Europees stemmen

Europa bepaalt de koers

De grote lijnen voor natuur, klimaat en landbouw worden door Europa uitgezet. Denk maar aan de Europese Natuurherstelwet, de Natura2000-wetgeving en de kaderrichtlijnen voor water, vogels en habitats. Het is dus van groot belang wie ons vertegenwoordigt in het Europese parlement.

De gangbare landbouw vormt vandaag de belangrijkste oorzaak van de sterke achteruitgang van onze natuur. Ze leunt zwaar op fossiele brandstoffen en zorgt voor zware vervuiling van water, bodem en lucht. Een ondersteunend transitiebeleid naar een duurzaam voedselsysteem is de enige weg vooruit. Aan de zes kandidaat-parlementsleden stelden we daarom de volgende vraag:

"Wat gaat u doen om de transitie op gang te brengen naar een duurzame landbouw die goed is voor boer én natuur?"

Afbeelding
Rudi Kennes, PVDA
Natuurpunt

"De wurggreep van de agro-industrie en de banken leidt tot dumpingprijzen en schaalvergroting. Met een belasting op hun overwinsten kunnen we de transitie naar agro-ecologische en biolandbouw steunen. Boeren hebben nood aan goede prijzen, een openbare investeringsbank voor voordelige financiering, en bescherming tegen oneerlijke handelsakkoorden." 

Rudi Kennes, PVDA
Afbeelding
Sara Matthieu, Groen
Natuurpunt

"We blazen de ‘van boer tot bord’-strategie nieuw leven in, in het bijzonder door de subsidies van het landbouwbeleid te verduurzamen. Dat levert vierdubbele winst op: meer en beter beschermde natuur, een eerlijk inkomen voor alle boeren, een eind aan de oneerlijke concurrentie van geïmporteerd voedsel via ons handelsbeleid, en gezonder voedsel." 

Sara Matthieu, Groen
Afbeelding
Bruno Tobback, Vooruit
Natuurpunt

"In vier woorden: meer boeren, minder beesten. Vooruit wil de middelen van het Europees landbouwbeleid maximaal inzetten voor een transitie naar kleinschalige, duurzame en klimaatrobuuste landbouw. Met kortere ketens, die de opbrengst voor eerlijke producten eerlijk verdelen en met oog voor de duurzame oorsprong van het voedsel dat we importeren." 

Bruno Tobback, Vooruit
Afbeelding
Willem-Frederik Schiltz, Open-VLD
Natuurpunt

"Landbouw en natuur moeten bondgenoten zijn. Door boeren ook een taak in natuurbeheer te geven, met rendabele bedrijfsmodellen en schaalverandering, kan er ruimte komen om op eigen maat landbouw ecologisch en sociaal verder te verduurzamen. Dat kan door een verstandige indeling van de ruimte voor landbouw, voor natuur en voor gemengde bufferzones." 

Willem-Frederik Schiltz, Open-VLD
Afbeelding
Johan Van Overtveldt, N-VA
Natuurpunt

"Natuur en landbouw kunnen hand in hand gaan. De regeldruk voor landbouwers moet ingeperkt worden en ze moeten meer marktmacht krijgen. Dat geeft hen ademruimte om te verduurzamen. Daarnaast moeten we blijven investeren in biologische alternatieven voor pesticiden, om zo onze ecosystemen beter te beschermen, maar ook voor de gezondheid in het algemeen." 

Johan Van Overtveldt, N-VA
Afbeelding
Bram Van Hecke, CD&V
Natuurpunt

"Europa heeft een ‘new farmers deal’ nodig. Een deal, gedragen door boer en natuur, met scherpe doelen, maar ook haalbare paden om doelen te halen. Inkomen, rechtszekerheid en langetermijnperspectief moeten, naast milieu, klimaat-, en natuurambities vooropstaan. Zo’n deal helpt boeren en natuur vooruit en is de blauwdruk voor de landbouw van morgen." 

Bram Van Hecke, CD&V

Goed om weten

Alle Vlamingen stemmen op dezelfde Europese lijsten. Dit in tegenstelling tot de Vlaamse verkiezingen, waarbij je enkel op kandidaten uit jouw kiesdistrict kan stellen. Voor de natuur is het dus van groot belang welke kandidaten van elke partij verkozen raken in het Europese Parlement. De Europese lijsten zijn nog niet definitief, maar hier vind je een actueel overzicht

Dit verwachten wij van Europa

Het Europese beleid is bepalend voor de natuur, het milieu en het klimaat in Vlaanderen en de andere lidstaten. Dit verwachten wij van Europa.

Icon
Icoon_Groot - Word lid

1. Herstel de natuurkwaliteit, met de Europese Natuurherstelwet als hefboom

Grote stukken van de Europese natuur zijn in slechte staat. We verwachten dat Europa de lidstaten specifieke doelstellingen en maatregelen oplegt om die te herstellen. Die inspanningen zullen lonen, want gezonde ecosystemen leveren de samenleving broodnodige diensten zoals koolstofopslag, wateropslag- en infiltratie, bestuiving en bescherming tegen droogte en overstromingen.

Icon
Icoon_Groot - Regen

2. Maak werk van een grensoverschrijdende aanpak tegen droogte

De droogtes waar ons continent de laatste jaren fel onder lijdt vragen om een Europese grensoverschrijdende aanpak. Met een ‘Kaderrichtlijn Droogte’ kan Europa de nationale droogtebeheerplannen versterken. Zo kunnen we de schade aan menselijke en natuurlijke rijkdommen verder beperken.

Icon
Icoon_Groot - Steun de natuur

3. Maak de switch naar een duurzaam voedsel- en landgebruiksysteem

Met de Farm to Fork-strategie zette de EU al een eerste stap. Nu moet het beleid volgen dat natuur- en milieuvriendelijke landbouw rendabel maakt en landbouwers vergoedt voor hun bijdrage aan de biodiversiteit en het klimaat. We vragen Europa vaste milieustandaarden op te leggen aan de hele keten - ook de import - en in alle lidstaten.

Icon
Icoon_Groot - User

4. Zet Europa op koers richting circulaire samenleving

‘Zero pollution’, daar moeten we naar toe. Vanuit de Green Deal kan de EU een voortrekkersrol spelen op wereldniveau. Concreet verwachten we: strenge regels om vervuiling (pesticiden, mest, microplastics …) van onze bodem, lucht en waterlopen tegen te gaan. Aangevuld met stimulerende initiatieven om grondstoffen te hergebruiken.

In ons verkiezingsmemorandum stellen maar liefst 91 contstructieve maatregelen voor, gebundeld rond vijf cruciale transities. Benieuwd? 

Download het memorandum