Bezoekerscentrum Grote Netewoud
Contact
Welkom in het Grote Netewoud!
In het hart van de groene Kempen vind je het Grote Netewoud, een reeks van unieke natuurgebieden langsheen de Grote Nete en haar zijrivieren.
Op het grondgebied van Balen, Meerhout, Geel en Mol herstelden Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos de voorbije jaren al heel wat natuur van Europees belang (Europese topnatuur = Natura 2000) en zijn er dankzij de tomeloze inzet van talrijke vrijwilligers prachtige natuurgebieden ontstaan. Samen met een hele reeks partners zoals de gemeenten Balen, Mol, Meerhout, de stad Geel en Toerisme Provincie Antwerpen, wil Natuurpunt en ANB de volgende jaren deze natuurgebieden verder uitbreiden en met elkaar verbinden zodat er één groot aaneengesloten stuk robuuste natuur ontstaat: het Natuurpark Grote Netewoud.
Op die manier kan het gebied van ongeveer 4.000 ha voldoende draagkracht ontwikkelen om de mens een plek te bieden voor vele vormen van ontspanning in en rond de natuur: wandelen, fietsen, avontuurlijke natuurbeleving en het bezoeken van cultureel erfgoed. Geniet alvast van unieke stuifduinen, zeldzame broekbossen, bloemrijke graslanden en mooie heide in combinatie met oude watermolens!
> Bekijk alle activiteiten van het bezoekerscentrum in de agenda
Leuk voor kinderen
Het Totterpad
Mogen we je voorstellen aan Bernard de Bever? Hij woont in zijn beverburcht naast het bezoekerscentrum. Wanneer hij op een ochtend wakker wordt, ziet hij onbekende pootafdrukken rond zijn burcht. Hij besluit op zoek te gaan naar de maker van die vreemde sporen. Onderweg ontmoet hij verschillende vriendjes en moet hij over een boomstambrug lopen, in een metershoge vogelnest kruipen, over het water stappen, een totterparcours afleggen en nog veel meer.
Het Totterpad is een avontuurlijk wandelpad van 1,6 km voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Vertrek bij het infobord aan het picknickeiland en volg de mysterieuze pootafdrukken. Of neem een plannetje en ga met Bernard de Bever op ontdekkingstocht met leuke doe-opdrachten. Samen zullen jullie zeker de "dader" vinden die sporen rond de beverburcht heeft gemaakt. Het pad loopt via de Grote Nete tot in het kleine natuurgebied De Vloyen. De wandellus is een natuurlijk speelparadijs voor al wie jong is of zich nog jong genoeg voelt. Maar pas op dat je niet ‘tottert’ (‘valt’) of net wel, want je vuil maken is hier heel okee!
> Download hier de wandelfolder van het Totterpad
Praktisch
- Start en einde: Bezoekerscentrum Grote Netewoud, Watermolen 7, 2450 Meerhout
- Je kan je gratis wandelplannetje met zoektocht en doe-opdrachten oppikken in het bezoekerscentrum of aan het infobord van het Totterpad.
- Het pad is niet verhard en kan soms nat en modderig zijn. Avontuurlijke schoenen of laarzen zijn net als speelkledij aanbevolen.
- Het wandelpad is niet toegankelijk voor rolwagens. Wie over een stevige buggy beschikt en er niet voor terugdeinst om deze over een boomstambrug te dragen kan op eigen risico in de drogere periodes de wandeling met buggy doen. Een draagzak voor de allerkleinsten is wellicht handiger.
Speelnatuur - de SNUIT plek bij uitstek!
Op het einde van het Totterpad kan je kiezen om via grote stapstenen in de vijver te eindigen in de speelzone of je kan met je hond het pad langs de oever volgen tot aan het bezoekerscentrum. In de speelnatuur vind je onder andere twee speelheuvels waar je via buizen in een ‘otterhol’ kan kruipen, speelstammen, een zitkuil, een kronkelende gracht en een ondiepe oeverzone waar je kan pootjebaden. De rest van de vijver is voorbestemd voor de natuur. Zwemmen of vissen is hier niet toegestaan. Honden zijn niet toegelaten in de speelnatuur en roken is er verboden. Dit is het exclusief SNUIT-paradijs van kinderen!
