Afbeelding

Beheerswerken op Eindhoutberg, Varendonk, Trichelbroek en Hambroek Eindakker

14 okt 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Tijdens de maand september werden er door ons beheerteam beheerswerken uitgevoerd in de deelgebieden Eindhoutberg, Varendonk, Trichelbroek en Hambroek Eindakker

Op Eindhoutberg namen we de woekerende soorten onderhanden. Als voorbereiding op het dunnen van de dennenbossen, kapten we houtopslag van Amerikaanse Eik, Rododendron, Paplaurier en Amerikaanse Vogelkers.

Ondertussen bemerkten we veel sluikstorten en andere onregelmatigheden op de percelen van Natuurpunt op Eindhoutberg. Er zal nog veel overleg nodig zijn om dit oneigenlijk gebruik van de natuur en de bossen te stoppen.

Voor onze maandelijkse beheerwerkdag op zaterdag was het de bedoeling om de bossen van Varendonk eens volledig te doorkruisen voor een onderhoudsbeurt. Maar door de aanhoudende regen verwaterde ook onze planning. Desondanks werd toch een groot deel van de voorziene taken afgewerkt. Paul, Kristina, Vic, Diane en Herman kwamen vooraan in de Dennenstraat samen.

We werkten in het bos over de Grote Steenweg. Langs het fietspad knipten we overhangende takken weg en kapten hier en daar exoten. We verzamelden ook nog 4 volle WITZ-zakken zwerfvuil langs de grachten en de bermen.

Daarna namen we het perceel aan de ‘dikke eik’ onder handen. Hier kwam Chris onze ploeg nog versterken. Het klimopklokje was vooraf al op woensdag gemaaid. Dit maaisel hebben we deels afgevoerd naar het eikenbos.

Op een aantal plaatsen hebben we de graszoden geplagd, op deze open plekken krijgt het klimopklokje de kans om zich uit te breiden. We kijken uit naar volgende nazomer en hopen op een mooi resultaat.

 maaisel afvoeren en plaggen voor het Klimopklokje

In Trichelbroek aan de monding van de Kleine Laak groeiden de wilgen heel sterk richting wandelpad. Deze houtopslag hebben we gesnoeid zodat de wandelaars terug vlot langs kunnen lopen.

 het pad langs de Kleine Laak in Trichelbroek is terug vrijgemaakt

Nieuwe infoborden voor Varendonk en Trichelbroek
De informatieborden in deze deelgebieden waren al een tijdje aan vervanging toe. Sommige teksten waren niet meer up-to-date en een aantal borden waren verweerd en haast onleesbaar. Zowel Varendonk als Trichelbroek hebben nu vernieuwde infoborden.

Langs het pad naar de Grote Laak worden de wandelaars door deze Aalscholver verwelkomd. En zo staat op elk bord een andere typische soort.

In het Hambroek Eindakker maakten we de toegang naar de af te breken betonnen hokken verder open door overhangende takken te snoeien. Er zijn op het perceel ooit twee oude diepvrieskisten achtergelaten deze hebben we ontmanteld. En er is weer een deel van de afsluiting verwijderd.

Al deze oude metalen zijn gerecupereerd en afgevoerd. De opbrengst, hoe bescheiden ook gaat naar het reservatenfonds.

 

Vic Van Dyck