Bloesems
Helen Vaes

De Knoppel

Heers
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
  • Eten en drinken
In De Knoppel vind je een van de grootste hoogstamboomgaarden van de streek. Wandelaars kunnen hier vrij lopen en genieten van de bloesems en het onbespoten fruit. Met een gericht beheer wordt geprobeerd om de das aan te trekken en hem zijn verloren thuis terug te geven.

 

Toegankelijkheid

Het natuurgebied is het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom, aan de leiband. Loslopende honden zijn absoluut verboden, omdat zij door hun speurzin en jachtinstinct veel leven verstoren. De paden liggen op de wandeling meestal droog. De wandeling kan gemakkelijk met kinderwagens. Blijf op de aangeduide paden. Respecteer de natuur en ook de stilte. Geleide bezoeken kunnen aangevraagd worden.

Het Regionaal Landschap Haspengouw tekende hier 4 landschapswandelingen uit. De rode wandeling bezoekt het natuurgebied De Knoppel en is 7 km lang (kleine 2 u wandelen). Vertrek aan de taverne “Martenshof” en volg de rode route die Mettekoven met Veulen verbindt en terug.

Vertrek aan Taverne Martenshof. Volg de steenweg St.- Truiden – Luik en sla in Engelmanshoven aan de verkeerslichten af naar Gelmen. De weg is goed aangeduid en leid je via Groot-Gelmen naar Mettekoven.

 Top

Beschrijving van het natuurgebied

De Knoppel is eigendom van de provincie en het wordt beheerd door Natuurpunt, in samenwerking met plaatselijke landbouwers en jagers. Door de ruilverkaveling van Mettekoven werden stukken grond verzameld tot een groot lappendeken van weilanden, boomgaarden en bermen.

De ruilverkaveling zorgde ervoor dat in De Knoppel een van de grootste hoogstamboomgaarden van de streek werd geplant. Wandelaars kunnen hier vrij lopen en genieten van de bloesems en het onbespoten fruit. Met de aanleg van de boomgaard wordt een gedeelte van de hoogstamboomgaardengordel rond de Haspengouwse dorpjes hersteld.

 Top

Das

Dieren en planten

Bomenrijen en hagen geven beschutting aan dassen. Zo kunnen ze zich 's nachts gemakkelijk verplaatsen naar de boomgaarden, waar ze hun maaltijd van afgevallen fruit, kleine insecten en wormen vinden. De directe nabijheid van een paar andere natuurgebieden zorgt ervoor dat vele soorten zoogdieren, vogels en insecten hier kunnen overleven.

 Top

Natuurbeheer

Sinds 2005 wordt het gebied beheerd door Natuurpunt die via de plaatselijke afdeling samenwerkt met plaatselijke landbouwers en jagers. Verschillende elementen werden hier aangebracht om de das aan te trekken en hem zijn verloren thuis terug te geven. Lijnelementen geven deze schuwe dieren de beschutting om zich ´s nachts gemakkelijk te verplaatsen naar de boomgaarden waar ze hun maaltijd van afgevallen fruit, kleine insecten en wormen vinden.

 Top

Verder wandelen

Greenspots zijn eersteklas natuurwandelingen waar je kan wandelen zonder de natuur te verstoren. Daarvoor zijn de wandelgebieden voorzien van allerlei constructies zoals knuppelpaden. De Knoppel maakt deel uit van greenspot Mettekoven. Volgende gebieden behoren ook tot een Greenspot:

Vallei van de Herk (Rullingen)

Hoogstamgordel Grootloon (Grootloon)

Munsterbos

Wijngaardbos (Vrijhern)

Zammelen

Alle greenspots zijn gebundeld in een verzamelbox (15 euro).

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
7.00km

De Knoppel - rode wandeling

Horeca

  • Taverne Martenshof, Bergstraat 1, 3870 Mettekoven

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help De Knoppel groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift De Knoppel".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Knoppel verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Frank Ruyseveldt, 011-48 14 77, of Charlie  Claesen, 011-70 73 27 of charlie.claesen@skynet.be.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.