Let op: In de winterperiode is het mogelijke dat de stapstenen over de vijver tijdelijk niet toegankelijk zijn omwille van de hoge waterstand.
Nagenieten op het terras
Na al dat getotter kan je heerlijk verpozen met een biologisch drankje aan de gerenoveerde historische watermolen terwijl de kleintjes kunnen verder spelen in de beverburcht.
Word Totter-Ranger!
Heb jij thuis nieuwsgierige bengels die meer willen weten over de natuur? Eénmaal per jaar kunnen kinderen tussen 9 en 12 jaar de praktijkgerichte cursus “Totter-Ranger” volgen waar ze kennismaken met de prachtige natuur rond het Totterpad. Je leert de natuur voelen, proeven, ruiken, bekijken en veel meer op vier woensdagen. Op zaterdag aansluitend deel je je kennis met je familie, aansluitend met een uitreiking van de diploma’s en Totter-Ranger badges.
- Meer info: [email protected]
Op stap met een gids
Bezoek één van de natuurgebieden in het Grote Netewoud met een ervaren gids en kom alles te weten over de prachtige natuur en de dieren die er leven. Er zijn ook gidsen beschikbaar die zich gespecialiseerd hebben in het begeleiden van groepen met kinderen. Onze gidsen staan je graag bij met advies in het kiezen van het natuurgebied dat het best bij jouw verwachtingen aansluit.
-
Prijs per gids: € 60 I max. 25 personen per gids
-
Verstuur je aanvraag minimum 1 maand voor datum activiteit, zodat we met onze vrijwillige natuurgidsen tijdig kunnen plannen.
Ontdek Natuurpark Grote Netewoud
Is jouw team ook toe aan een energie-injectie? Snakken je medewerkers naar mentale rust, een herbronningsmoment? Ben je op zoek naar iets dat de dagelijkse sleur doorbreekt en nog lang zal nazinderen? Dan staan we klaar om je te verwelkomen in onze natuurgebieden. Wat dacht je van een teamdag midden in de natuur? Natuurpunt ijvert al bijna 20 jaar voor meer en betere natuur – ook in de Kempen. Dag na dag werken professionele en vrijwillige medewerkers aan die doelstelling.
In overleg voorzien we een boeiend en gevarieerd dagprogramma, zoals een wandelexcursie onder begeleiding van een gids of samen werken in de natuur. Natuurbeheer is dé perfecte basis voor een teamervaring met je bedrijf. Samenwerken, taken verdelen, samen een doel bereiken en achteraf genieten van het resultaat staan centraal. Wij organiseren dit graag op maat van jouw bedrijf!
Suggestie dagprogramma
9u30 Ontvangst en welkom
Bij aankomst bieden we de deelnemers koffie en thee aan. Het verloop van de dag wordt geschetst en we geven een korte introductie over het natuurgebied en de werking van Natuurpunt ter plaatse.
10u Natuurbeheer
Werken in de natuur is nodig. Als we alles zijn gang laten gaan bereiken we onze doelen niet. We willen wilde, robuuste natuur met veel biodiversiteit en een hoge belevingswaarde. Het werk is gevarieerd en passen we aan de mogelijkheden en de wensen van de deelnemers aan.
12u30 - 13u30 Lunch
Voor de lunch bieden we een broodjesmaaltijd aan in samenwerking met lokale ondernemers.
13u30-16u Expeditie met Natuurpuntgids
Na een korte introductie neemt een gids je op sleeptouw in het natuurpark Grote Netewoud.
16u Afsluiten met een drankje.
Prijzen
Voor een halve dag bedraagt deze 50 euro/pp.
Voor een volledige dag bedraagt deze 80 euro/pp.
Hierin zit inbegrepen:
- verzekering in geval je iets zou voorhebben.
- lichte catering ( water/thee/koffie voor 1/2 dag, aangevuld met broodjes voor 1/1 dag)
- eventuele materialen die dienen aangekocht te worden om de teambuilding te ondersteunen
- coordinatie en begeleiding
- bijdrage aan natuurbehoud
Het bezoekerscentrum Grote Netewoud beschikt over twee polyvalente zalen en stelt deze van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9 u en 17 u ter beschikking voor vergaderingen, lezingen, cursussen … Ook is er een prachtig terras aanwezig en heb je de mogelijkheid tot een korte inspirerende wandeling in de topnatuur vlakbij het bezoekerscentrum.
