Algemene workflow
- Voorbereiding: verkenning van het wandeltraject met aandacht voor de locatie van bepaalde planten en interessante stopplaatsen
- Schets aan het begin van de excursie het groter kader: intro over de insectenzomer, voorstelling van je werkgroep/afdeling/BC, woordje over ObsIdentify en de insectenzomerchallenge, achtergrond over het gebied waar de wandeling doorgaat, …
- Doorlopend of nadien samen waarnemingen invoeren
- Benodigdheden: insectennet voor gids, insectenpotjes om te kunnen doorgeven, optioneel insectennetjes voor deelnemers, …
- Tips per soortgroep (hoe vinden, hoe vangen, weetjes, …): wilde bijen en wespen, libellen en juffers, vliegen en muggen, dag- en nachtvlinders, kevers (incl glimwormen) en wantsen, sprinkhanen en krekels
Ideetjes
- Bezoek een insectvriendelijke tuin
- Bezoek en insectvriendelijk natuurgebied
- Geef uitleg over een insectenvriendelijk beheerplan
- Hommelwandeling
- Op zoek naar het Vliegend Hert
- Een speciale editie voor de amateur fotografen met specifieke tips over het (macro)fotograferen van insecten
- Organiseer een gezinsactiviteit waarbij volwassenen en kinderen dezelfde wandeling doen in omgekeerde richting. Volwassenen krijgen een verdiepende gegidste wandeling en kinderen een belevingsgerichte tocht. Op het einde komen ze elkaar weer tegen en wisselen ze uit wat ze allebei hebben gezien of ontdekt. Ideaal voor een samenwerking tussen werkgroep en afdeling!
Nachtvlinders
Nachtvlinders zijn niet allemaal saaie bruine motten. Er bestaan ontzettend veel soorten die absoluut de moeite zijn om eens vroeg voor uit de veren te komen (of laat op te blijven).
Tips
- Bekijk de vangst van de nachtvlindervallen met koffiekoeken
- Test de smeermethode en ga (na zonsondergang) op ontdekking
Vuurvliegjes of glimwormen spotten
Weinig insecten die zo tot de verbeelding spreken als de kleine vuurvlieg of glimworm. Deze lichtgevende kevers zorgen voor een prachtig spektakel na zonsondergang. Met een titel als ‘De Grote Glimwormenshow’ kan je ongetwijfeld een groot publiek bereiken.
Insecten op en in het water
Geen fijnere plek om tijdens de zomer te vertoeven dan aan het water. En zo redeneren ook veel insecten. Waterinsecten leven in, op en bij het water en hebben vaak razend interessante kenmerken.
Ideetjes
- Op libellen- en jufferscruise met de kano of fluisterboot
- Libellenwandeling
- Pootjebaden en insecten scheppen
- Wat zeggen de waterinsecten over de kwaliteit van het water?
Insecten BioBlitz
Nog zo’n klassieker die het goed blijft doen: de BioBlitz. Alle info over het organiseren van een BioBlitz werd overzichtelijk samengevat. Uiteraard leg je de focus op insecten of bepaalde insectengroepen.
Luisteren naar insecten
Insecten zijn niet enkel interessant om naar te kijken. Heel wat insecten produceren ook verrassende geluiden. Ga eens stilletjes op pad en luister naar bijvoorbeeld het concert van sprinkhanen of krekels.
Creatieve workshops
- Bijenkast of insectenhotel maken
- Hommelhuis maken
- Insectenorigami (bv. door Pieter Van Dorsselaer)
- Insecten tekenen (en leren determineren)
- Zaadbommen maken
- Je vensterbank inrichten als insectenparadijs
- Wespen vriendelijk verzoeken je tafel te verlaten
Honing en bijen
Ga eens op bezoek bij een imker en kom er alles te weten over de honingbijen en hoe onze lekkere honing gemaakt wordt.
Insectvriendelijke plantenverkoop
Niet alles wat in onze tuinen staat is even nuttig voor insecten. Maar vaak weten de tuinders dit helaas niet. Help hen in de juiste richting door insectenvriendelijke planten te koop aan te bieden. Combineer het eventueel met advies om een insectenvriendelijke tuin aan te leggen.
Filmvertoning
Eens wat anders als de natuur in: gezellig een film kijken in groep en eventueel achteraf nakeuvelen over het onderwerp. Met de natuurdocumentaire Onder het Maaiveld heb je gegarandeerd succes. De documentaire neemt je mee op een spectaculaire verkenning van de ondergrondse microkosmos.
Contacteer je verenigingscoach als je graag deze film wilt vertonen.
Prikkelende communicatie
De Insectenzomer is een overkoepelende campagne van Natuurpunt. Maar ook jij kan helpen met de verspreiding van onze zoemende boodschap. Help mee om het campagnemateriaal via je eigen kanalen te verspreiden.
Tips
- Insectenweetjes of -quiz in je nieuwsbrief
- Bezoekerscentrum: insectenweetjes op de deur van het toilet
- Zet de teller van insectenwaarnemingen in jouw gemeente extra in de kijker. Daag alle inwoners uit om samen voor de winst te gaan.