Afbeelding
Pestvogel
Wim Dirckx

Breekt straks de pest uit in Uitkerke?

10 feb 2015
Categorieën
Natuurbericht
Vogels
Waarnemingen.be

Sinds 1 februari is Uitkerke een attractie rijker: vier Pestvogels, die zich vooral ophouden in de Schareburgstraat. Geen kleine ettertjes die je band lek zetten of wat staan te wildplassen. Nee, heuse prachtvogels, van het mooiste wat er in de Europese vogelwereld valt te rapen, en knap zeldzaam bovendien.

Pestvogels broeden onder andere in de vochtige naaldwouden van noordelijk Scandinavië. In de broedperiode leven ze er van insecten, maar in de winter gaan ze voor bessen. In winters met weinig bessen in het noorden, zetten ze het op een zwerven, richting zuiden, richting eten. Dat doen ze vaak in kleine, dichte groepjes.

In Nederland is er momenteel een mini-invasie aan de gang met groepjes tot maximaal 21. België houdt het voorlopig op 14 exemplaren, verspreid over Frasnes-lez-Buissenal (1), Ronse (1), Martouzin-Neuville (2), Oostende (1), Sourbrodt (5) en Uitkerke (4). Ze zijn verzot op bessen van Gelderse roos maar ook andere besdragende struiken kunnen een bezoek verwachten: lijsterbes, meidoorn, mispel, sierappeltjes, het gaat er allemaal vlot in.

Maar waaraan heeft deze noordelijke schone die "rotnaam" te danken? Daarvoor moeten we terug tot in de Middeleeuwen. Deze fraaie vogels doken immers meestal op in erg strenge winters, winters waarin niet zelden ook de pest uitbrak. In het volksgeloof werd dan ook gauw aangenomen dat de pest werd verspreid door deze prachtige vogels. Want dat zijn het wel: pluizige dikzakjes met een trendy kuifje, citroengele staartband, zwart dievenmaskertje en een zachte zijdestaart. Zondermeer één van de mooiste vogels van Europa.

Hoe lang de 'babbelende zijdestaartjes' (letterlijke vertaling Bombycilla garrulus, de wetenschappelijke naam van deze soort) in de Scharebrugstraat zullen blijven, is niet duidelijk. Of misschien toch: zolang er eten is. Eens de bessen op zijn, zetten ze het verder op een zwerven, naar de volgende besdragende struik. Vooral woonwijken en stadsplantsoenen worden hierbij regelmatig bezocht. Maar tot die tijd kan iedereen genieten van de Uitkerkse Pestvogels. Het reilen en zeilen van deze beestjes kan je elke dag volgen op www.waarnemingen.be.

Tekst: Dominique Verbelen, Natuurpunt Studie