Afbeelding
Jan Severeyns

4,2 miljoen trekvogels boven Europese luchtruim tijdens EuroBirdwatch

5 okt 2015
Categorieën
Natuurbericht
Vogels


In België werden afgelopen weekend 74.711 overtrekkende vogels van 157 verschillende soorten gezien, op 67 telposten. Het ging om een telling van trekvogels in het kader van van EuroBirdwatch. De Vink was net als vorig jaar de talrijkste trekvogel in het luchtruim, maar het aantal getelde vogels lag dit jaar gevoelig lager dan vorig jaar.

“Het weer speelt een cruciale rol voor de vogeltrek”, zegt Koen Leysen van Natuurpunt, die de Belgische tellingen coördineert. “Vogels die wilden trekken hebben de voorbije week vlot gebruik kunnen maken van de krachtige rugwind en zitten daardoor lichtjes voor op schema. Ze hebben als het ware met de TGV kunnen reizen in plaats van met een boemeltrein.” “Voor de vogels die nog niet vertrokken waren, was er dankzij de aangename Indian summer geen haast bij om verder zuidwaarts te trekken”, aldus Leysen. Vorig jaar was het telweekend nog goed voor een Belgisch record: toen werden er 298.000 vogels geteld.

Net als vorig jaar kwam de Vink met 20.777 exemplaren op de eerste plaats. Op de tweede plaats prijkt de Graspieper (10.407) en op de derde de Spreeuw (7.150). Verwacht werd dat veel roofvogels voor het Belgische luchtruim zouden kiezen, als gevolg van de oostenwind en de hoge aantallen boven het Zweedse Falsterbo de voorbije week. Die voorspelling kwam niet uit: mogelijk passeerden ze de voorgaande dagen onzichtbaar hoog boven ons land. Toch werden tijdens de tellingen een aantal zeldzame roofvogels gezien zoals de Zeearend en de Roodpootvalk. Andere bijzonderheden waren 2 Purperreigers, 2 Velduilen, 6 Buidelmezen en 10 Rosse vleermuizen.

Afbeelding
43950.jpg

Nummer twee in het Belgische luchtruim afgelopen weekend: de Graspieper. (foto: Nick Van Nuenen)

Alles samen telden afgelopen weekend 25.000 vogelkijkers uit 41 Europese landen 4,2 miljoen vogels. In de Europese top drie vinden we respectievelijk Spreeuw, Vink en Meerkoet.

Met de actie wil BirdLife vogels en hun ontzagwekkende trek onder de aandacht brengen. Om te kunnen overleven moeten trekvogels beschermd worden. Ze moeten veilige broedgebieden hebben in het Noorden, veilige tussenstops vinden langs de trekroute (onder andere in ons land) en goede leefomstandigheden krijgen in de overwinteringsgebieden in het Zuiden. Vaak is dat niet zo. Een recente studie door BirdLife bracht aan het licht dat jaarlijks 25 miljoen trekvogels gevangen worden in het Middellandse Zeegebied. Ook in EU-landen als Italië, Griekenland, Kroatië en zelfs in Frankrijk blijkt vogelstroperij nog steeds dagelijkse kost te zijn.

Via het project ‘Living on the Edge’ wil het BirdLife-netwerk middelen inzamelen om de overwinteromstandigheden van heel wat trekvogels te verbeteren. Het project richt zich op de gedeelde belangen van vogels en mensen in de Sahel. Het bevordert duurzaam landgebruik, gericht op het verbeteren van levensonderhoud van mensen, terwijl ook belangrijke leefgebieden voor vogels beschermd worden.

Meer info: www.trektellen.org

Tekst: Koen Leysen, Natuurpunt CVN
Foto's: Nick Van Nuenen & Jan Severeyns