Afbeelding
Saxifraga/Ab H Baas

'Joeri Buiten' over oorwormen

7 feb 2023
Categorieën
Natuurbericht
'Joeri Buiten'
Insecten en ongewervelden

Joeri Cortens vertelt deze week over de ontdekking die hij deed: "Ik was in de tuin de nestkastjes proper aan het maken, en de oude nesten van vorig jaar aan het verwijderen, toen ik twee oorwormen vond (een mannetje en een vrouwtje) met eitjes erbij." Het is namelijk de tijd van het jaar voor oorwormen om hun eitjes te leggen. "In het najaar komen ze met tientallen samen om elkaar te vinden, de eitjes worden dan in de winter gelegd en het duurt nadien wel 70 dagen voor de eitjes uitkomen. Perfect op tijd voor de lente."

Deze manier van voortplanting is blijkbaar bijzonder in het insectenrijk. "Er is maar 1% van alle insecten die broedzorg hebben. De meesten zijn al blij dat ze een plant vinden om hun eitjes op te leggen." Bij oorwormen gaat dit heel ver. Het vrouwtje gaat niet alleen de jongen voeden, maar ook regelmatig in bad stoppen. "Er kan namelijk wat schimmel op de jongen terechtkomen, en haar speeksel heeft een schimmelwerend middel."

Oorwormen hebben natuurlijk de reputatie om in je oor te kruipen, maar dat blijkt eigenlijk niet te kloppen. "Ze gaan dit niet doelbewust doen. Het zijn Thigmofiele dieren. Ze hebben het verlangen naar geborgenheid en gaan op zoek naar een kleine nauwe ruimte waar ze net in passen." De tangetjes aan hun achterlijf zijn ook helemaal niet gemaakt om in je trommelvlies te knippen. Welke functie hebben ze dan wel? Beluister het fragment en kom meer te weten over de oorworm.

>> Herbeluister de uitzending (10 minuten)

Meer weten over:

Elke dinsdag vertelt Joeri Cortens in Nieuwe Feiten op Radio 1 wat er op dat moment te zien is in onze natuur.