Nieuws

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het nieuws en de activiteiten van Natuurpunt Gent. Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Nieuws
27 juli 2022
Verenigingsnieuws

Gents kampioenschap Koerknallen: doe mee met jouw wijk!

Heel oktober 2022 gaat het eerste kampioenschap Koerknallen door. Die maand dagen verschillende Gentse wijken elkaar uit om de grootste 'omgekeerde TPI-score' te halen ('TPI' = Tegels Per Inwoner). Wie relatief gezien de meeste voortuinen, voorgevels, achtertuinen en andere koerkes onthardt, wint de wedstrijd en krijgt een optreden van een Gentse artiest naar keuze cadeau.

Nieuws
27 juli 2022
Verenigingsnieuws

Gent schrapt verhardingstaks: Gents MilieuFront en Natuurpunt Gent reageren

Op 29 juni maakte het Gentse stadsbestuur de besparingsplannen bekend. Er komt onder meer een sociale taxshift, met een lagere personenbelasting en een hogere belasting voor grond- en gebouweigenaren. Vreemd genoeg schrapt het bestuur de verhardingstaks, een bij uitstek sociaal rechtvaardige én ecologisch noodzakelijke maatregel.

Nieuws
23 juni 2022
Verenigingsnieuws

1135 planten- en diersoorten gespot tijdens 1000-soortendag in Bourgoyen-Ossemeersen, waarvan 72 zeldzaam

Tussen vrijdag 17 juni 20.00 uur en zaterdag 18 juni 20.00 uur hebben deelnemers aan de 1000-soortendag in de Bourgoyen-Ossemeersen samen minstens 1135 verschillende soorten gevonden, waarvan 72 zeldzaam of zeer zeldzaam. De actie werd georganiseerd door Natuurpunt Gent in samenwerking met de Stad Gent, met als doel de biodiversiteit in het gebied in kaart te brengen en eventueel nieuwe soorten te ontdekken.

Nieuws
15 juni 2022
Verenigingsnieuws

Tijd om de Bosstraat terug te geven aan het bos?

De Bosstraat in Drongen loopt dwars door de groenpool Vinderhoutse Bossen. Vorig jaar werden er nog minstens zes reeën aangereden. Ondanks alle toekomstvisies en bosontwikkelingsplannen is het verkeer in de Bosstraat helemaal uit zijn voegen gebarsten, met grote stromen sluipverkeer. Dat zet de natuur zwaar onder druk en zorgt voor onveilige situaties in de zogezegd kindvriendelijke groenpool. Natuurpunt Gent wil zich niet neerleggen bij de situatie en vraagt om de Bosstraat zoveel mogelijk terug te geven aan het bos.

Nieuws
13 juni 2022
Verenigingsnieuws

Laat de natuur niet stikken: deel ons bezwaarschrift over het stikstofplan

Geen enkele andere regio in Europa stoot zo veel stikstof uit dan Vlaanderen. Dat is problematisch. We stoten véél meer stikstof uit dan gezond is, zowel voor onszelf als de natuur. Ook de natuur in het Gentse kreunt hieronder. Het stikstofplan van de Vlaamse overheid is een belangrijke stap in de goede richting. Maar wat ons betreft kan en moet de ambitie nog een pak hoger. Daarom dienen we een bezwaarschrift in om de overheid te motiveren verder te durven gaan. Ook jij kunt helpen door ons bezwaarschrift te delen.

Nieuws
18 mei 2022
Verenigingsnieuws

Unieke samenwerking met landbouwers in het Gentse kon al ruim 100 kievitsnesten beschermen

Overal in Vlaanderen gaat de kievit fel achteruit. Om de akkervogel te helpen, werken vrijwilligers van Natuurpunt Gent samen met lokale landbouwers. Sinds vorig jaar werden al meer dan 100 nesten beschermd op akkers, zodat landbouwmachines ze tijdig kunnen opmerken en ontwijken. Zo zagen enkele honderden kuikens het levenslicht, een belangrijke stap in de bescherming van de kievit én een bewijs dat samenwerking tussen natuurorganisaties en landbouwers werkt.

Nieuws
21 april 2022
Verenigingsnieuws

Overmeersbos moet wijken voor appartementsblokken: ook Natuurpunt Gent dient bezwaar in

Aan de rand van natuurpark Overmeers in de Gentse stationsbuurt wil een projectontwikkelaar ondergrondse parkeergarages, woningen en appartementen bouwen in het Overmeersbos. Op termijn willen projectontwikkelaars 3 hectare bebost gebied verkavelen ten koste van waardevolle natuur, pal in overstroombaar gebied. De hele stationsbuurt, de Werkgroep Sint-Pieters Buiten, het Gents MilieuFront, Greenpeace België en Natuurpunt Gent verenigen zich tegen dit grootschalige betonproject.

