Afbeelding
Walter Wackenier

Aangespoelde Witsnuitdolfijn op strand Oostduinkerke verdronk wellicht in netten

8 dec 2017
Categorieën
Natuurbericht


Op 29 november spoelde een 2,5 meter lange Witsnuitdolfijn dood aan op het strand van Oostduinkerke. Wellicht was het zeezoogdier in een visnet verdronken. Het dier werd opgehaald door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) voor verder onderzoek. Het was van 2013 geleden dat een Witsnuitdolfijn aangespoeld was op een Belgisch strand.

Witsnuitdolfijnen worden in tegenstelling tot Bruinvissen zelden dicht bij de kust gezien. De Witsnuitdolfijn die op 29 november aanspoelde, een vrouwtje van 267 kg, was hoogstens enkele dagen tevoren gestorven. Het onderzoek dat intussen plaatsgevonden heeft, bevestigde de initiële vermoedens: het dier is waarschijnlijk verdronken in een visnet. Mogelijk is het door middel van het touw dat nog om de staart zat toen het aanspoelde, overboord gezet na de vangst.

Afbeelding
20171129_102459_resized.jpg

Mogelijk is de dolfijn door middel van dit touw, dat nog rond de staart zat, overboord gezet na de vangst.

De Witsnuitdolfijn is een middelgrote dolfijn. Het dier heeft een korte, witte of grijze snuit en een patroon van lichtere vlekken op rug, flanken en staart. Volwassen dieren kunnen 300 kg wegen en meer dan 3 meter lang worden.

Tussen 2000 en 2013 spoelde gemiddeld elk jaar een Witsnuitdolfijn aan, en het dier werd in deze periode tamelijk frequent waargenomen in onze wateren. De laatste jaren is het aantal waarnemingen teruggelopen, maar het dier is nog steeds algemeen in de centrale en noordelijke Noordzee. Bijvangst komt bij Witsnuitdolfijnen veel minder vaak voor dan bij de kleinere maar vooral veel talrijkere Bruinvis.

Tekst: Walter Wackenier, Natuurpunt & Jan Haelters, KBIN
Foto's: Walter Wackenier