public://insectenzomer_-_banner.png

Insecten bestuiven onze planten, ruimen dood hout op en zijn voedsel voor andere dieren. Kortom, ze zijn de ware superhelden van onze natuur. Helaas slinkt het aantal insecten de laatste decennia zienderogen. Op 20 jaar tijd zijn we de helft van de biomassa aan insecten kwijtgespeeld. Tijd dus voor actie! Daarom dagen we iedereen uit om tijdens de Insectenzomer, van 1 juni tot en met 31 augustus, zo veel mogelijk insecten digitaal te vangen met de app ObsIdentify.

Niet meppen, wel appen

De natuurherken-app ObsIdentify is de shazam van de natuur: in één klik herkent het wilde dieren en planten. Het gebruik van de app is simpel: maak een foto van plant, dier of paddenstoel. Klik op de knop ‘Identificeer’ en krijg binnen enkele seconden de naam van de soort met aanvullende informatie. De app herkent in totaal 22.303 soorten uit de Benelux.

Vang tijdens de maanden juni, juli en augustus zo veel mogelijk insecten digitaal te vangen met de app. Dat kan overal; in je tuin, in het bos of in de stad. Zo help je Natuurpunt om de toestand van insecten in kaart te brengen en kunnen we samen meer doen om de zoemers, springers en zwevers te helpen. Niet meppen, wel ‘appen’!


Zo doe je mee met de Insectenzomer-challenge:

1. Download de app ObsIdentify.
2. Vang zoveel mogelijk insecten digitaal tussen 1 juni en 31 augustus.
3. Like de Insectenzomer-challenge in de app en ontvang als eerste de resultaten.


Wandelingen en activiteiten

Om jezelf tot insectenkoning te kronen, kan je met Natuurpuntafdelingen of werkgroepen tijdens de zomermaanden mee op pad om nog meer insecten te vinden en er over bij te leren. Elke twee weken staan er andere insectensoorten in de kijker. Alle insecten-activiteiten kan je in de kalender terugvinden: www.natuurpunt.be/agenda.

 

 

Bijen en hommels bijten de spits af van de Insectenzomer. Aculea, de wilde bijen en wespen-werkgroep van Natuurpunt, organiseert op 3 en 4 juni een heus Hommelweekend. Op 17 plaatsen in Vlaanderen kan je dat weekend kennismaken met de pluizigste onder de wilde bijen. Ontdek alle info en activiteiten op www.hommelweekend.be.

TOP