turnhouts vennengebied

Turnhouts Vennengebied

Turnhout, Merksplas, Ravels, Baarle-Hertog
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Vogelkijkhut
 • Eten en drinken
 • Bezoekerscentrum

In het Turnhouts Vennengebied kan je wandelen dat het een lieve lust is. Samen met de Kalmthoutse heide en het Landschap de Liereman, vormt het Turnhouts vennengebied een overblijfsel van wat ooit één lap natuur was. De heideterreinen zijn een thuis voor een reeks zeldzame planten en dieren die zich specifiek aan dit milieu hebben aangepast. Vennen en hun bewoners zijn op Europese schaal bedreigd.

 

Toegankelijkheid

Sommige paden zijn niet toegankelijk tijdens het broedseizoen. De meest paden zijn het hele jaar door toegankelijk. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband.

Top

Grutto

Beschrijving van het natuurgebied

Het Turnhouts Vennengebied is een belangrijk heidegebied in Vlaanderen. Door de openheid en rust in het gebied voelen weidevogels er zich thuis. In het Turnhouts Vennengebied leeft de tweede grootste populatie grutto's in Vlaanderen en broedt de wulp op de heide en omliggende weilanden tussen het Zwart Water en de Hoogmoerheide.

Top

Turnhouts Vennengebied

Hoogtepunten op de wandelroutes

De Noorderkempen neemt in Europa een prominente plaats in op het vlak van heide en vennen. Samen met de Kalmthoutse heide, het Landschap de Liereman, verschillende militaire domeinen en de Kampina in Nederland, vormt het Turnhouts vennengebied een overblijfsel van wat ooit één uitgestrekt heidelandschap was. Dat landschap kwam tot stand door de wisselwerking tussen mens en natuur. De aanwezigheid van venplanten en venoevervegetaties, natte heide met veenslenken, droge heide, vochtige heischrale graslanden en soortenrijke duingraslanden illustreert de waarde van het landschap ten noorden van de Klein Engelandhoeve.

Top

Waterlobelia

Dieren en planten

Het Turnhouts Vennengebied is het hele jaar door een belangrijk gebied voor vogels. In het voorjaar en de zomer komen er tientallen water- en weidevogels broeden. Doordat de graslanden pas laat in het voorjaar beweid of gehooid worden, is het een van de weinige gebieden in de wijde omgeving waar de vogels hun jongen ongehinderd kunnen grootbrengen. Heide en vennen vormen het biotoop van steeds zeldzamere planten en dieren die specifiek aangepast zijn aan dat soms extreme milieu. In het Turnhouts vennengebied groeit nog waterlobelia, drijvende waterweegbree en oeverkruid. Op de natte overgangen van de vennen naar de heide ontstaan heel verschillende vegetaties met zonnedauw, snavelbies en klokjesgentiaan. De begroeiing van de droogste delen bestaat voornamelijk uit struikhei. In het gebied zijn ook landduinen aanwezig, waar water schaars is en de temperatuur in de zomer heel hoog kan oplopen. Ook dat vormt een extreem milieu waar een aantal planten en dieren zich hebben aangepast. Het zijn de overgangen van ven naar landduin die zorgen voor een heel bijzondere soortenrijkdom.

Top

Turnhouts Vennengebied

Natuurbeheer

Het gebied vormt een belangrijk puzzelstukje in het Europese Natura 2000 netwerk. De toestand in het Turnhouts vennengebied was dramatisch en dus besliste Natuurpunt om door gerichte maatregelen grote delen van de natuurlijke leefgebieden weer te herstellen en zo de biodiversiteit geassocieerd met het gebied in stand houden. Om dit te realiseren baseert Natuurpunt zich op een wetenschappelijk onderbouwd beheer- en herstelplan dat uitgaat van een grondige analyse. Een van de elementen dat naar voor komt is dat er nog tal van rodelijstsoorten voorkomen die sterk gebonden zijn aan heide en vennen. Dit geeft aan dat het herstel van het landschap vooral gericht moet zijn op deze soorten. Dit herstel kan soms zeer drastisch zijn zoals het kappen van bomen of afgraven van akkers.

Top

Verder wandelen

Landschap De Liereman

Vallei van het Merkske

Tikkebroeken

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
2.50km

Turnhouts Vennengebied - Groene Dombergheide wandeling

2.80km

Turnhouts Vennengebied - 'Vensters op het vennengebied' wandeling

8.20km

Turnhouts Vennengebied - Bruine Hoogmoerheide wandeling

8.00km

Turnhouts Vennengebied - Vennenwandeling

7.40km

Turnhouts Vennengebied - Hoge Heidewandeling

2.50km

Turnhouts Vennengebied - Groene Dombergheide wandeling

 • Turnhouts Vennengebied - vertrekpunt camping de Baalse hei

  Roodhuisstraat 10
  2300 Turnhout
 • Turnhouts Vennengebied - vertrekpunt Klein Engelandhoeve

  Klein Engeland 29
  2300 Turnhout
 • Turnhouts Vennengebied - vertrekpunt kapel O.L.V. der Stilte

  tegenover de straat Zwart goor
  Merksplas (Geheul)
 • Turnhouts Vennengebied - vertrekpunt fietspad het Bels lijntje

  Vlakbij het ven de Grote klotteraard, N119, Steenweg op Baarle Hertog 20
  2300 Turnhout

Horeca

 • Taverne Klaverhof, Steenweg op Merksplas 2, 2300 Turnhout

 • Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29, Turnhout, 014-82 81 00, bc.kleinengeland@turnhout.be

Agenda

10feb
za, 10/02/2018 - 09:30, Turnhout
11feb
zo, 11/02/2018 - 13:00, Turnhout
17feb
za, 17/02/2018 - 09:00, Turnhout
10mrt
za, 10/03/2018 - 09:30, Turnhout
17mrt
za, 17/03/2018 - 09:00, Turnhout
Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Steun Turnhouts Vennengebied met een gift

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Turnhouts Vennengebied in groep verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Fred Geysels, 0477-75 69 28, fred.geysels@telenet.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.