Afbeelding

Gemeente Laakdal legt nieuwe wandelbrug over de Grote Laak tussen Varendonk en Trichelbroek

11 apr 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Natuurpunt kon in 2005 het gebied Varendonk op de linkeroever van de Grote Laak aankopen van De Merode. Op de rechteroever waren wij toen reeds eigenaar van het Trichelbroek.

Al vlug werden er plannen gesmeed om beide natuurgebieden voor wandelaars opnieuw met elkaar te verbinden op de plaats waar in een ver verleden reeds een voetgangersbrug had gelegen.

Het toenmalige gemeentebestuur werd bereid gevonden om samen met Natuurpunt deze brug te bouwen. Gelijktijdig werd  er ook een brug over de Kleinbroekloop  aangelegd tussen onze natuurgebieden Eindhoutbroek en Eindhoutberg.  Op 17 december 2005 werden beide bruggen onder grote publieke belangstelling gedoopt en ingewandeld met een wandeling van "brug tot brug“

16 jaar en vele duizenden passerende wandelaars later had de brug tussen Varendonk en het Trichelbroek haar beste tijd gehad. Eén van de draagbalken vertoonde serieuze verrottingsverschijnselen en dreigde op termijn door te breken.

Daar deze brug deel uitmaakt van het wandelnetwerk De Merode en dus dagelijks door plaatselijke inwoners maar ook door veel wandelaars van elders wordt gebruikt, drong een dringend herstel zich op om ongelukken te voorkomen.

Natuurpunt Laakdal klopte opnieuw aan bij ons gemeentebestuur en met succes. De voorbije weken werd door enkele gemeentearbeiders de oude brug verwijderd en een volledig nieuw exemplaar geïnstalleerd. Het gaat om een volledig metalen brug met een mooie groene leuning, stevig, veilig en mooi.

Vele natuurliefhebbers en andere wandelaars zullen hier nog heel veel jaren gebruik van kunnen maken en op deze manier de prachtige natuur in de Laakvalleien blijven ontdekken.  Natuurpunt hoopt op deze manier nog meer mensen warm te maken voor het behoud van onze Laakdalse natuur en wenst hierbij in het bijzonder ons gemeentebestuur en haar arbeiders te bedanken voor hun bijdrage hiertoe.

Tot op de brug…..

 

Tekst: Herman Berghmans
Foto's: Paul Helsen