Image
Aziatische hoornaar - Elwin van der Kolk

Aziatische hoornaar

Asian hornet
Vespa velutina
Plooivleugelwespen

De Aziatische hoornaar, een grote en agressieve wespensoort afkomstig uit Azië, heeft zich verspreid naar andere delen van de wereld, waaronder Europa, waar het een bedreiging vormt voor inheemse bijenpopulaties en bekend staat om zijn agressieve gedrag bij het verdedigen van zijn nesten.

Grootte
2 - 3 cm - spanwijdte: 7 - 9 cm
Gewicht
0,40 gram
Levensverwachting

1 seizoen

Favoriete maaltijd

Nectar en insecten die veel voorkomen in de buurt

Burgerlijke staat

Nest, in een kolonie.

Status
Algemeen
Woonplaats

Primair nest: schouw, spouwmuur, … secundair nest: hoge boomtoppen

Karakter

Niet agressief naar mensen toe, maar kan steken als ze zich bedreigd voelen. Ze zijn wel defensief in de buurt van hun nest.

Afkomst
Invasieve exoot

Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

  • Zwart borststuk 
  • Geel uiteinde aan de poten
  • Achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band
  • Zwarte antennes

De Aziatische hoornaar is makkelijk te identificeren aan zijn volledig zwarte borststuk en zwarte poten, waarvan de uiteinden felgeel zijn. Op het achterlijf heeft hij 2 smalle gele banden aan de voorkant, gevolgd door een bredere gele band verder naar achteren.
De hoornaar is groot, werksters variëren tussen 2,5 tot 3 cm en koninginnen zijn ongeveer 3,5 cm. Echter, ze zijn net iets kleiner dan onze inheemse hoornaar, de Europese hoornaar, die 3 tot 4 cm groot kan zijn.

Aziatische hoornaar - Elwin van der Kolk

Deze soort lijkt op

  • Europese Hoornaar
  • Stadsreus (zweefvlieg) 
  • Limonadewesp
     

Wat is het verschil met de Europese hoornaar?

Europese hoornaars vertonen gele en roodbruine tinten op hun lichaam, terwijl Aziatische hoornaars voornamelijk zwart zijn. Bovendien hebben Aziatische hoornaars zwarte poten met gele uiteinden, terwijl de poten van Europese hoornaars rode schijnen vertonen.

Afbeelding
Hoornaars herkennen
Vespawatch

Het geluid van Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar maakt een opvallend laag brommend geluid met de vleugels.

Hoe leeft de Aziatische hoornaar?

Wat eet de Aziatische hoornaar?

Aziatische hoornaars zijn roofzuchtige insecten die voornamelijk leven van andere insecten, zoals bijen, wespen, vlinders, en andere kleine insecten. Ze zijn bekend als actieve jagers en kunnen grote hoeveelheden prooien vangen om hun kolonie te voeden, vooral tijdens het broedseizoen. Daarbuiten eten ze zelf vaak nectar van bloemen.

Afbeelding
Wesp - Aziatische hoornaar - Waarnemingen - Milène De Kezel
Waarnemingen.be - Milène De Kezel

Prooien

Een kolonie Aziatische hoornaars brengt gedurende haar cyclus duizenden werksters voort. De larven van de Aziatische hoornaar worden grootgebracht met proteïnerijk voedsel, zoals gevangen insecten of aas. Het voeden van zulke grote aantallen larven vraagt een constante stroom van voedsel. De Aziatische hoornaar is een generalist, en is dus niet selectief in zijn voedselvoorkeuren.
 
Echter, om nesten exponentieel te kunnen laten groeien, jagen ze zo efficiënt mogelijk. Ze verkiezen grotere prooien en vooral soorten die in grote aantallen voorkomen zoals honingbijen, maar ook sociale wespensoorten. Ze vangen deze insecten wanneer ze rondvliegen, maar ook door nesten van hun prooisoorten actief te bejagen. Vliegen zijn ook een belangrijke prooi van de hoornaar. Deze kunnen in grote aantallen voorkomen, ook nog laat op het jaar. Andere insecten vallen ook ten prooi, echter in kleinere aantallen. Wanneer er aas beschikbaar is, gebruiken ze dit vlees ook om hun larven mee te voeren.

De Aziatische hoornaar is niet zo’n goede jager, ondanks dat ze grote aantallen prooien weet te verschalken. Aangenomen wordt dat de hoornaar gemiddeld 4 pogingen nodig heeft om een honingbij te vangen. Voor het vangen van een vlieg of een wilde bij zijn doorgaans meer pogingen nodig, of het lukt haar helemaal niet.

