Blauwborst
De blauwborst is met zijn felblauwe keel en borst (bij de mannetjes) erg exotisch gekleurd. Je vindt de blauwborst vooral in moerasbosjes en ruige rietvelden.
Op het menu van de blauwborst staan vooral insecten, larven, wormen en slakjes. Het dieet wordt aangevuld met bessen en zaden.
Blauwborsten hebben een voorkeur voor gevarieerde, natte en insectenrijke gebieden met open delen en een struweel- en loofboombegroeiing, met een niet geheel bedekte bodem. De geleidelijke overgang van rietmoerassen naar moerasbos vormt een uitstekend leefgebied
De blauwborst is een snelle vlieger, die meestal verborgen leeft in de vegetatie.
Hoe herken je de blauwborst?
- Het mannetje heeft een blauwe kin en borst met in het midden een witte vlek (of ster). Onder de blauwe borst zit een zwarte band, een dunne witte band en daaronder een roestbruine vlek.
- Het vrouwtje heeft geen blauwe borst en roestbruine vlek.
- Het mannetje en het vrouwtje hebben een opvallende, witte wenkbrauwstreep
- Wanneer de blauwborst zijn staart spreidt, dan zie je de opvallende oranjebruine staartbasis met een brede zwarte eindband.
Het geluid van de blauwborst
Mannetjes zingen vanaf ’s morgens vroeg. De zang is zeer afwisselend met een wat snerpende aanvang, maar wordt gevolgd door heldere tonen, gemengd met perfecte imitaties van andere soorten.
Blauwborsten zingen graag vanaf een opvallende zangpost; op de top van een wilgenkoepel, vanaf een paaltje, of bovenop een rietpluim of lisdoddesigaar. Vaak volstaat het om zulke zangposten af te speuren om een zingende blauwborst te vinden.
Blauwborsten zingen vooral in april. Van zodra ze een partner hebben gevonden, hebben gepaard en een nest hebben gemaakt, beperkt de zangactiviteit zich tot de eerste uren na zonsopgang. Het is na de broedperiode dan ook niet gemakkelijk om de soort op basis van de zang te ontdekken.
Hoe leeft de de blauwborst
Wat eet de blauwborst?
De blauwborst eet vooral insecten, larven, wormen en slakjes, hoppend op de grond. Daarbij worden vooral bladeren en aarde omgekeerd, op zoek naar voedsel. Soms plukt de blauwborst ook insecten uit de lucht.
Hoe plant de blauwborst zich voort?
De blauwborst maakt haar nest op de grond, in pollen of onder een struik. Het nest bestaat uit gras, bladeren en wat mos, afgewerkt met haren en fijne grassprieten. Een doorsnee legsel telt 5 of 6 eieren die 13 tot 14 dagen worden bebroed. Dan komen de jongen uit en blijven ze nog bijna 2 weken in het nest. Het mannetje en het vrouwtje delen de broedzorg. Een broedterritorium van een blauwborst is gemiddeld 2 tot 5 ha groot.
Waar vind je de blauwborst?
De blauwborst komt vooral voor in moerasbosjes en ruigtevegetaties langs rivieren. Ook (verruigde) rietvelden en schorren met verspreide wilgen- en elzenopslag vormen een geschikte broedplek. De laatste decennia wordt de soort steeds vaker aangetroffen in spoorwegbermen, koolzaadvelden, ruige wegbermen en zelfs in graangewassen. Kale grond (met modderstroken om voedsel te zoeken), een dichte ruigte (om in te nestelen) en opgaande begroeiing (als zangpost) blijven wel steeds noodzakelijk.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
De blauwborst vertrekt tussen eind juli en september naar de overwinteringsgebieden op het Iberisch schiereiland en westelijk Afrika (vaak ten zuiden van de Sahara). Vanaf maart keert de blauwborst weer terug.
Het gaat goed met de blauwborst. Begin deze eeuw nam de soort flink in aantal toe, vooral gelinkt aan een toenemende hoeveelheid aan beschikbare leefomgeving. Ook het feit dat de blauwborst zich steeds beter lijkt te voelen in landbouwgebieden, heeft tot deze positieve trend bijgedragen. Momenteel wordt de Vlaamse populatie geschat op ongeveer 4000 broedparen.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief