Afbeelding
Afbraak stal
Natuurpunt

De betonstop in de praktijk: ontharden in de polders

29 nov 2019
Categorieën
Natuurbericht
Beheerwerken
Betonstop
Biodiversiteit
Biotopen en habitats
LIFE BNIP
LIFE Oostkustpolders
LIFE+
Natura 2000
Natuurbeheer

In de Uitkerkse Polder zette Natuurpunt opnieuw een belangrijk stap vooruit in het herstel en uitbreiding van het weidevogelreservaat. Een oude vervallen varkensstal vormde al jarenlang een kanker in het open polderlandschap. Ze was een belemmering voor de broedvogels en een doorn in het oog bij de vele wandelaars. Met Vlaamse steun is de stal met de grond gelijk gemaakt en dankzij Europese steun omgevormd naar een kreek zodat zich nu rietmoeras kan ontwikkelen. Een mooi voorbeeld van netto natuurwinst. Bovendien zijn door grootschalige inrichtingswerken binnen het LIFE-project Oostkustpolders 265 hectare historische graslanden hersteld en 70ha vernat in de kustpolders.

30 jaar Uitkerkse Polder

Vlakbij Blankenberge ligt het 1400 ha grootte Europees beschermd weidevogelgebied Uitkerkse Polder. Grutto, tureluur en kievit zijn enkele van de typische weidevogels die er nog in grote getale broeden. Sinds de eerste grondaankoop exact 30 jaar geleden werkt Natuurpunt continu verder aan de uitbouw van het weidevogelreservaat. Zo’n 600 ha is ondertussen in natuurbeheer en waar nodig wordt het leefgebied van de weidevogels verbeterd en uitgebreid. Dankzij Europese subsidies binnen het LIFE-project Oostkustpolders zijn verschillende inrichting- en herstelmaatregelen gerealiseerd.

Oude varkensstal verdwijnt, topnatuur verschijnt

Een van de belangrijkste realisaties is het verwijderen van een grote oude varkensstal in het  midden van het natuurgebied, voor de rest een heel open en weids polderlandschap. De stal was grotendeels opgebouwd uit asbestplaten en andere asbesthoudende materialen. Een gespecialiseerde firma zorgde voor het veilig verwijderen van deze platen. Vervolgens werd de met steenpuin opgehoogde grond afgegraven en afgevoerd. Eens het terrein volledig vrij was werd het ingericht als een nieuwe kreek, zodat er zich brede rietkragen kunnen ontwikkelen. Zo krijgt de Europees beschermde bruine kiekendief extra broedgelegenheid en kan de nieuwe kreek dienst doen als waterbuffer.

Afbeelding
grutto

LIFE+ Oostkustpolders

Daarnaast zijn er in de uitgestrekte Oostkustpolders heel wat reliëfrijke graslanden hersteld. In de kustpolders is het open landschap al eeuwenlang getekend door landbouwpraktijken als het aanleggen van poelen, laantjes en sloten en klei- en veenontginningen. Dit microreliëf zorgt ervoor dat het water blijft staan en op de laagste delen komt brak water naar boven. Weidevogels zoals grutto en tureluur hebben nood aan deze soortenrijke graslanden met hoge grondwaterpeilen en plasdras tijdens de broedperiode. De klemtoon bij de natuurinrichting lag op het herstellen of reconstrueren van 260ha van het historisch reliëf. Op meer dan 5ha zijn opgehoogde delen afgegraven om zilte vegetaties te laten ontwikkelen. Daarnaast zijn waterpompen geplaatst die werken op zonne-energie. In het vroege voorjaar wordt op deze manier water uit de sloot op de weides gepompt om plasdras te creëren. Om geschikt habitat voor bruine kiekendief uit te breiden werden stukken grond afgegraven voor de ontwikkeling van een rietmoeras.

 Tekst: Matthias Strubbe (Natuurpunt Beheer)