Hoe plant de Aziatische hoornaar zich voort?

Het voortplantingsproces van hoornaars begint met de koningin die na de winter ontwaakt. Ze begint een nieuw nest te bouwen en legt eitjes. Deze eitjes komen uit als larven, worden verzorgd door de koningin, verpoppen zich, en worden volwassen werksters. Deze werksters nemen dan de taken van de koningin over, terwijl zij zich voornamelijk richt op het leggen van eieren. De kolonie groeit gedurende het seizoen en produceert nieuwe koninginnen en mannetjes, waarna de kolonie uiteenvalt. De bevruchte koninginnen overwinteren om in het volgende voorjaar een nieuwe kolonie te stichten.

Ecologie

Net als andere hoornaars bouwt de Aziatische hoornaar nesten die grote kolonies vormen. Ze kennen een jaarlijkse cyclus van overwinterende koninginnen die vanaf maart ontwaken uit winterslaap en daarna elk beginnen met het maken van een voorjaarsnest op een beschutte plek. In de zomer, als de activiteiten van de kolonie toenemen en het voorjaarsnest te klein wordt, bouwen de werksters een tweede, groter, nest. Dit nest hangt meestal een stuk hoger, vaak in bomen. Het is ook mogelijk dat de hoornaars niet verhuizen en het primaire nest verder uitbouwen.

Vanaf juli beginnen de kolonies exponentieel te groeien. Nesten zijn op hun grootst gedurende de herfstperiode wanneer de kolonie seksueel actieve mannetjes en vrouwtjes voortbrengt. Op het einde van de herfst wordt het nest definitief verlaten. Enkel de jonge koninginnen overleven de winter door zich te verschuilen in onder meer de bodem, een boomholte of onder schors. In sommige gevallen overwinteren jonge koninginnen ook in het oude nest.

Een nest produceert naar schatting 250-500 nieuwe koninginnen. Veel van de jonge koninginnen slagen er niet in om een succesvol nest te maken. Het percentage mortaliteit van jonge koningen is hoog, naar schatting tussen de 90 en 99.9%. Een belangrijke reden hiervan is onderlinge competitie tussen verschillende koninginnen voor een bepaalde nestlocatie. Veel koninginnen starten zelf niet een nieuwe nest, maar trachten een bestaand embryonale nest over te nemen door de heersende koningin te doden. Dit fenomeen, queen usurpation genoemd, komt ook voor tussen de Aziatische hoornaar en Europese hoornaar.

Tel mee met de Insectenzomer

Icon

Wist je dat?

  • De Aziatische hoornaar meestal een primair en een secundair nest heeft. 

  • Nesten van de Aziatische hoornaar het grootst zijn in de herfstperiode wanneer de kolonie seksueel actieve mannetjes en vrouwtjes voortbrengt. Op het einde van de herfst verlaten ze het nest. Enkel de jonge koninginnen overleven de winter door zich te verschuilen in de bodem, een boomholte of onder schors. In sommige gevallen overwinteren jonge koninginnen ook in het oude nest.

Waar vind je Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar kan worden gevonden in verschillende locaties, zoals spouwmuren, schuren, carports, veranda's en nestkastjes, vooral in het voorjaar wanneer de koningin haar eerste nest bouwt. Later in de zomer verplaatsen ze zich naar hogere plekken, zoals bomen, waar ze hun zomer nesten bouwen, meestal hoog in de bomen, vlak onder de top.

Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

De Aziatische hoornaar wordt regelmatig waargenomen in verschillende delen van België vanwege gunstige omstandigheden en de beschikbaarheid van geschikte leefgebieden en voedselbronnen.

Bedreiging

Ondanks het feit dat een kolonie tot ongeveer 11kg voedsel verzamelt in een cyclus, wordt de negatieve impact op kwetsbare of zeldzame soorten laag ingeschat. De hoornaars jagen vooral op soorten die in grote aantallen voorkomen.

Daar de nesten pas vanaf juli echt groter beginnen te worden, en ze enkel op grote insecten jagen, is de Aziatische hoornaar geen bedreiging voor kleinere insecten of soorten die alleen vroeg op het jaar actief zijn. Zo zijn meer dan de helft van onze wilde bijensoorten actief voor juli. Onderzoek heeft aangetoond dat de Aziatische hoornaar er nauwelijks in slaagt wilde bijen te vangen, zelfs als deze actief nesten van hommels bejaagt.

