Werkgroepen

Binnen onze afdeling zijn enkele actieve werkgroepen. Klik op één van de balken en zie waarvoor ze staan.

Beheerwerkgroep DE VLIEGENDE MIEREN

Geweldig succes van onze Vliegende Mieren:

Elke donderdagvoormiddag gaan we met een tiental vrijwilligers aan de slag,

telkens van 9u tot 12u

telkens op een andere plaats in één van onze reservaten.

Je bent meer dan welkom en je komt wanneer je tijd hebt.

Voor info: Dirk Segers 0491/33 62 23

Boshuiswerkgroep DE VLIEGENDE PIEREN

Elke dinsdag voeren enkele noeste werkers klusjes uit in en aan het Boshuis.

Je mag ze steeds komen vervoegen, vele handen maken licht werk.

Dinsdag 9h30 tot 15h

Jachtweg 27 te Ravels

Contact en info : Lu Hendrickx 0473 92 62 49  [email protected]

Beheerwerkgroep DE MIERENETERS

DE MIERENETERS

In navolging van het geweldig succes van onze Vliegende Mieren hebben we nu ook op zaterdag een toffe werkploeg!

Elke 2 weken kan je ergens aansluiten om een dagje mee aan de slag te gaan.

Je bent meer dan welkom en je komt wanneer je tijd hebt.

Voor info: Dirk Segers 0491/33 62 23

Tuinploeg DE DUZENDPOTEN

DE DUZENDPOTEN

Van april tot september is er elke donderdag een tuinploeg aan het werk op het terrein van het Boshuis.

Zij doen allerhande werkjes in de tuin in een zeer toffe gemoedelijke sfeer.

Kom je graag eens langs?

Info bij Jack Gijsbrechts via [email protected] 0494 14 61 03

FOTOWERKGROEP: NATUUR.PIXELS

Begin 2015 werd de werkgroep natuurfotografie van Natuurpunt Turnhoutse Kempen boven de doopvont gehouden. De leden van de werkgroep hebben ondertussen democratisch gekozen voor de naam Natuur.Pixels. Momenteel hebben zich al meer dan 40 mensen aangesloten.

In de eerste plaats gaan wij een aantal keer per jaar samen op uitstap om foto’s te maken van een bepaald natuurgebied of rond een bepaald thema. Tussendoor komen we ook een aantal keer we samen in het Boshuis, Jachtweg 27, Ravels om een selectie van die foto’s te tonen en te bespreken, om elkaar wat tips te geven of trucs te leren i.v.m. verschillende aspecten van (natuur)fotografie. Er wordt ook gewerkt aan een website en we denken reeds hardop over een vorm van fototentoonstelling.

Belangrijk is te weten dat iedereen zich bij de werkgroep kan aansluiten. Je hoeft daarvoor geen peperdure apparatuur te hebben of een volleerd fotograaf te zijn. Genieten van de natuur, wat bijleren over planten, dieren en fotografie, de natuur in en rond Turnhout vastleggen op beeld en mooie foto’s delen met anderen zijn de belangrijkste doelen van onze werkgroep. Via [email protected] kan je altijd meer info bekomen.

Een selectie foto’s van onze werkgroep natuurfotografie is op deze website te bekijken.

PLANTENWERKGROEP OGENTROOST

Op regelmatige tijdstippen gaat deze vrij nieuwe werkgroep op zoek naar flora.
Op een laagdrempelige manier leren we van elkaar alles over planten in onze regio.

info:

Jan Cortens  tel 014/65 64 83

 

Activiteiten Ogentroost 2023

zaterdag 18 maart: de voorjaarsbloeiers
( Rhonda De Rijnck, 9u30 Frans Segers)

zaterdag 15 april: we volgen het Jos Aerts pad
( taverne  Klaverhof, Turnhout, 9u)

zondag 21 mei: inventarisatie heischrale grassen Overbroek
( 09u30 ingang of 09u15 oud-gemeentehuis Poppel

zaterdag 1 juli: de nieuwe percelen in het Kijkverdriet
( Boshuis Ravels, 13u30)

zondag 9 juli: de plantenrijkdom van het Turnhouts Vennengebied
(Marc Smets, 13u30 Klein Engelandhoeve Turnhout)

zondag 17 september: uitstap naar Regte Heide en Nieuwkoop.
( vertrek 9u Boshuis Ravels en dan samen richting Tilburg)

