Afbeelding

Kranen boven Schelle

1 apr 2016
Categorieën
Natuurbericht
Vogels

 

Frederik Fluyt - Vogelwerkgroep Rupel

In het vroege voorjaar trekken tienduizenden kraanvogels vanuit hun Spaanse overwinteringskwartieren naar Noord-Europa om zich voor te bereiden op het broedseizoen. Eens de Pyreneeën overgestoken, vliegen ze in omvangrijke groepen door Frankrijk, waarbij ze min of meer diagonaal - van het zuidwesten naar het noordoosten - het land doorkruisen. De aanblik van honderden kraanvogels die in lange slierten overtrekken en al roepend het prille voorjaar aankondigen, behoort tot een van de mooiste natuurervaringen die men in ons land kan meemaken. Helaas ligt de reguliere trekroute een eind buiten onze regio en dient men zich doorgaans naar het uiterste oosten van ons land te begeven om dit schouwspel gade te slaan.  

Bij aanhoudende wind uit het oosten kan echter een deel van de migrerende kraanvogels in een breed front uitwaaieren zodat we ook in Vlaanderen groepjes kraanvogels kunnen zien overtrekken.  

Eind februari was het zo ver, op 24 februari vertrokken er naar schatting 42.000 kraanvogels uit het noorden van Spanje en werden er in de dagen daarna grote bewegingen van migrerende vogels gemeld in Frankrijk. 

Met een zuidoostenwind in centraal Frankrijk steeg de hoop om ook in het Vlaamse landsgedeelte een fractie van de kraanvogeldoortocht mee te kunnen pikken.  

Met dit gegeven in het achterhoofd, maar met helaas te weinig tijd om er die dag echt 'werk' van te maken, wierp ik op zaterdag 27 februari vanuit de woonkamer een eenmalige blik naar het firmament. Tot mijn eigen verbazing merkte ik boven het centrum van Schelle een groep van 40 thermiekende vogels op waarvan het silhouet meteen een belletje deed rinkelen: kraanvogels!  

Samen met mijn inderhaast bijeengeroepen gezinsgenoten Saskia en Helena zagen we hoe de groep kraanvogels zich tot een V-formatie reorganiseerde om vervolgens met sierlijke vleugelslagen pal over onze hoofden te vliegen, waarbij eenmaal het kenmerkende trompetroepje te horen was.  

Op de website waarnemingen.be viel af te leiden dat dezelfde groep die namiddag ook werd gezien boven Aartselaar, de trektelpost van Mortsel en boven Vorselaar.