Het is dus niet zo dat de Aziatische hoornaar een bedreiging is voor onze wilde bijen, maar wel voor de honingbij. Er is geen onderzoek beschikbaar over de impact van deze hoornaar op sociale wespen en vliegen, de andere belangrijke prooien van deze soort. De jacht van de Aziatische hoornaar veroorzaakt echter secundaire bedreigingen, er is vastgesteld dat wanneer deze hoornaar op insecten jagen nabij bloeiende planten, het gedrag van de aanwezige bestuivers verandert. Ze spenderen minder tijd op de bloeiende planten, waardoor optimale bestuiving in het gedrang komt. Dit wordt vooral vastgesteld op laatbloeiende planten, zoals klimop. 

Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Overlast van de Aziatische hoornaar

Wat kan jij doen?

Als je een Aziatische hoornaar ziet, blijf dan kalm en vermijd paniek. Probeer de hoornaar niet te storen en houd afstand om steken te voorkomen. Laat het bestrijden van nesten over aan professionals. Op Vespawatch.be vind je meer info en een link naar het meldformulier.

De Aziatische hoornaar bestrijden

Sinds het verschijnen van deze exoot in Europa is vooral ingezet op bestrijding. Ofwel door actief opzoeken en verdelgen van nesten, ofwel door het lokken en vangen van jonge koninginnen in de lente of de herfst. Hieronder een overzicht van de verschillende methodes met bijbehorend advies:

Springtrapping

Vanaf maart tot en met mei worden vallen geplaatst met specifieke lokstoffen (bv. Trappit) om zo jonge koninginnen te vangen. Zowel commerciële natte vallen waar gevangen insecten automatisch in verdrinken, maar ook droge selectievere vallen worden meer en meer uitgedeeld door lokale besturen en imkerverenigingen. 

De selectiviteit van natte vallen, zoals die van VespaCatch, is uitvoerig getest en bedraagt minder dan 1%  tot maximum 4% (per 100 gevangen insecten zijn er minder dan 4 effectief een Aziatische hoornaar). Momenteel loopt er nog een Vlaams onderzoek waar de selectiviteit van droge vallen, speciaal ontworpen voor vangen van Aziatische hoornaars, wordt getest. De droge selectieve vallen dienen dagelijks gecontroleerd te worden en vragen een grote inspanning van de plaatser.

In andere landen zijn vallen op grote schaal gebruikt en hebben de verspreiding van de soort niet vertraagd. De hoge natuurlijke mortaliteit bij hoornaars is allicht de oorzaak hiervan. De meest hoornaars die gevangen worden, zouden ook in normale omstandigheden er niet in geslaagd zijn om een succesvol nest te stichten.

  • Advies: het gebruiken, verdelen of promoten van vallen voor springtrapping (of autumntrapping) is af te raden. Het plaatsen van vallen heeft weinig of geen impact op de verspreiding van deze hoornaar.

Verdelging

De Vlaamse overheid heeft een beheerregeling rond de Aziatische hoornaar waarin de criteria staan waaraan voldaan moet worden om nesten te mogen bestrijden. Bestrijding van nesten mag enkel gebeuren door professionele erkende bestrijders en de brandweer, en enkel via erkende methodes.

De erkende methodes zijn:

  • Manuele verdelging, d.m.v. het wegnemen van een nest: dit gebeurt bij valavond wanneer alle werksters in het nest zitten.
  • Inspuiting met biociden in de vorm van aerosol: enkel toegelaten binnenshuis in situaties wanneer manuele verdelging niet mogelijk is (in spouwmuren, verluchtingsbuizen, …).
  • Poederverdeling: d.m.v. een poederverstuiver, eventueel verbonden met telescooplens, worden insecticiden ingespoten in het nest. De 2 gebruikte poeders zijn enerzijds de biocide Permas-D en anderzijds het natuurlijk product diatomeeënaarde.
  • Stofzuiger: Hiermee worden werksters uit het nest gezogen tot het volledig leeg is. Te gebruiken na valavond, wanneer de meeste werksters in het nest aanwezig zijn.

Het meest gebruikte product om nesten mee te verdelen, Permas-D, is giftig voor heel wat organismen en gebruik is dan ook gereguleerd. Het gebruik is verboden op oevers inclusief bermen op minder dan zes meter van het oppervlaktewater. Pesticidengebruik is ook verboden in VEN-gebieden, erkende natuurreservaten en bosreservaten, behalve als een afwijking verleend is. Tot op heden is er zo’n afwijking voor de Aziatische hoornaar niet beschikbaar.