Nieuws
06 april 2022
Verenigingsnieuws

1000-soortendag in de Bourgoyen-Ossemeersen (17 en 18 juni)

Na het succes van vorig jaar in de Vinderhoutse Bossen organiseren we op 17 en 18 juni samen met de stad Gent opnieuw een duizendsoortendag, deze keer in de Bourgoyen-Ossemeersen. We kammen het gebied grondig uit om zo veel mogelijk planten- en diersoorten te vinden. Zo willen we de verspreiding van zeldzame en waardevolle soorten in kaart brengen en eventueel nog nieuwe soorten voor het gebied ontdekken. We organiseren ook tal van geleide wandelingen, zodat iedereen de bijzondere soortengroepen kan leren kennen.

Nieuws
23 maart 2022
Verenigingsnieuws

Wildeplantenbeurs in de Bourgoyen-Ossemeersen (zondag 8 mei)

Na twee jaar wachten is het weer zover! Op 8 mei, tussen 10 en 18 uur, ben je welkom op onze Wildeplantenbeurs. Ook dit keer vormen ons Natuur.Café en de Bourgoyen-Ossemeersen het decor voor dit fijne evenement waar je plantjes kunt kopen en gezellig kunt blijven plakken. We plannen verschillende activiteiten, voor ieder wat wils! Onze vrijwilligers ontvangen je met open armen.

Nieuws
18 februari 2022
Verenigingsnieuws
Vliegende mussen

13 maart: Algemene Vergadering en nieuwjaarsdrink

Noteer zondag 13 maart met stip in je agenda: dan houden we onze jaarlijkse Algemene Vergadering. We overlopen en evalueren het voorbije jaar en kijken naar het jaar dat komt. Stemgerechtigd lid, vrijwilliger, gewoon lid of gewoon geïnteresseerd? Afsluiten doen we met een glaasje bubbels. Iedereen is welkom! Omwille van corona vragen we je om vooraf in te schrijven.

Nieuws
05 februari 2022
Verenigingsnieuws
Vink

Vink op één, huismus zakt verder weg: dit was Het Grote Vogelweekend in het Gentse

Vorige week vond Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt plaats. Ook in Gent, Destelbergen en Sint-Martens-Latem werden volop vogels gespot. Dat was duidelijk te zien aan de resultaten die daarover binnenkwamen. Benieuwd? We nemen je graag mee.

Nieuws
18 januari 2022
Verenigingsnieuws

Poniki beschermt vleermuizen in Sulawesi met de steun van Natuurpunt

Toen in maart 2020 de coronapandemie ons land bereikte, besliste de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt om steun te bieden aan de Indonesische natuurorganisatie Poniki, die zich inzet voor de bescherming van vleermuizen. Die bescherming is niet alleen belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit, maar kan ook een strategie zijn om toekomstige virusuitbraken bij mensen te vermijden.

Nieuws
15 januari 2022
Verenigingsnieuws
Buur en Natuur

Wandel mee met Buur en Natuur: nieuwkomers en natuurliefhebbers samen op pad

Met Buur en Natuur slaan Natuurpunt Gent en de Gentse organisatie voor Integratie en Inburgering IN-Gent vzw de handen in elkaar. Het project wil anderstalige nieuwkomers en natuurliefhebbers samenbrengen in de natuur. Door samen te wandelen leer je elkaar en de natuur beter kennen. Wil je zelf deelnemen aan zo’n wandeling? Dat kan twee keer per week.

Nieuws
20 november 2021
Verenigingsnieuws
Bosplantactie Meirebeekvallei

Nieuw bosje in de Meirebeekvallei: een bosplantactie die gezien mag worden

Vrijdag 19 november vond een bosplantactie in twee tijden plaats in de Meirebeekvallei op de grens van Drongen-Luchteren en Vinderhoute. Het nieuwe bos paalt aan het sportterrein van de basisschool Sint-Paulus en een trage weg tussen de Gavergrachtstraat en de Poekstraat. Voor fietsers en wandelaars vormt die de perfecte verbinding tussen de Groenpool Vinderhoutse Bossen en de Vallei van de Oude Kale.

Nieuws
17 november 2021
Verenigingsnieuws
Natuurpunt Gent - Fuif

UITGESTELD: Natuurpuntfuif in de Gentse vooruit

17 november maakte het overlegcomité de nieuwe coronaregels bekend, die ingaan vanaf 20 november. Ook onze Natuurpuntfuif ontsnapte niet aan de verstrengingen. We hebben daarom, met pijn in het hart, besloten om de Natuurpuntfuif te verplaatsen naar een nieuwe datum, vermoedelijk in het voorjaar van 2022.

Nieuws
11 november 2021
Verenigingsnieuws
Campagnebeeld Laat de natuur niet stikken

Laat onze natuur niet stikken!

Begin november lanceerde Natuurpunt een campagne waarin de vereniging de Vlaamse Regering vraagt om eindelijk werk te maken van een sluitende aanpak van het stikstofprobleem. Het gaat om een cruciaal dossier, niet alleen vanwege de negatieve gevolgen van stikstofdepositie voor de natuur, maar ook omdat die sluitende aanpak een hefboom kan zijn voor natuurherstel in onze natuurgebieden.