INSECTEN- EN VLINDERWERKGROEP

Wie zijn wij?
Vlinder- en insectenstudiegroep Taxandria is een regionale studiewerkgroep onder de vleugels van Natuurpunt. Onze vereniging staat open voor iedereen die zich wil inzetten voor de natuur. Wij werken samen met alle partners die binnen onze regio actief zijn: Natuurverenigingen, gemeenten, provincie Antwerpen en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Wat doen wij?
Wij gaan regelmatig op stap om alles wat vliegt en kruipt te determineren en te inventariseren. Daarnaast organiseren wij ook activiteiten voor een breder publiek. Ook jeugdverenigingen en scholen kunnen bij ons terecht. Als vlinderwerkgroep steken wij af en toe de handen uit de mouwen tijdens een werkdag in de omliggende natuurgebieden. Daarnaast willen wij zoveel mogelijk mensen warm maken om hun tuin zo natuurvriendelijk mogelijk in te richten en geven wij hier graag advies.

Waar zijn wij actief?
Wij zijn actief in de regio rond Turnhout. Binnen ons werkingsgebied vallen 12 gemeenten: Turnhout, Oud-Turnhout, Ravels, Arendonk, Retie, Kasterlee, Lille, Vosselaar, Beerse, Rijkevorsel, Hoogstraten en Baarle-Hertog. Ook binnen de provinciale domeinen en militaire natuurgebieden gaan wij samen met de boswachters op stap.
Onze vergaderingen vinden plaats in het Natuurpunt Museum in Turnhout.

Wil je mee op stap?
Je hoeft geen specialist te zijn om mee op stap te gaan! Als je interesse hebt om deel te nemen aan onze activiteiten, dan stuur je een e-mail naar [email protected]
Je ontvangt dan gratis onze nieuwsbrief met onze activiteiten. Alle activiteiten zijn gratis. Je hoeft geen lidgeld te betalen. Wel kan je de natuur steunen door lid te worden van Natuurpunt. Meer informatie vind je op www.natuurpunt.be
Meer info:
Voorzitter: Emiel Boeckx 0497 67 35 73
Secretaris: Willy Ronsmans 0495 16 96 70

VOGELWERKGROEP

Binnen de grenzen van de vier afdelingen in Taxandria gebeuren heel wat ornithologische activiteiten. Tijdens de periode van oktober tot maart worden er halfmaandelijkse waterwildtellingen gehouden. Deze gegevens worden opgeslagen in het INBO (Instituut voor Natuur en Bosonderzoek) Enkele gebieden die geteld worden zijn o.m.: Het Turnhouts Vennengebied, De Melleput te Turnhout, het Blak te Beerse, Grootenhoutbos te Gierle-2Voselaar , enz….

Hier en daar worden PTT telingen gehouden: hierbij wordt er over een traject van 5 km om de 500 meter gedurende vijf minuutjes elke vogel genoteerd . Dit noemt men Punt Trajecttellingen. Denken we maar aan het Landschap De Liereman en het Blak.

ABV project: Algemene Broedvogels Vlaanderen. Binnen een hok van een vierkante kilometer worden op zes plaatsen binnen dit vak alle vogels genoteerd die men hier ziet of hoort tijdens een 5tal minutentelling. Binnen onze regio zijn bijna alle hokken ingevuld. Project van Natuurpunt samen met het INBO. Ook aan het Project Bijzondere Broedvogels Vlaanderen werken we mee.
Natuurlijk mogen we de trektellingen niet vergeten die binnen onze regio één van de hoogtepunten van het jaar zijn: zie trektellen.nl.. Men klikt een gebied aan binnen de regio en dan kan men direct lezen wat er gezien werd . Via waarnemingen.be kan men natuurlijk heel wat waarnemingen terug vinden die ingegeven zijn door onze ornithologen. Niet vergeten ook gewone vogels mogen ingevoerd worden. Elke waarneming heeft zijn nut.

Regelmatige nieuwsbrief.

Deze projecten kunnen alleen maar uitgevoerd worden dankzij de gedrevenheid van heel wat leden van onze vereniging. We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe mensen . Ook beginners zijn welkom. Er zijn nog veel meer projecten of inventarisaties waaraan je kan meehelpen. Via de beide nieuwe cursussen over vogels binnen onze regio hopen we zeker geïnteresseerden te vinden.
Dus kom gerust eens af.
Paul Prinsen via [email protected], Tel. 014.43.73.63 en Gert Caers via [email protected], GSM+32 473 46 08 75

MEER NATUUR IN DE STAD TURNHOUT

Beste bezoeker, welkom.