Voor effectieve werking dient het poeder 3 dagen in te werken. Verwijdering van het nest na 3 dagen is aangewezen. Hoornaars die met Permas-D zijn bespoten, sterven niet onmiddellijk en vliegen nog rond. Het gebruikte gif belandt zo in de directe omgeving (+-100m) van het verdelgde nest. Verdelgers dienen, in principe, vergiftigde hoornaars te verzamelen in de omgeving van het nest. 

Diatomeeënaarde is een natuurlijk product, bestaande uit de skeletjes van eencellige kiezelwieren of diatomeeën. Insecten die gedurende 2 dagen in contact komen met dit product lijden aan vochtverlies, met dodelijke gevolgen. Bestrijding met diatomeeënaarde is minder effectief dan met biociden, maar kan toch in bepaalde gevallen 90% bedragen.

Tot hiertoe heeft de grootschalige verdeling van nesten nog niet voor een daling van het aantal hoornaars gezorgd. De huidige beheerregeling van de Vlaamse overheid heeft dan ook niet de doelstelling om de soort uit te roeien of verspreiding in te dammen, maar wel om gevonden nesten maximaal te verdelgen om impact op biodiversiteit, volksgezondheid en economie tot een minimum te beperken. 

Ondanks de hoge natuurlijke sterfte van jonge koninginnen en zelfs wanneer 9 van de 10 nesten tijdig en succesvol verdelgd worden, mag men er van uit gaan dat het resterende nest tot 50 nieuwe nesten kan voortbrengen. De keuze om de negatieve effecten van de hoornaar maximaal te beperken, vraagt een hoge investering van tijd en middelen voor opsporing en grootschalige verdelging en zal er niet voor zorgen dat de populatie stabiliseert of vermindert. De keuze voor bestrijding is daarom ook een levenslang engagement.

Afbeelding
Toxiciteit-biociden
Vespawatch

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor de gezondheid en voor de natuur en grootschalig gebruik heeft een bewezen negatieve impact. Het terugdringen van het gebruik is prioriteit. Men dient een belangrijke afweging te maken tussen de positieve impact van de grootschalige bestrijding van de Aziatische hoornaar en de negatieve effecten van de gebruikte methodes.  

Naar de toekomst toe is het allicht zinvoller om meer in te zetten op prooibescherming en minder op predatorbestrijding. Op dit moment zijn er technische middelen (elektrische harpen) beschikbaar die predatie aan de honingbijenvolken verminderen. Het verder inzetten op bescherming en versterking van onze natuur zal de andere prooien de kansen geven om voldoende robuuste populaties te vormen die beter bestand zijn tegen de druk die de Aziatische hoornaar uitoefent.

  • Advies: Bestrijding van nesten is volgens de huidige beheermaatregel (2024) verplicht. Echter, we adviseren om verdelging door middel van biociden maximaal te ontmoedigen en enkel toe te laten in uitzonderlijke gevallen. Het gebruik van niet-chemische middelen, zoals diatomeeënaarde, of door manuele verdelging of met stofzuiger zouden standaard moeten zijn in meer natuurlijke omgevingen. In VEN-gebieden, erkende natuurreservaten en bosreservaten zijn deze methodes de enige toegelaten methodes.
Icon

Hoe vermijd je wespensteken?

  • Naar een wesp slaan is nooit een goed idee. Dit zal hen het gevoel geven dat jij de aanval startte en hierdoor kunnen ze gemeen steken. Weglopen van een wesp kan je ook wel eens lelijk verrassen. Als je kalm blijft, druipt de wesp gewoonlijk zelf af.

  • Word je toch aangevallen? Probeer dan niet te roepen. Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is gevaarlijk.

  • Wees om die reden ook voorzichtig wanneer je buiten frisdrank of alcohol drinkt. Je hebt het vaak niet meteen door als er een wesp in je drankje is gevlogen, zeker niet bij blikjes. Dek je drankje altijd af als je buiten zit.

  • Vermijd kleding in felle kleuren en sterk ruikende parfums wanneer je in de natuur gaat wandelen. Wespen kunnen hier agressief op reageren.  

  • Als je een wesp doodslaat, let dan extra op. Het gif van wespen bevat namelijk een feromoon dat andere wespen ook agressiever maakt.

  • Een artikel uit Nature Today toont dat bepaalde geuren wespen op afstand houden.

Activiteiten