Afbeelding
LED licht op bovenpees WR9
Mattias Van Opstal

Duurzame visserij met licht? LED there be light

28 nov 2022
Categorieën
Natuurbericht
Lichtvervuiling
Noordzee
Visserij


Eind 2021 liep het EFMZV-project ‘Combituig’ af. EFMZV staat voor Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij en ondersteunt initiatieven om de visserij te verduurzamen, met oog voor het mariene milieu. Het project focuste op het uittesten en combineren van innovaties die de selectiviteit en/of de overleving in de boomkorvisserij konden verbeteren. Vooral het gebruik van licht bewees duidelijk zijn potentieel. 

Aan boord van zowel commerciële schepen (Z201) als onderzoeksschepen (RV Belgica en RV Simon Stevin) werden ledstrips op verschillende plaatsen in het net aangebracht. De beste resultaten werden behaald wanneer ledlicht in een ‘Benthos ontsnappingspaneel’ (BRP) werd bevestigd. In een net met led-BRP werd gemiddeld 30% minder ondermaatse schol en 10% minder ondermaatse schar gevangen in vergelijking met een net met BRP zonder led. De commerciële vangsten werden niet beïnvloed. De troebelheid van het water is een belangrijke omgevingsvariabele die het effect van het licht beïnvloedt, in het heldere water van het Engels kanaal was het effect op ondermaatse schol nog veel groter (tot > 50 %), terwijl de vangstverschillen in troebel water, dichtbij de monding van de Thames veel kleiner waren. Gebruik van ledlicht lijkt ook mogelijkheden te bieden in garnaalvisserij. Op een eerste testreis aan boord van de WR9 slaagden we er in om de bijvangst van platvis met 25% te verminderen door ledstrips te bevestigen aan de bovenpees van het net, zonder significante effecten op de rest van de vangst.


Afbeelding

LED licht ingebouwd in een boomkornet (foto:Mattias Van Opstal) 

Duurzame garnaalvisserij met licht?

Naar voorbeeld van het IJslandse “Optitog” werd ook onderzoek gedaan naar het gebruik van laserlicht in onze garnaalvisserij. Optitog ontwikkelde samen met het Marine and Freshwater Research Institute (IS) een experimenteel vistuig dat reeds gebruikt werd voor verkennende zeeproeven in roze garnaalvisserij (Pandalus borealis). Het conventionele vistuig is vervangen door een frame met lasers die voor het tuig uit schijnen en zo een “virtueel net” vormen waaraan dan een kuil bevestigd wordt. Sensoren op dit frame zorgen er bovendien voor dat het net op een vaste afstand boven de bodem zweeft, waardoor bodemberoering vermeden wordt. Laboproeven en proeven in de sleeptank op het ILVO draaiden jammer genoeg op niets uit. Onze grijze garnaal is duidelijk heel wat minder visueel ingesteld dan zijn noordelijke broer en reageerde jammer genoeg niet op het laserlicht.


Afbeelding

Laboproeven met laserlicht (ILVO) (foto: Mattias Van Opstal)

LED there be light voor de toekomst

Het Combituig-project gaf aanleiding tot een nieuwe project “LED there be light”, waarin onderzocht wordt hoe we het gebruikt van ledlicht verder kunnen verbeteren. Er wordt geëxperimenteerd met de positie van de leds en de kleur van het licht. Er wordt gekeken of we stroomverbruik kunnen beperken door het licht te laten flikkeren. Samen met het Britse bedrijf SNTech ontwikkelen we de leds verder om ze robuuster en gebruiksvriendelijker te maken.

Tekst: Mattias Van Opstal (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek)