Westerplas - Natuurpark Levende Leie

Provincie Oost-Vlaanderen

Buffergebied tegen overstromingen

In trek bij trekvogels

Kleurrijke bloemenweelde

Wandelen in Westerplas - Natuurpark Levende Leie

Om wateroverlast in de Latemse wijk Hooglatem te vermijden, werd een bufferbekken aangelegd: de Westerplas. Vandaag is de waterrijke omgeving een paradijs voor planten en dieren. Herdwickschapen helpen bij het beheer van het gebied.

  • Je kan wandelen rond de Westerplas, goed voor ongeveer 3,5 km.
  • De Westerplas maakt deel uit van het Natuurpark Levende Leie, dat zich uitstrekt van Gent tot Deinze. Meer weten en steunen? Ga naar levendeleie.be

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Leuk voor de kinderen

Naast de Westerplas (aan de Albijn van Den Abeelelaan) vind je een mooie speelgroenzone. Zeven sfeerzones werden subtiel met elkaar verweven tot een publiek toegankelijk paradijs voor spelende kinderen, fietsers en wandelaars. Het speelgroenproject omvat een grote en kleine speelweide, een kleuterspeeltuin, de Nazarethbeek en een zijarm, een nutszone, speelheuvels en een waterspeeltuin.

Dieren en planten

Open slikken en moerassen zijn heel aantrekkelijk voor watervogels. In de winter vind je er steevast krak- en slobeenden, wintertalingen en af en toe pijlstaarten. Het gebied is een magneet voor watersnippen en ook bokjes vertoeven vaak in de vegetatie. In het voor- en najaar is het hier een komen en gaan van allerlei bijzondere trekvogels. Waterrallen zijn hier vaak te vinden maar ook het zeldzamere porseleinhoen durft hier wel eens op te duiken. Als broedvogel noteren we onder meer kleine karekiet, bosrietzanger, rietgors, rietzanger en blauwborst. In de schemering jagen vleermuizen als laatvlieger en rosse vleermuis boven het water op muggen en andere insecten.

Dankzij de begrazing van de Herdwickschapen biedt de Westerplas in de lente een weelderig bloeiend schouwspel van wilde bloemen, met onder andere duizendblad, pinksterbloem, grote kattenstaart, grote ratelaar, moerasspirea, moerasrolklaver, moerasvergeet-mij-nietje, watermunt ... 

Over dit gebied

Om wateroverlast in de Latemse wijk Hooglatem te vermijden, werd een bufferbekken – dat is een gecontroleerd overstromingsgebied – voor 36.000 m³ water aangelegd: de Westerplas. Op die manier wordt de bebouwing gespaard van water en het waterrijk gebied van bebouwing. Sommige beekoevers zijn verbreed, zodat moeraszones ontstonden.

Wat doet Natuurpunt

Onze kudde Herdwickschapen graast het hele jaar in het gebied. De schapen houden de vegetatie kort en het terrein open. Zo kan het gebied maximaal doen waarvoor het bedoeld is: overtollig water vasthouden. Je leert er alles over op www.herdwick.org of je kunt de kudde en de natuur die de schapen realiseren, dagelijks volgen via de Facebookpagina ‘Herdwick Sheep - Westerplas Flock’.

Afdeling

Westerplas - Natuurpark Levende Leie wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Westerplas - Natuurpark Levende Leie

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Westerplas - Natuurpark Levende Leie' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water