Op deze pagina lees je uitgebreid over onze werking, onze doelstellingen en onze acties. Heb je vragen of wil je met ons samenwerken, reik dan uit én wie weet staan wij binnenkort zij aan zij om meer natuur in Turnhout te creëren en/of te behouden.

Meer natuur in de stad - MNIDS

We zijn een groep vrijwilligers die elkaar vonden in 2020 tijdens de avondreeks 'Meer natuur in de stad' georganiseerd door het Natuurpunt Museum. Van daaruit hebben we letterlijk de handen in elkaar geslagen en is de werkgroep MNIDS ontstaan. Onze werkgroep breidt zich uit en we worden her en der gevraagd om samen te werken.

Waar staan we voor?

Wij willen Turnhout voorzien van meer groene ruimtes en biodiversiteit in de stad.
Wij dragen bij aan de levenskwaliteit van haar huidige en toekomstige inwoners op een duurzame manier.  Wij dragen op onze manier bij aan de zorg voor de aarde, voor de mens en voor eerlijk delen. Wij hebben oog voor samenwerken, inspireren en delen. Wij willen de volgende generaties attent maken op de aarde en haar natuur, zodat zij meer mogelijkheden hebben dan wij.

Waar gaan we voor? 

We willen Turnhout dooraderen met groene, gevarieerde openbare plekken die de stadsnatuur verbindt met de omliggende natuurgebieden. Als geheel vormen ze één parkgebied dat als een raster door onze stad loopt.

Door de stadsnatuur te beschermen en te ontwikkelen maken we Turnhout beter bestand tegen de klimaatverandering en de krimpende biodiversiteit.  Bewoners en bezoekers van Turnhout vinden motivatie en inspiratie om in eigen tuin of buurt de biodiversiteit te verhogen én het aanwezige groen zoveel mogelijk te behouden en te versterken.

Wat zijn onze doelstellingen? 

Wij willen biodiverse groene plekjes creëren die de stad meer klimaatrobuust maken in overleg met de stad en in samenwerking met buurten en organisaties.

Wij willen optimaal gebruik maken van de van nature aanwezige vegetatie, bij voorkeur inheemse en eetbare planten.

Wij willen bewoners en bezoekers meer kans geven om te genieten van de recreatieve-, sociale- en gezondheidsvoordelen van groen in de stedelijke omgeving.

Wij willen breed en toekomstgericht sensibiliseren voor het belang van de biodiversiteit en van een klimaatrobuste stad.

Wat zijn onze activiteiten?

We leggen G spots aan wat staat voor Gezonde, Gegeerde, Gedeelde, Groene spots in Turnhout. Door bijvoorbeeld een terrein te ontharden of een braakliggend terrein te beplanten.

  • in overleg met de stad en de buurt/organisatie.
  • volgens afspraak qua onderhoud en het gebruik.
  • met informatie over de G spot.

We wandelen en fietsen met geïnteresseerden langs diverse G spots in Turnhout om hen te inspireren om hun eigen tuin of buurt biodiverser te maken.

Steun je ons graag?

Draag je het project een warm hart toe? Meehelpen kan op verschillende manieren:

  • steek mee de handen uit de mouwen;
  • doneer planten;
  • deel onze activiteiten op FB en verspreid zo mee onze boodschap;
  • stort een bijdrage op BE16 0018 8669 6274 o.n.v. Meer Natuur in de Stad en vermeld G-SPOT.

Meer informatie?

[email protected] - voorzitter: [email protected]

Blijf op de hoogte van onze werking via www.facebook.com/meernatuurindestad.

BEHEERWERKGROEP OVERBROEK

Natuurpunt kocht einde juni 2021 een terrein van 67 ha in Poppel.

Dit nieuwe gebied zal opengesteld worden voor het grote publiek op paasmaandag 18 april 2022.

Wil je graag meewerken? Dit kan door mee te denken over het toekomstbeeld of - maar ook én-  wil je op het terrein de handen uit de mouwen steken, laat het ons weten.

Stuur een berichtje naar [email protected] en we houden je alvast op de hoogte van de ontwikkelingen.