10 routes langs meanders

Icon
Icoon - natuurgebied

O krinklende winklende waterding

Veel beken en rivieren zijn in het verleden rechtgetrokken. Daardoor zijn ze hun natuurlijke dynamiek kwijt. Gelukkig worden heel wat meanders of rivierarmen vandaag weer hersteld. Zo kunnen waterlopen bij hevige regenval meer water opslaan. Belangrijk om droogte tegen te gaan en bevorderend voor het ecologische herstel: beekvissen, amfibieën en libellen voelen zich weer helemaal in hun sas.

Provincie Antwerpen

Oude Netearm

De Oude Neterarm ligt tussen Rumst en de rivier de Nete. Bij de aanleg van de E19 raakten enkele meanders van de Nete afgesneden. Die vormen nu een moeraszone met pioniersbos, ruigte, natte graslanden en restanten van de vroegere vloeibeemden.

Molse Nete

De Molse Nete ontvouwt speels meanderend een waterlint van 55 km en heeft een behoorlijke waterkwaliteit. Verspreid in het beekdal liggen biologisch waardevolle habitats waar je ijsvogels, houtsnips, kwaks, roerdompen en ooievaars kan spotten.

Provincie Limburg

Mombeekvallei

In 2013 zijn hier opnieuw meanders aangelegd. Op het einde van de laatste ijstijd lag het valleiniveau zo'n 8 meter lager. Daarop ontwikkelde zich een moerasvegetatie die door talrijke overstromingen tot een venige ondergrond is omgevormd.

Provincie Oost-Vlaanderen

Vallei van de Oude Kale

De levensader van dit gebied, de Oude Kale, was ooit een van de grootste beken van het Meetjesland. Tussen Merendree en Vinderhoute kan de beek nog vrij meanderen in een groen landschap met prachtige, bloemrijke hooilanden en broekbossen.

Provincie West-Vlaanderen

Oude Leiearm Kuurne

Dit natuurgebied rond de oude Leiearm ontstond in de jaren 70 na het rechttrekken van de Leie. Open water, bos, moeras en grasland wisselen elkaar hier af en vormen een thuis voor heel wat vogels, zoogdieren, amfibieën en insecten.

Vallei van de Zuidleie

Het kanaal Gent-Brugge loopt al sinds de 13de eeuw door deze vallei ten zuiden van Brugge. Aan weerszijden liggen waardevolle natuurgebieden en oude meanders van de historische Zuidleie, met onder andere een uniek laagveenmoeras.

Provincie Vlaams-Brabant & Brussel HG

Doode Bemde

In de Doode Bemde kan je wandelen langs de natuurlijk meanderende Dijle. Een knuppelpaden neemt je mee op een tocht door de meest natte delen van het natuurgebied. Laarzen zijn in natte periodes een absolute must hier. Wie weet vind je wel sporen van de bever.

Broekelei

Op het einde van de jongste ijstijd vormden de gescheiden benedenlopen van de Dijle en Demer een delta met daarin tijdelijke meanders. De Broekelei is daar met haar putten, moerassen, bossen en lage weiden een overblijfsel van.

Zuunvallei

Laat je verrassen door natuur met zicht op de Brusselse skyline. Hier vind je een bonte bloemenpracht gelegen in een nagenoeg intact kleinschalig landschap met bomenrijen, poelen en hagen rondom een afgesneden beekmeander van de Zuunbeek.

Sigmaplan Demervallei

Langs de Demer liggen tientallen oude meanders van de rivier die in de loop der jaren zijn afgekoppeld. Die zorgen voor leven en vormen natuurlijke neerslagbuffers. In totaal zullen er nog zo’n dertig meanders weer aansluiting vinden bij de Demer.