Walenhoek - Niels Broek

Provincie Antwerpen

Wandelen in Walenhoek - Niels Broek

Het Niels Broek is tijdelijk niet toegankelijk.

Onlangs werd vastgesteld dat een deel van het vlonderpad in het Niels Broek zwaar beschadigd is door de val van een afgebroken boomstam. Op de plaats waar de boom op het vlonderpad viel, is het pad helemaal ingedeukt. Door de hoge waterstand in het natuurgebied kunnen voorlopig geen herstellingen worden uitgevoerd. Zodra de omstandigheden beter zijn, gaan de vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek aan de slag om het vlonderpad weer begaanbaar te maken. Aan de beide ingangen werd signalisatie geplaatst om wandelaars erop te wijzen.

Stevige schoenen bij droog weer, laarzen ononbeerlijk in regenperiodes. Moeilijk toegankelijk voor kinderwagens.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

5 routes

Blauwe wandeling

wandelpad
4.47km
Gemiddeld 70 minuten wandeltijd

Groene wandeling

wandelpad
9.23km
Gemiddeld 140 minuten wandeltijd

Oranje wandeling

wandelpad
10.53km
Gemiddeld 160 minuten wandeltijd

Blauwe wandeling

wandelpad
3.33km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Rode wandeling

wandelpad
3.49km
Gemiddeld 50 minuten wandeltijd

Startpunten

Niels Broek

Tolhuisstraat 333
Schelle
België

Niels Broek

Boomsestraat 221
Niel
België

Bereikbaarheid

Parking Boomsestraat, tegenover Achterwegje 268 , parking Boomsestraat inrijden en wegwijzers De Paardenstal volgen. Het Natuur.huis "De Paardenstal" ligt aan de rand van de Walenhoek, de ideale uitvalsbasis om de natuur in de Walenhoek te ontdekken. De lange wandeling verbindt de Walenhoek met het Niels Broek. 

Zien en doen

Wil je de Walenhoek - Niels Broek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met:Walenhoek: Carine Wils - 0486 10 50 80, Erik De Keersmaecker - 0476 39 19 94 Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel/Hellegat

Dieren en planten

Walenhoek is een waardevol gebied door de grote verscheidenheid aan biotopen, die een woonplaats bieden voor allerlei planten en dieren, wat zeker van belang is in de sterk verstedelijkte Rupelstreek.

Op de vijvers van Walenhoek zijn futen, knobbelzwanen, kuifeenden, meerkoeten en waterhoentjes bijna het hele jaar aanwezig. Let tijdens de winter ook op de meeuwen. Als je goed kijkt, kan je een viertal soorten ontdekken. Aalscholvers en blauwe reigers zijn hier ook regelmatig te zien. Om rustzones te creëren werd een smalle dijk deels weggegraven. Rietkragen en struweel wisselen elkaar nu af, ideaal voor rietvogels zoals blauwborst en kleine karekiet.

Door het kijkscherm kijk je naar een brede rietkraag, met veel geduld en ook wat geluk, kan je hier in de winter een roerdomp ontdekken. Die mysterieuze nachtreiger is een vaste overwinteraar in Walenhoek. De dijk voor het kijkscherm werd eveneens weggegraven.

In de Walenhoek werden al meer dan 500 soorten paddenstoelen gezien. Het gebied is bijzonder gevarieerd maar werd ook uitgekamd door een aantal gedreven mycologen die in de buurt wonen. Van januari tot maart kan je hier de rode kelkzwam vinden, een opvallende soort die groeit op bemost dood hout. In mei is het uitkijken naar voorjaarspronkridder en harde voorjaarssatijnzwam.

Het gebied is rijk aan broekbossen en er werden dan ook vijf soorten zompzwammen gezien. Daarnaast ook positieve indicatorsoorten voor broekbossen zoals wilgenrussula, koperkleurige gordijnzwam, gegordelde gordijnzwam, wilgenvaalhoed, nitreuze elzensatijnzwam….
Op de drogere stukken pronken eikenboleet, peperboleet, narcisridderzwam, rimpelige gordijnzwam, bij eik, beuk of berk. Heerlijke geuren komen je tegemoet bij het treffen van anijskurkzwam, citroengele satijnzwam en oranjebloesemzwam. 

Over dit gebied

Nadat eind jaren 1970 de kleiontginning stopgezet werd, deden buurtbewoners, de gemeente Niel en de prille natuurbeweging iets ongewoons voor die periode: een oude kleiput redden van het stortspook. Het resultaat daarvan nu is een gevarieerd landschap met grote vijvers, poelen, rietkragen en struwelen. 

Het grootste deel van het gebied wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos beheerd, slechts een klein deel door Natuurpunt. Bij de start van je wandeling aan Natuur.huis de Paardenstal liggen de percelen die door Natuurpunt beheerd worden vlak voor je.Een stevig hek en afsluiting verderop vormen de grens met de percelen van het Agentschap. Hier grazen gallowayrunderen. De kans dat je ze ontmoet is eerder klein, maar mocht je er toch een tegenkomen, wacht dan even tot de dieren het pad verlaten. Laat ze niet schrikken en geef ze zeker niets te eten.

Op een breder pad reden vroeger de treintjes met wagonnetjes die de klei naar de steenfabriek brachten. In de brede sloot rechts en ook langs de grote vijvers verder door heb je een goede kans op een ontmoeting met libellen. Een topsoort voor Walenhoek is de bruine korenbout.

Wat doet Natuurpunt

Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert het grootste deel van de Walenhoek. In het grote boscomplex grazen er momenteel gallowayrunderen. In het zuiden van de Walenhoek beheert Natuurpunt 6,5 hectare van de gemeente Niel. 

Onderweg ontmoet je enkele open perceeltjes in het pioniersbos. Door zijn relatief jonge leeftijd bevindt het gebied zich immers nog grotendeels in een pioniersstadium. Jaarlijks, tijdens het laatste weekend van augustus, maait Natuurpunt de hooilandjes. Het resultaat mag dan ook gezien worden: bloemrijke hooilandjes met duizenden bosorchissen.

Door beheerwerken uit te voeren tracht Natuurpunt open plekken te behouden en daardoor een zo rijk mogelijke flora en fauna tot ontwikkeling te laten komen. In de vele poelen en vijvers zijn er kansen voor een rijk waterleven.

Afdeling

Walenhoek - Niels Broek wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Walenhoek - Niels Broek

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Walenhoek - Niels Broek' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water