- Zaal Watermolen beschikt over een capaciteit tot 12 personen en is voorzien van een modern beeldscherm waarop je eenvoudig draadloos kan presenteren.
- In zaal Wasserij kan je kiezen uit de U-opstelling met een maximum van 34 personen of de theateropstelling voor lezingen met een maximumcapaciteit voor 45 personen. Of je maakt je eigen geprefereerde opstelling natuurlijk. Een beamer, projectiemuur, flipchart, draadloos internet en alles wat vergaderen aangenaam maakt is uiteraard aanwezig.
Formules
Eén dagdeel is van 9-13 u OF van 13-17 u (variaties zijn bespreekbaar, in de zomerperiode is het mogelijk om tot 18 u over de infrastructuur te beschikken). Drankjes dien je af te nemen via het bezoekerscentrum. Ook catering kunnen we voorzien.
Ook de andere bezoekerscentra van Natuurpunt bieden vergaderfaciliteiten die stuk voor stuk gelegen zijn in het groen en voorzien van de nodige uitrusting om vergaderingen, brainstormsessies, presentaties of een seminarie vlot te laten verlopen.
> Bekijk ook de andere vergaderlocaties in het groen van Natuurpunt.
Wandeling van het Jaar
De wandeling Scherpenbergen - De Hutten in Geel en Meerhout werd in 2022 verkozen tot wandeling van het jaar tijdens een wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen. Deze 14 km lange wandeling combineert de fraaiste landschappen van het Natuurpark Grote Netewoud: de meanderende Nete, uitgestrekte bossen, zandige landduinen en fotogenieke heidegebieden.
Onze werking
Je kan in het bezoekerscentrum zes dagen per week terecht voor een drankje, informatie over de natuurgebieden van het Grote Netewoud, wandel -en fietskaarten, toeristische informatie, een klein aanbod uit de Natuurpunt-winkel en de tentoonstelling van onze partner VMM over duurzaam waterbeheer.
Zoek je favoriete plekje uit in de gezellig ingerichte watermolen: in de veranda boven het stromende water van de Grote Nete, op de eerste verdieping met zicht op de mechaniek van het waterrad of buiten op het omvangrijke terras. Zwerf gerust wat verder uit en je treft nog tal van gezellige zithoekjes langs de vijver of het klaterende water van de vistrap.
Het bezoekerscentrum organiseert jaarlijks een aantal kleine en grotere activiteiten zoals 'Het groot vogelfeest', 'Nacht van de vleermuis', 'Totterpad by night' of 'Dag van de natuur'. Daarnaast is er een breed aanbod aan cursussen, workshops, lezingen, en presentaties. Hou de activiteitenkalender in de gaten en kom zeker een keer langs!
Onze vrijwilligers
Het bezoekerscentrum, de beheerwerken in de natuurgebieden, de cursussen en evenementen worden allemaal door vrijwilligers gerund. We mogen fier stellen dat er in deze heterogene groep altijd een uitstekende sfeer heerst waar plezier en ontmoeting hand in hand gaan met het geleverde werk. De vrijwilligers zijn dan ook het kloppende hart van onze organisatie.
Word jij ook vrijwilliger in het Grote Netewoud?
Wil jij je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt? Wil je andere mensen ontmoeten? Nieuwe vrienden maken? Nieuwe dingen leren? Word dan vrijwilliger bij in het Grote Netewoud en maak mee het verschil!
Er is werkelijk voor elk wat wils. Van het schenken van drankjes tot het meewerken tijdens evenementen in het bezoekerscentrum. Van heerlijk noeste arbeid in de natuur tot het inventariseren van diersoorten ... Of je nu alle dagen in het getouw wil zijn of één keer een halve dag per jaar, je bent van harte welkom.
Je hoeft noch ervaring noch enige voorkennis te hebben. Iedereen is welkom en kan zich nuttig maken!
Meerdaags wandelen
Wanneer je meerdaags wil gaan trekken denk ook jij wellicht in de eerste plaats aan natuurgebieden in het buitenland of in het beste geval aan de Ardennen. Maar wist je dat je ook in de Kempen een paar dagen door afwisselende natuur kan wandelen zonder al te veel gestoord te worden?
