Afbeelding
Natuureducatie aan het bezoekerscentrum Grote Netewoud
Marleen Claessens

Bezoekerscentrum Grote Netewoud en Lokaal bestuur Meerhout slaan de handen in elkaar voor natuureducatie.

1 feb 2024
Categorieën
Lokaal nieuws
Kinderen & Jeugd
Opleiding: Educatie
Scholen
Vogels

In het Grote Netewoud liep er tot eind 2020 een Europees LIFE+ project. Onder dit project zat ook een tak verweven ‘Educatief Natuurbeheer’. Dit hield in dat er subsidies ter beschikking waren om een professionele medewerker te werk te stellen. Deze kon zich samen met lokale natuurgidsen bezig houden om lagere scholen uit de buurt gratis te laten kennis maken met natuurbeheer en het belang ervan. Dit werd zeer gesmaakt door de scholen uit de buurt en nadat dit LIFE+ project was beëindigd, merkten we dat de lagere scholen van Meerhout toch nog vragende partij waren om een uitgewerkte ‘natuur-educatieve’ activiteit aan te bieden aan hen.

Maar met het stoppen van dit Europees LIFE+ project, waren er helaas ook geen subsidies meer waardoor het bezoekerscentrum zelf alle onkosten en workload diende te dragen. Dankzij een samenwerking met Lokaal bestuur Meerhout kan er enig budget vrij gemaakt worden voor natuureducatie voor alle Meerhoutse scholen.


De natuur positief ervaren

Natuurpunt is ervan overtuigd dat natuurbeleving goed is voor kinderen. Spelen in de natuur is bewegen, grenzen verleggen en je fantasie gebruiken. Het stimuleert zowel de motorische als cognitieve ontwikkeling. Kinderen die de natuur leren ervaren als een aangename plek, waar veel dieren en planten en leven en waar vanalles te ontdekken is, zullen de natuur gaan waarderen en ervan gaan houden. Door positieve ervaringen kunnen ze echte natuurbeschermers worden.

Kinderen kansen geven om de natuur te beleven (door verwondering, verbazing, zintuiglijke ervaringen) is volgens Natuurpunt minstens even belangrijk dan kennis over te brengen over de natuur. Daarom wil het bezoekerscentrum zorgen voor een goed evenwicht tussen beleving en kennisoverdracht.

 

Leren en beleven

In de periode van 23 tot en met 26 januari en 30 januari tot en met 2 februari konden Meerhoutse leerlingen van de vierde leerjaren reeds deelnemen aan het project. Vijf klassen schreven zich in voor een activiteit rond het 'Vogeltelweekend'. Leerlingen leerden de lokale vogels kennen, leerden werken met een verrekijker en trokken nadien in kleine groepjes er op uit om vogels te spotten met een verrekijker, vogelnestkasten te zoeken en de juiste bewoners ervan te ontdekken. Daarnaast leerden ze de verschillende vogeldeuntjes en getsjilp herkennen. Een gezamenlijk beleefmomentje sloot de activiteit af. 


Belevingstocht

Voor de Meerhoutse leerlingen van de derde kleuterklas staat er een belevingstocht in de wilde natuur op het programma. Deze activiteit vindt plaats in de maanden april, mei en juni.

 

Meer weten?

Contacteer ons via [email protected]