IJsvogel
François Van Bauwel

Walenhoek - Niels Broek

Niel, Schelle
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Bezoekerscentrum
 • Eten en drinken

In het landschap van Schelde en Rupel kan je dankzij het wandelnetwerk Rivierenland van het regionaal landschap een heerlijke wandel- en natuurkijkdag beleven in het paradepaardje van de Rupelstreek, de Walenhoek. Breng ook eens een bezoek aan het Natuur.huis de Paardenstal, het onthaalpunt van Natuurpunt.

 

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Stevige schoenen bij droog weer, laarzen ononbeerlijk in regenperiodes. Moeilijk toegankelijk voor kinderwagens. Parking Boomsestraat, tegenover huisnummer 268 Achterwegje, parking Boomsestraat inrijden en wegwijzers De Paardenstal volgen. Het Natuur.huis "De Paardenstal" ligt aan de rand van de Walenhoek, de ideale uitvalsbasis om de natuur in de Walenhoek te ontdekken. De lange wandeling verbindt de Walenhoek met het Niels Broek. 

 Top

Beschrijving van het gebied

Nadat eind jaren 1970 de kleiontginning stopgezet werd, deden buurtbewoners, de gemeente Niel en de prille natuurbeweging iets ongewoons voor die periode: een oude kleiput redden van het stortspook. Het resultaat daarvan nu is een gevarieerd landschap met grote vijvers, poelen, rietkragen en struwelen. 

Het grootste deel van het gebied wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos beheerd, slechts een klein deel door Natuurpunt. Bij de start van je wandeling aan Natuur.huis de Paardenstal liggen de percelen die door Natuurpunt beheerd worden vlak voor je.

Een stevig hek en afsluiting verderop vormen de grens met de percelen van het Agentschap. Hier grazen gallowayrunderen. De kans dat je ze ontmoet is eerder klein, maar mocht je er toch een tegenkomen, wacht dan even tot de dieren het pad verlaten. Laat ze niet schrikken en geef ze zeker niets te eten.

Op een breder pad reden vroeger de treintjes met wagonnetjes die de klei naar de steenfabriek brachten. In de brede sloot rechts en ook langs de grote vijvers verder door heb je een goede kans op een ontmoeting met libellen. Een topsoort voor Walenhoek is de bruine korenbout.

 Top

Rode Kelkzwam

Dieren en planten

Walenhoek is een waardevol gebied door de grote verscheidenheid aan biotopen, die een woonplaats bieden voor allerlei planten en dieren, wat zeker van belang is in de sterk verstedelijkte Rupelstreek.

Op de vijvers van Walenhoek zijn futen, knobbelzwanen, kuifeenden, meerkoeten en waterhoentjes bijna het hele jaar aanwezig. Let tijdens de winter ook op de meeuwen. Als je goed kijkt, kan je een viertal soorten ontdekken. Aalscholvers en blauwe reigers zijn hier ook regelmatig te zien. Om rustzones te creëren werd een smalle dijk deels weggegraven. Rietkragen en struweel wisselen elkaar nu af, ideaal voor rietvogels zoals blauwborst en kleine karekiet.

Door het kijkscherm kijk je naar een brede rietkraag, met veel geduld en ook wat geluk, kan je hier in de winter een roerdomp ontdekken. Die mysterieuze nachtreiger is sinds enkele jaren een vaste overwinteraar in Walenhoek. De dijk voor het kijkscherm werd eveneens weggegraven.

Paddenstoelen

In de Walenhoek werden al meer dan 500 soorten gezien. Het gebied is bijzonder gevarieerd maar werd ook uitgekamd door een aantal gedreven mycologen die in de buurt wonen. Van januari tot maart kan je hier de rode kelkzwam vinden, een opvallende soort die groeit op bemost dood hout. In mei is het uitkijken naar voorjaarspronkridder en harde voorjaarssatijnzwam.
Het gebied is rijk aan broekbossen en er werden dan ook vijf soorten zompzwammen gezien. Daarnaast ook positieve indicatorsoorten voor broekbossen zoals wilgenrussula, koperkleurige gordijnzwam, gegordelde gordijnzwam, wilgenvaalhoed, nitreuze elzensatijnzwam….
Op de drogere stukken pronken eikenboleet, peperboleet, narcisridderzwam, rimpelige gordijnzwam, bij eik, beuk of berk. Heerlijke geuren komen je tegemoet bij het treffen van anijskurkzwam, citroengele satijnzwam en oranjebloesemzwam.

 Top

Natuurbeheer

Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert het grootste deel van de Walenhoek. In het grote boscomplex grazen er momenteel gallowayrunderen. In het zuiden van de Walenhoek beheert Natuurpunt 6,5 hectare van de gemeente Niel. 

Onderweg ontmoet je enkele open perceeltjes in het pioniersbos. Door zijn relatief jonge leeftijd bevindt het gebied zich immers nog grotendeels in een pioniersstadium. Jaarlijks, tijdens het laatste weekend van augustus, maait Natuurpunt de hooilandjes. Het resultaat mag dan ook gezien worden: bloemrijke hooilandjes met duizenden bosorchissen.

Door beheerwerken uit te voeren tracht Natuurpunt open plekken te behouden en daardoor een zo rijk mogelijke flora en fauna tot ontwikkeling te laten komen. In de vele poelen en vijvers zijn er kansen voor een rijk waterleven.

 Top

Verder wandelen

Scheldeschorren

Oude Netearm

Biezenweiden

Mechels Rivierengebied

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.00km

Walenhoek - Wandeling - Volg de knooppunten 153-302-301-300-304-303-302-153 - donkergroen op de kaart

10.50km

Walenhoek - Niels Broek - Volg de knooppunten START-302-301-300-304-303-109–111-156-112-155-154-153-START (richting 302) - blauw op de kaart

4.00km

Niels Broek - Wandeling - Volg de knooppunten START-156-112-155-156-(richting 111)-START

27.80km

Walenhoek - Niels Broek - Scheldeschorren - Volg de knooppunten 153-302-301-300-304-303-109-111-156-112-82-18-17-15-10-7-6-179-180-8-12-13-14-16-19-50-20-17-18-82-112-155-154-153 - blauw + geel op de kaart

 • Walenhoek - vertrekpunt

  Natuur.huis De Paardenstal
  Boomsestraat 221
  2845 Niel
 • Niels broek - vertrekpunt Gemeentehuis

  Ridder Berthoutlaan 1
  Niel

Horeca

 • Natuur.huis De Paardenstal, Boomsestraat 221, 2845 Niel

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Walenhoek - Niels Broek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met:

 • Walenhoek: Carine Wils - 0486 10 50 80
 • Erik De Keersmaecker - 0476 39 19 94
 • Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel/Hellegat

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.