Langs de Grote Nete in Mol, Balen, Meerhout en Geel tracht Natuurpunt en zijn partners om zoveel mogelijk natuurgebieden en natuursnippers met elkaar te verbinden. De grote droom? Het vormen van één groot aaneengesloten natuurgebied: het Grote Netewoud!
Nu reeds kan je hier een meerdaagse wandeltocht ondernemen langsheen de verschillende natuurgebieden. Je vertrekt vanuit het treinstation in Balen en 43 km later bereik je het station in Geel. Je kan de hele tocht doen via wandelknooppunten. Logeren kan je onderweg in een B&B in Balen, Meerhout, Mol of Geel. Of overnacht in één van de trekkershutten op camping De Keiheuvel in Balen. In de toekomst worden er nieuwe bijkomende routes ontworpen en nieuwe overnachtingsplaatsen in wilde natuur voorzien zodat je steeds opnieuw kan terugkeren voor een heerlijke trektocht in een wisselend landschap van natte bossen, droge heide, stuifduinen en bloemrijke weiden.
Auteur Toon Lambrechts schreef in 2018 voor Pasar-magazine zijn indrukken neer van zijn voorverkenning van wat meerdaags wandelen in het Grote Netewoud in de toekomst kan betekenen. Je leest het hier.
43 km langs de wandelknooppunten
Start
Vanuit station Balen combineer je bus 170 en 84 van De Lijn naar het startpunt op de parking van recreatiedomein Keiheuvel, 17E Lichtvliegwezenlaan, Balen. Alternatief: wandel vanaf station Balen via de wandelknooppunten 40-36-35-28-27-26-7-8 (6 km) naar het startpunt.
Wandelknooppunten
53-8-9-96-2-3-4-6-25-24-23-22-94-88-95-30-31-54-55-56-51-52-50-49-47-46-43-45-11-12-82-81-85-86-57-58-59-60-39-74-97-70-71 (BC Grote Netewoud) -18-85-86-92-95-35-34-88-32-33-48-47-41-37-36-98-99-23-24-2-3-25-62-63-22-21-38-67-66- aanlooproute richting station Geel.
Het is aan te raden om de wandelknooppuntenkaart Grote Netewoud van Toerisme Provincie Antwerpen mee te nemen op je tocht.
Toegankelijkheid
Op het traject kunnen natte stukken voorkomen. Stevige waterdichte wandelschoenen zijn een must. Een paar laarzen in je rugzak vormt in natte periodes geen overbodige ballast. Of je wandelt de natte stukken blootsvoets in de zomer, meer avontuur verzekert!
Aangelijnde honden zijn welkom op de route.
Overnachtingsmogelijkheden
Erfgoed in het Grote Netewoud
Ontmoetingsplaats 'De Watermolen'
Het bezoekerscentrum Grote Netewoud bevindt zich op een historische site die al honderden jaren dienst doet als ontmoetingsplaats. In vroege tijden kwamen van heinde en verre landbouwers met hun karren vol graan naar de watermolen, daartoe verplicht door klooster en heer die eigenaar waren van de watermolen. Dorpsbewoners trokken naar de rivier om er water te halen, om zichzelf, kleren en matrassen te wassen. Kinderen gingen er zwemmen en speelden er rond het water. Later werd er gefeest, gegeten en gedronken in respectievelijk Feestzaal De Watermolen, Restaurant De Watermolen en Gasthof De Watermolen. Sinds december 2019 ontmoeten natuurliefhebbers, wandelaars en fietser elkaar op de site Watermolen.
Historiek van de watermolen van Meerhout
De oudst gekende vermelding van een watermolen in Meerhout komt voor in een document uit het jaar 741. Het
betrof een houten molen hier even verderop, aan de Creyndertloop. In 1324 onderging hij enkele technische ver-
beteringen en werd hij naar een nieuwe locatie langs de Grote Nete verplaatst.
Boven de ingang van de huidige watermolen staat 1678, in muurankers. In dat jaar werd de watermolen herbouwd. Vroeger had de molen twee raderen. Eén rad diende voor het malen van eikenschors voor de leerlooierijen, het andere voor graan. Van heinde en verre kwamen de landbouwers met hun karren vol graan, in de middeleeuwen daartoe verplicht door klooster en heer, die eigenaars van de molen waren. De schorsmolen deed tijdens de Eerste Wereldoorlog ook dienst als slagmolen, om smout te slaan voor de bevolking.
