13 oktober mag je stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Mag, want stemmen moet voor het eerst niet meer. Maar als jij graag in een gezonde en klimaatrobuuste gemeente wil wonen, geef je jouw stem maar beter aan de natuur.
Hoe zit het in jouw gemeente?
De lokale Natuurpunters weten perfect wat er moet gebeuren om een sterk natuurweefsel uit te bouwen. Velen van hen zijn daarom in overleg gegaan met de lokale politieke partijen om naast een overkoepelende visie ook concrete maatregelen voor te stellen.
De natuur heeft geen politieke kleur. Iedereen heeft baat bij meer natuur in de buurt. En in elke gemeente is er een Natuurpuntafdeling actief die zich daar vrijwillig voor inzet. Het voorbije jaar hebben ze alle lokale politici concrete ideeën gegeven voor een natuurversterkend beleid, waarvan je hieronder de grote lijnen vindt. Hopelijk vind je ze ook terug in de partijprogramma’s.
Waarom natuur in je buurt?
Voor onze gezondheid
We hebben groen nodig om ons goed te voelen, lichamelijk én geestelijk.
Voor onze kinderen
In speelnatuur kunnen ze vrij ravotten en worden hun zintuigen geprikkeld. Natuur is cruciaal voor een gezonde ontwikkeling.
In onze strijd tegen de klimaatverandering
De natuur kan veel CO2 opslaan. Dat geldt voor bossen, maar nog meer voor veen en natte graslanden.
Om ons te beschermen
De natuur vangt extreme regenval op, zorgt voor verkoeling op hete dagen en voor water in tijden van droogte.
Voor onze planten en dieren
28% van onze fauna en flora is bedreigd. Ze hebben een veilige thuis en een sterk natuurnetwerk nodig, ook in jouw gemeente.
Afbeelding
Natuurpunt
Hoe realiseren we dat?
Door natuurgebieden te verbinden
We breiden natuurkernen uit en verbinden ze met elkaar. Dat kan door bossen aan
te planten, maar ook door natuurlijke graslanden aan te leggen of heide te herstellen.
Door de 3-30-300 regel
Elke woonst heeft zicht op 3 bomen, 30% van elke straat is bedekt met boomkruinen en iedereen vindt natuur op 300 meter.
Door te ontharden
Als we twee vierkante meter ontharden voor elke vierkante meter die verhard wordt, vrijwaren we de open ruimte voor natuur en landbouw.
Door plaats te geven aan water
Door ruimte te geven aan water, vermijden we elders overstromingen. Elke gemeente verdient een ‘wetlandplan’ met steun van de Vlaamse Blue Deal.
Door samen te werken
In elke gemeente zijn er lokale Natuurpunters die zich vrijwillig inzetten voor de natuur en veel expertise hebben.