier aan natuurstudie. Samen vormen zij de primaire bron van kennis over de toestand van de natuur, die gebruikt kan worden voor het natuurbehoud.

Lever je bijdrage door:
Natuurpunt ondersteunt vrijwilligers door het aanbieden van informatie en logistiek, het organiseren van vormingsmomenten en heeft een eigen dienst die zich bezighoudt met natuurstudie.

Natuurbericht.be

Natuurbericht.be houdt je op de hoogte van het meest recente natuurnieuws. Je vindt er opmerkelijke verhalen, leuke weetjes en bijzondere waarnemingen. Natuurbericht.be brengt wekelijks enkele korte, toegankelijke berichten over diverse onderwerpen. Inschrijven op de mailinglijst kan op www.natuurbericht.be.

Studie.flits

Blijf op de hoogte van het Studie nieuws en schrijf je in op de gratis studie.flits. Je ontvangt hem regelmatig in je mailbox. Schrijf nu in (log eerst in bij 'Mijn Natuurpunt' of registreer je. Bekijk het uitgebreide aanbod van Natuur.flitsen.

Natuurpunt Studie

Natuurpunt Studie is het werkingsveld binnen Natuurpunt dat projecten coördineert en vrijwilligers stimuleert om informatie over biodiversiteit in Vlaanderen te verzamelen en ter beschikking te stellen om zo te komen tot een objectieve normering van de toestand van de natuur en van het natuurbehoud. Zo dragen we bij tot een maximaal behoud van onze biodiversiteit. Informatie en kennis vergaren, verspreiden, gebruiken en doen gebruiken om het natuurbehoud te verbeteren, vormen de kern van de missie van Natuurpunt Studie.
Door het grote netwerk van vrijwilligers kunnen onevenaarbare resultaten verzameld worden voor inventarisaties en monitoring. Tevens doen we projecten rond soortbescherming en monitoring. De dienst publiceert de tijdschriften Natuur.Focus en Natuur.Oriolus. en ondersteunt en coördineert het vrijwilligersweefsel onder andere via 7 gewestelijke thematische werkgroepen.
Voor meer info: Natuurpunt Studie, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen, 015/29.72.42, studie@natuurpunt.be.
Wilt u een gift doen ten gunste van Natuurpunt Studie? Dan kan u storten op het rekeningnummer 230-0524745-92. Vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd.

Jaarverslag '2010 in vogelvlucht'

Recent verscheen het Jaarverslag '2010 in vogelvlucht' van Natuurpunt Studie. We kozen voor een korte, krachtige samenvattende brochure waarmee we ook gemakkelijk naar buiten kunnen komen.

Diverse onderwerpen komen aan bod:

Biodiversiteit stond in 2010 in de kijker en krijgt dus heel wat aandacht. Uiteraard komt www.waarnemingen.be aan bod: we tonen de mogelijkheden en resultaten van het samenbrengen van 'al die losse waarnemingen'. Verder volgt nog de laatste toestand van citizen science monitoringprojecten zoals de paddenindex, tuinvlindertellingen en het nachtvlindermeetnet.

Soortbescherming focust op de knoflookpad. Een kleine selectie aan projecten als kennismaking om mensen te motiveren en te inspireren om actief deel uit te maken van de studiewerking van Natuurpunt.

De brochure bevat kleurrijke foto’s, kaartjes en grafieken en is volledig in kleurendruk.

Doorblader het jaarrapport van '2010 in vogelvlucht' met markante resultaten. Klik op het document voor een groter beeld | Download pdf.

Hieronder vind je ook enkele artikels uit Natuur.focus en Natuur.oriolus waarnaar het verslag verwijst.

v

Rapporten

Op basis van vrijwilligersgegevens en eigen onderzoek verschijnen elk jaar verschillende rapporten.

Jaarlijks verschijnt ook een geïllustreerd jaarrapport overzicht met de belangrijkste verwezenlijkingen van Natuurpunt Studie en de thematische werkgroepen. Ook regionale rapporten van nationaal belang kunnen hier een plaats krijgen.