Even na de Eerste Wereldoorlog leverde de molen elektriciteit voor het centrum. Als de molenaar ’s avonds het wiel stil legde seinde hij dat aan zijn dorpsgenoten door de stroom bij middel van de grote hefboomschakelaar enkele malen te onderbreken. Dat bezorgde hem de bijnaam Peer Plimp. Het originele schakelbord zie je binnen nog steeds naast het rad hangen.
In 1928 kwam op de site een diamantslijperij en ging de schorsmolen de slijpmolens aandrijven. Het andere rad bleef graan malen tot in 1970. In de loop van de laatste decennia van de twintigste eeuw kwam een wasserij de diamantslijperij vervangen. Het gebouw met de muurankers ‘1678’ werd (na een verbouwing in 1981) een gemoedelijke taverne.
Toen ook die verhalen eindigden werd de oude wasserij gekocht door de Vlaamse Milieumaatschappij die ze samen met de gemeente Meerhout van 2009 tot 2012 restaureerde. Natuurpunt opende er in 2013 een bezoekerscentrum voor het Grote Netewoud met een prachtig zicht op de vistrap. Eind 2015 kocht Natuurpunt, geholpen door de gemeente Meerhout, de vroegere taverne aan en renoveerde ze in 2018-2019 tot een duurzaam bezoekerscentrum waar wandelaars en fietsers kunnen komen genieten van een heerlijk biologisch assortiment.
Fietsers, wandelaars en leveranciers
Fiets of wandel je vanuit Meerhout-Centrum richting Mol via de Molenstraat, dan ga je niet over de brug van de Grote Nete maar sla je net voor de brug meteen rechts af. Zo kom je op de site De Watermolen. Let op, deze toegangsweg is verboden voor alle gemotoriseerd verkeer. Enkel leveranciers kunnen hier kort parkeren op de kleine privéparking om te laden en lossen. Fietsers vinden 20 meter verder, ter hoogte van het bezoekerscentrum een fietsparking.
Openbaar vervoer
Wie met het openbaar vervoer reist komt best via Geel, vanuit het treinstation is er een regelmatige busverbinding naar Meerhout-Centrum (Halte Markt dorp op het Marktplein) van waaruit het via de Violetstraat/Molenstraat minder dan 10 min. stappen is naar het bezoekerscentrum.
Je kan vanaf het station van Geel ook de aanlooproute volgen naar het wandelknooppuntennetwerk Grote Netewoud vanwaar je dan verder kan wandelen in het Grote Netewoud. Het bezoekerscentrum is dan te bereiken via wandelknooppunt 66-67-38-37-36-35-95-92-86-85-71 (6,9 km).
Met de auto
Kom je met de auto? Parkeer dan reglementair om parkeerboetes te vermijden. Gelieve niet op de fietspaden of op de privéparkings te parkeren wanneer de bedrijven of winkels in de buurt open zijn. Klik en bekijk onze parkeermogelijkheden.
Neem de E313, afrit 24 (Mol/Meerhout/Diest) tot aan het Marktplein in Meerhout-Centrum. Vanuit het centrum volg je via de Molenstraat de richting van Mol. Na 700 meter rij je over de brug van de Grote Nete.
Parkings
- P1 WATERMOLEN, Hoek Molsebaan - Lil / 12 plaatsen (1 min. wandelen)
- P2 BIB, Gasthuisstraat 29 / 50 plaatsen (7 min. wandelen via knooppunten 85 - 18 - 71)
- P3 EIKENBOOM, Eikenboomlaan 1 / 200 plaatsen (10 min. wandelen via knoopptn 79 - 78 - 77 - 76 - 71)
- P4 MOLENVELD, Molenveld / 9 plaatsen (6 min. wandelen via knoopptn 69 - 70 - 71)
Weekendparkings
Dankzij de sympathieke medewerking van de bedrijven Wilms nv en Mina Wafels nv mogen we tijdens de weekends gebruik maken van hun parkings:
- Wilms nv: Molsebaan 20 (5 min. wandelen)
- Wilms nv personeelsparking: Lil, linkerkant (5 min. wandelen)
- Mina Wafels nv, Molsebaan 23 (5 min. wandelen)
Download hier je plannetje met alle parkeermogelijkheden in de buurt
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief