Maaien, snoeien, bomen planten... Tijdens de Dag van de Natuur nodigen we iedereen uit om zich te komen uitleven in onze lokale natuurgebieden. Helpen bij het natuurbeheer is niet alleen leuk en gezond, je doet er ook dieren en planten een groot plezier mee. En ook onze lokale vrijwilligersteams, want zij kunnen al die extra handen goed gebruiken!
Wat, waar en wanneer?
Dit jaar gaan we aan de slag op maar liefst 10 locaties in het Gentse. Hieronder kom je te weten waar en wat we daar gaan doen.
ZATERDAG 25 NOVEMBER
Latemse Meersen
Weidebeheer voor de steenuil
Om de Latemse Meersen nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers, gaan we nieuwe borden plaatsen met info over de wandelroute en het natuurgebied. Tegelijk gaan we afsluitingen rondom de schapenweide herstellen. Zo kan deze weide weer optimaal benut worden. Verschillende diersoorten, zoals de steenuil (onze kleinste uil), voelen zich goed thuis in kleinschalige cultuurlandschappen met knotbomen, heggen en weiden die extensief begraasd worden.
Zaterdag 25 november van 9.00 tot 17.00 uur (voorzie je eigen lunchpakket). Plaats van afspraak: Loods in de Kwakstraat, 9130 Sint-Martens-Latem.
Damvallei
Knotwilgen onderhouden voor de wezel
De eerste knotwilgen van dit seizoen werden door de ploeg geknot. Wij gaan met de vrijwilligers de opkuis doen van het hout dat versnipperd zal worden en verzagen het brandhout tot verplaatsbare stukken. Als er nog tijd over is, kuisen we nog een aantal bomen op die in onze hooilanden liggen na de laatste storm.
Zaterdag 25 november om 9.00 uur. Plaats van afspraak: op het eerste perceel van de Damvalleistraat, achter het pauwkenshof. 's Middags is er lunch voor wie zich inschrijft.
> Meedoen? Meld je aan via [email protected]
Assels
Snoeien voor de pinksterbloem
We gaan snoeien en houtopslag en dode fruitbomen verwijderen zodat de volgende maaibeurt in de zomer makkelijker en preciezer kan gebeuren. Dat is een goede zaak voor waardevolle planten en bloemen zoals de pinksterbloem en meteen ook voor het oranjetipje, een mooie vlinder die haar eitjes vooral op de pinksterbloem legt.
Zaterdag 25 november van 9.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Plaats van afspraak: Wijland, het driehoeksperceel tussen de Asselsstraat, Ganzerikstraat en de spoorlijn, 9031 Drongen (Gent).
Keuzemeersen
Meersen openhouden voor de bokjes
We verwijderen wilgen en andere opslag langs de belangrijkste poelen en sloten om zo het open karakter van de meersen te behouden. Dit is noodzakelijk voor de zeldzame waterplanten, om overwinterende watervogels aan te trekken en voor de vele bokjes in het gebied. Deze geheimzinnige vogelsoort zul je wellicht ook te zien krijgen aan het begin van de activiteit.
Zaterdag 25 november van 9.30 tot 12.30 uur. Plaats van afspraak: Keuzemeers 1, 9031 Drongen (Gent).
Rijvissche
Landschapsbeheer voor de alpenwatersalamender
In Rijvissche staat er van alles op de planning. Zo gaan we ruigte beheren, doen we aan hakhoutbeheer, gaan we maaien en schadelijke exotische planten verwijderen. Zo krijgen heel wat waardevolle soorten weer volop kansen. Met haar ruigtes, vochtige graslanden en poelen is het landschap in Rijvissche een ideaal woongebied voor tal van dieren, waaronder de alpenwatersalamander.
Zaterdag 25 november van 13.30 tot 17.00 uur. Plaats van afspraak: aan de stalen treinwagon op het Modderenmanpad (F7 - Fietssnelweg iets voorbij de voet van de Zoë Borluutbrug), 9052 Zwijnaarde (Gent).
Rosdambeekvallei
Landschapsbeheer voor de Spaanse vlag
We gaan boompjes en struiken aanplanten. Bloeiende vruchtrijke aanplantingen zijn ideale verbindingen, nest- en schuilplaatsen en voedingsbronnen voor vele diersoorten, zoals de Spaanse vlag, een nachtvlinder die ook overdag actief is.
Zaterdag 25 november van 14.00 tot 17.00 uur. Plaats van afspraak: Autoweg-Zuid (nabij de E40), 9051 Sint-Denijs-Westrem (Gent). De exacte locatie vind je in de inschrijvingslink hieronder.
ZONDAG 26 NOVEMBER
Moervaartvallei
Bosjes beheren voor de ransuil
Het natuurbeheer in de Moervaartvallei, in het noorden van Gent, is nog maar recent opgestart. Het beheerteam staat dus te popelen om aan de slag te gaan en jou daarbij te ontvangen! Die dag zullen we zwerfvuil opruimen en boompjes en struiken aanplanten. Dankzij het natuurbeheer helpen we onder meer de ransuil die in wilgenstruwelen en broekbossen een broedplaats kan vinden.
Zondag 26 november van 9.00 tot 12.00 uur. Plaats van afspraak: parking voetbalveld Sint-Kruis Winkel, tegenover Spanjeveerstraat 16, 9042 Sint-Kruis-Winkel (Gent).
Bourgoyen-Ossemeersen
Maaien voor de hazelworm
We nemen de droge graslanden op de oude spoorwegberm onder handen. We maaien enkele stukken, voeren het maaisel af en snoeien bomen en struiken. Op die manier blijft de spoorwegberm een warm, open grasland wat belangrijk is voor de koudbloedige hazelworm (een pootloze hagedis) die zich in de lente graag opwarmt in de zon. Door het maaien bevorderen we ook bloeiende plantensoorten zoals het rapunzelklokje, waar ook weer talrijke vlinders van profiteren.
Zondag 26 november van 13.30 tot 17.00 uur. Plaats van afspraak: Natuurcentrum Jan Hublé, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke (Gent).
Leeuwenhof
Maaien voor de kleine vuurvlinder
Op het eiland midden in de plas van het Leeuwenhof groeien honderden orchideeën. De graslanden rond de plas barsten van de vlinders: kleine vuurvlinder, bruin blauwtje en icarusblauwtje, hooibeestje, oranje en bruine zandoogjes. Door deze graslanden te maaien en open te houden, blijven dit bloemrijke hotspots voor vlinders.
Zondag 26 november van 13.30 tot 17.00 uur. Plaats van afspraak: aan het infobord van Natuurpunt in Leeuwenhof, 9031 Drongen (Gent). De exacte locatie vind je in de inschrijvingslink hieronder.
Vinderhoutse Bossen
Struiken planten en snoeien voor de tuinfluiter
Deze beheeractiviteit staat in het teken van de tuinfluiter. De tuinfluiter was vroeger een algemene broedvogel die leefde in de dichte struiken van onze tuinen. Jammer genoeg gaat hij momenteel achteruit. In de Vinderhoutse Bossen broeden er nog een drietal koppeltjes, maar wij zijn ervan overtuigd dat we deze soort met gerichte maatregelen vooruit kunnen helpen. Om deze soort te helpen gaan we enerzijds nieuwe struiken aanplanten in de bosrand en op andere plaatsen boompjes en struikjes die te oud en te ver doorgegroeid zijn, verjongen door ze te snoeien en in te korten.
Zondag 26 november van 14.00 tot 17.30 uur. Plaats van afspraak: ijzeren poort op het einde van Langendam, 9921 Vinderhoute (Lievegem). Een kaartje met de afspraaklocatie vind je via de inschrijvingslink hieronder.
Door je in te schrijven, weten we hoeveel werkmateriaal we moeten voorzien. Eigen materiaal mag je uiteraard ook meenemen. Wij voorzien ook drankjes en koekjes om energie te winnen!
Waarom natuurbeheer?
Als natuurorganisatie streven we naar biodiverse natuur, rijk aan plant- en diersoorten. Zo maaien we bijvoorbeeld om waardevolle – maar minder dominante – planten meer kansen te geven om te groeien. Hier en daar snoeien helpt dan weer om andere planten of bloemen meer licht te geven. En natuurlijk planten we her en der ook nieuwe bomen en struiken aan!
Al die beheermaatregelen trekken op hun beurt weer leuke diersoorten aan. Denk maar aan de hazelworm die onder warme maaiselhopen leeft, het bruin blauwtje dat smult van de nectar van bloemrijke graslanden, de steenuil die in knotbomen leeft…
Tijdens de Dag van de Natuur zetten we in elk natuurgebied één soort in de kijker; een dier of plant die (samen met vele andere soorten) profiteert van ons natuurbeheer.
Ook zin om mee te helpen aan een thuis voor planten en dieren? Kom jij onze lokale natuurgebieden eens goed verwennen? Iedereen is welkom: alleen of met familie, vrienden en collega's. Schrijf je in via de bovenstaande links en we zien elkaar binnenkort in de natuur!
Contact
Nog vragen?
Neem contact op via [email protected]
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief