Afbeelding
Stein Temmerman

Integrale oplossing nodig om natuurherstel te verzekeren en de landbouwsector te verduurzamen

18 jul 2023
Categorieën
Natuurbeleid
Biodiversiteit
Natuurherstel
Stikstof

Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir kondigde gisteren onverwacht twee ministeriële instructies aan met verstrengingen van stikstofregels bij vergunningen. Vorige week stelde Vlaams Minister van Landbouw Jo Brouns het voorgestelde nieuwe stikstofdecreet niet te kunnen goedkeuren. De natuur- en milieuorganisaties Natuurpunt, West-Vlaamse Milieufederatie, BOS+, Vogelbescherming Vlaanderen en Bond Beter Leefmilieu zijn teleurgesteld dat een onderhandelde oplossing voor de stikstofcrisis, inclusief begeleiding voor landbouwers en cruciale maatregelen rond natuurherstel, zo op de lange baan geschoven lijkt.

“De stikstofproblematiek is van een dergelijk maatschappelijk belang dat een grondige en toekomstbestendige aanpak cruciaal is. Dit houdt niet alleen een drastische daling van de stikstofuitstoot in, maar ook perspectief voor de landbouwsector en kordate acties voor natuurherstel”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt. 

Met de instructies wil minister Demir een dalende trend in de uitstoot door landbouw initiëren. “Met het uitlichten van maatregelen uit een groter geheel wordt echter geen duurzame oplossing geboden voor een landbouw met minder impact op de omgeving. Ook flankerend beleid voor de landbouwer blijft uit”, stelt Ineke Maes van Bond Beter Leefmilieu.

De natuur- en milieubewegingen wijzen er ook op dat de demarche slechts één van de gevolgen is van het gebrek aan visie over de weg die landbouw op moet in een dichtbevolkt Vlaanderen, waar ook natuur haar rechten heeft. De problemen zitten dieper dan enkel het stikstofprobleem. Om rechtszekerheid te geven aan landbouwer en natuur, is een sterke visie voor de toekomst van cruciaal belang. De milieu- en natuursector herhaalt haar eis aan de bevoegde ministers om daaromtrent grondig en in het algemeen belang samen te werken. 


Afbeelding
gezamelijk_logo.png