Nieuws
02 oktober 2021
Verenigingsnieuws
Oude Moervaartarm

Kennismaking met het Gentse havengebied, een landschap met potentieel

Ten noorden van Gent vind je de R4 en de haven. Veel mensen gaan ervanuit dat daar op het vlak van natuur weinig te beleven valt. Maar dat klopt niet. De laatste jaren is er een grote dynamiek ontstaan en zijn er indrukwekkende resultaten geboekt, vaak als gevolg van lange voortrajecten. We zetten drie grote ‘natuurtrajecten’ hier voor jou op een rij en brengen telkens de kansen ervan in kaart.

Nieuws
08 september 2021
Verenigingsnieuws
Sterrebos

Ook Natuurpunt Gent gaat in beroep tegen ontbossing Sterre door UGent

Natuurpunt Gent heeft nu ook officieel beslist om in beroep te gaan tegen de plannen van de UGent om het bosje aan de Sterre te kappen en er een studentenhome te bouwen. Het bos heeft een belangrijke meerwaarde in de stad en bovendien lijken alternatieve locaties voor de studentenhome te weinig onderzocht. Hier vind je onze argumenten en een link naar het beroepschrift.

Nieuws
16 augustus 2021
Verenigingsnieuws
Keuzemeersen Drongen

Uitbreiding snelweg in Drongen bedreigt natuur en leefbaarheid: actiegroep luidt alarmbel

Aan de vooravond van de start van de inspraakperiode rond het nieuwe op- en afrittencomplex in Baarle-Drongen, verenigen Natuurpunt Gent, Leie Omgeving Beschermen, Bosbehoud, Leefbaar Baarle en burgers zich in de ‘Actiegroep Red de Keuzemeersen’. Ze sturen op die manier een sterk signaal naar de Vlaamse overheid dat een nieuw verkeerscomplex in open groene ruimte vlakbij het natuurgebied Keuzemeersen geen optie is.

Nieuws
15 juni 2021
Verenigingsnieuws
Oude Kale vallei

Wat wordt de toekomst van de Vallei van de Oude Kale?

In maart van 2021 werd het ontwerp van ‘Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Vinderhoutse Bossen, Vallei van de Oude Kale en Appensvoorde’ voorlopig vastgesteld door de Vlaamse Regering. In het kader van het openbaar onderzoek over dat ontwerp-GRUP diende Natuurpunt Gent vzw in juni een uitgebreid bezwaarschrift in. In dit artikel brengen we een analyse van het ontwerp-GRUP. De volledige tekst van het bezwaarschrift vind je hier terug.

Nieuws
26 februari 2021
Verenigingsnieuws
Rosdambeekvallei

Natuurpunt Gent koopt bijna 14 hectare topnatuur in omgeving Rosdambeekvallei

Onlangs kon Natuurpunt twee bijzondere aankopen realiseren op minder dan honderd meter afstand van elkaar. We kochten ruim 9,5 hectare in de Rosdambeekvallei en nog eens ruim 4 hectare op Afsneekouter, tussen de Rosdambeekvallei en de Keuzemeersen. Samen goed voor 13,7 hectare! Het gaat om waardevolle natuur, die we in de toekomst willen delen met alle inwoners in het Gentse.

Nieuws
18 september 2020
Verenigingsnieuws
Vinderhoutse Bossen

Mijn gebied: Vinderhoutse bossen

Op 26 april 2020 gingen de Vinderhoutse bossen in Gent open voor het publiek. Een beetje vroeger dan voorzien want door de coronacrisis was de druk op de andere Gentse natuurgebieden erg toegenomen. Natuurpunt Gent kocht 35 hectare van het gebied aan en zorgde ervoor dat het oude bos, na bijna honderd jaar, weer toegankelijk is voor het publiek.

Nieuws
03 januari 2019
Verenigingsnieuws
Grote burgemeester

Strijd om burgemeesterssjerp in Gent barst weer los!

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 hebben de Gentenaars een tijd moeten wachten op een nieuwe burgemeester. Intussen is de zaak beslecht. Maar sinds kort strijden twee nieuwe kandidaten om de sjerp in het Gentse luchtruim: een grote en een kleine burgemeester.

Nieuws
30 mei 2018
Verenigingsnieuws

Veerle Malschaert en Natuurpunt zetten Gentse natuurgebieden in de schijnwerpers

Ontdek de natuur in ‘t Gents: onder dat motto organiseert Natuurpunt deze zomer activiteiten in en rond de stad. Bedoeling: alle inwoners van Gent en omgeving laten proeven van de natuur in hun buurt. Voor de gelegenheid maakte Natuurpunt een speciale wandelgids voor de Gentse regio. Actrice en stand-up comedian Veerle Malschaert is het gezicht van de actie, en maakte een ludiek filmpje om de Gentse natuur te promoten.

Nieuws
21 februari 2018
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Gent organiseert crowdfunding voor stadsbos

Natuurpunt organiseert een crowdfunding om een 35 hectare groot privébos in de Vinderhoutse Bossen te kopen. Tegen het eind van 2018 wil Natuurpunt het bos openstellen via wandelpaden. Het bos ligt vlak bij Gent en vormt een belangrijke schakel in de groenpool rond de stad. Je kan er genieten van voorjaarsbloemen en vlinders. Er leven ook vleermuizen, bunzingen en reeën.

TOP