Gaat het stadsbestuur Kasteeldomeinen De Bron en Heiberg verkopen?

De stad overweegt om de kasteeldomeinen De Bron en Heiberg te verkopen om de kosten van de aankoop van de Scheutsite en de vijvers van Bellefroid te compenseren. Hiermee dreigt de aankoop van waardevolle gebieden ten koste te gaan van de waardevolle kasteeldomeinen.
Op zich biedt de aankoop van de Scheutsite mogelijkheden voor natuurontwikkeling, aangezien de natuurwaarden er nog verrassend hoog zijn, met een groot aantal streekeigen en bijzondere soorten op beperkte oppervlakte. Kwetsbare situaties dus, waarvoor een specifiek beheer vereist is om de aanwezige biotopen in goede staat te houden.
We zijn blij dat de natuur in de huidige plannen meer aandacht krijgt. Met Natuurpunt ondersteunen we de ingeslagen weg, die gericht is op een gezonde mix van natuur, recreatie en gemeenschapsvorming. Via een constructieve samenwerking hoopt Natuurpunt Leuven hier haar steentje bij te dragen, om de aanwezige natuurwaarden te versterken.
Dit mag echter niet ten koste gaan van de kasteeldomeinen van De Bron en Heiberg. Die vormen historische parels en oases in de stad, hebben ook belangrijke natuurwaarden en vervullen bovendien een publieke functie.
Het geel kasteeltje op de Heideberg is bij de meeste inwoners van Leuven een gekende referentie. Minder bekend is dat het domein rond dit kasteeltje een hoge natuurwaarde heeft, met o.a. vochtig tot droog soortenrijk heischraal grasland, dat een thuis biedt voor heel wat zeldzame planten en graslandpaddenstoelen. De groendienst van de Stad Leuven beheert dit gebied nu al in functie van deze hoge natuurwaarde.
Ook het domein rond kasteel de Bron heeft een hoge natuur- en belevingswaarde dankzij de aanwezigheid van meerdere bronnen. In 2012 werden de door bronwater gevoede poelen door Regionaal Landschap Dijleland nog hersteld om zo weer een geschikt biotoop te creëren voor waterplanten- en dieren.
Als de kasteeldomeinen verkocht worden, is dit definitief en biedt dit weinig tot geen garanties voor natuurontwikkeling, -beheer en publieke toegankelijkheid.
In het nieuwe Ruimtelijk Structuurplan Leuven stelt de Stad Leuven zelf dat het behoud van de kasteeldomeinen in patrimonium vanuit de strategische ligging in de stad wenselijk is.
Leuven is geen arme gemeente die de verkoop van de kasteeldomeinen nodig heeft voor de aankoop van de andere domeinen. Het al of niet verkopen van de twee kasteeldomeinen is bijgevolg een politieke beslissing.
Natuurpunt Leuven meent dan ook dat de stad consequent moet zijn in haar beleidskeuzes, en hier moet gaan voor het behoud van natuur en groene open ruimte i.p.v. de éénmalige opbrengst van de verkoop.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week