Zet de Insectenzomer in de kijker
Maak promotie voor de Insectenzomer van Natuurpunt
Mail naar [email protected] en we bezorgen je alles wat je nodig hebt om je inwoners te porren om deel te nemen aan de Insectenzomer.
Zoek je inspiratie voor het organiseren van een activiteit?
Wat bracht de Insectenzomer in jouw gemeente in 2024?
In heel Vlaanderen en Brussel trokken mensen erop uit om insecten te 'vangen' met de ObsIdentify-app op hun smartphone. Zo droegen ze bij aan de wetenschap, ook in jouw gemeente.
Voor elke gemeente zetten we de belangrijkste resultaten en een top tien van gespotte insecten bij elkaar in een resultatenfiche. De resultatenfiche van 2024 van jouw gemeente ontvangen?
Mail naar [email protected]
10 tips voor een insectenvriendelijke gemeente
Plaats voor natuur
Vergroot de natuurgebieden en verbind ze met elkaar. Maak budget vrij voor natuuraankopen in de begroting.
Sterk natuurweefsel
Insecten hebben een groen netwerk nodig, met corridors tussen de gebieden, kleine landschapselementen en natuur in het centrum.
Inheemse planten
Bomen, struiken en bloemen die hier van nature voorkomen zijn van levensbelang voor bijen, vlinders en andere insecten.
Maai minder
Maai de graslanden van de gemeente maar 2 à 3 keer per jaar en voer het maaisel af. In het langere, kruidenrijke gras voelen insecten zich thuis.
Ecologische bermen
Met het juiste bermplan worden ze één groot buffet voor insecten met typische bermbloemen als margriet, boterbloem en paardenbloem.
Natuurvriendelijk water
Beheer de grachten en beken natuurvriendelijk: door hout in de waterlopen te leggen en gericht te maaien krijg je meer leven in het water.
Plaats insectenhotels
Bijen- en insectenhotels zijn een belangrijke aanvulling op de natuurlijke plekjes voor insecten. Zorg voor nectarrijke bloemen in de buurt.
Bestrijd invasieve soorten
Exoten zoals de Japanse duizendknoop maken het de lokale planten en dieren erg moeilijk. Ze worden best actief bestreden of ingeperkt.
Motiveer inwoners
Stimuleer burgers om hun tuin, terras of balkon natuurvriendelijk in te richten: spoor ze aan om geen pesticiden te gebruiken, minder te maaien en voor inheemse planten te kiezen.
Ondersteun liefhebbers
Help de actieve natuurverenigingen en de individuele buurtbewoners die zich inzetten voor een natuurinclusieve gemeente.
Hoe kiest jouw gemeente voor meer natuur?
-
Hoe kan je als gemeente bijdragen aan natuurherstel?
-
Hoe kan natuur een meerwaarde zijn voor jouw gemeente?
-
Hoe ziet een natuurinclusief Vlaanderen eruit?
Je leest het op www.ikkiesnatuur.be