Laat buitenlessen doorgaan!

De vele voordelen van buitenlesuren
Los van corona zijn er sowieso veel voordelen aan het geven van buitenlessen: buitenlessen doen meer bewegen, verhogen achteraf de concentratie, bevorderen sociaal contact, geven prikkels voor het ontdekken van nieuwe vaardigheden en nieuwe kennis, en vergroten het milieubewustzijn. Onlangs verscheen een Finse studie die aantoonde dat activiteiten in het nabije groen het immuunsysteem van kinderen verhoogde. Ook in Vlaanderen zijn dergelijke studies binnen de leerstoel Zorg en natuurlijke leefomgeving van de Universiteit van Antwerpen in opmaak.
“Het ‘buitenkomen’ biedt mogelijkheden om ervaringen op te doen van het onverwachte en het minder bekende, en om de werkelijkheid te ervaren met onze volle zintuiglijkheid. De wereld niet enkel te zien of te lezen, of als ‘schermwereld’ te leren kennen, maar ook te voelen, te ruiken, te horen, in alle opzichten waar-te-nemen in zijn of haar rijkdom”, zeggen Jan Masschelein (gewoon hoogleraar) en Stefan Ramaekers (hoogleraar), verbonden aan de onderzoekseenheid Educatie, Cultuur en Samenleving van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen KU Leuven.
Ook bij slecht weer
Corona maakt de urgentie van buiten zijn alleen maar groter, ook als het slechter weer is en het kouder wordt. Laarzen en een regenjas horen dus naast een mondkapje tot de standaarduitrusting van dit najaar.
De meeste corona-besmettingen worden bovendien binnenshuis opgedaan. Geregeld een frisse neus halen, is goed voor onze weerstand. Met de winter voor de deur zou de blijfinuwkot-campagne beter opgevolgd worden door een komuituwkot-campagne, boordevol tips hoe je dat coronaproof kan doen. Want de neiging om ons nu volledig te isoleren en binnen op te sluiten, is groter dan ooit. Met alle gevolgen van dien: minder bewegen, minder sociaal contact en meer kans op depressie (waar deze Ouders voor Jongeren ook al op wezen).
Buiten zijn past in leerdoelen
We moedigen scholen en leerkrachten daarom graag aan om deze week en na de herfstvakantie regelmatig een natuurbad te nemen. “De geschiedenis van het onderwijs kent een lange en uitgebreide, maar misschien niet zo bekende, traditie van openluchtonderwijs in allerlei vormen (van boswandelingen, over boerderijbezoek tot alle klassen in openlucht, winter en zomer),” vullen Masschelein en Ramaekers aan. Een digitale paddenstoelenpluk, het herkennen van herfstbladeren of het installeren van voederplanken voor vogels passen perfect in de leerdoelen. En anders is er nog ruime keuze tussen deze 50 buitentips: www.natuurpunt.be/50dingen.
“Onze natuur biedt kansen om veilig buiten te spelen, te genieten, te beleven, te leren, en te ervaren hoe mooi en rijk het naar buiten gaan wel is. Ontdek de heerlijke buitenlucht, ventilatie op en top, haal een frisse neus, geniet van een weids vergezicht. Blijf vooral niet binnen, want net nu staat de schoonheid en rust van de natuur op je te wachten”, zegt meester Luc Grispen, van 5e en 6e leerjaar Basisschool 't Piepelke, Bilzen.
Ontdek de natuur in je buurt
Tijdens de voorbije lockdown ontdekten meer mensen dan ooit dat ze geen auto nodig hebben om in het nabije, vaak nog onbekende groen, te ontspannen. Via de website van Natuurpunt kan je makkelijk wandelkaartjes downloaden en dat gebeurde 30% meer in die periode. Ook de natuurherkenningsapp ObsIdentify is erg populair, met maar liefst 225.000 downloads sinds maart dit jaar. Toen wilden mensen vooral weten welke insecten er in hun tuin zaten, nu worden er massaal paddenstoelen geïdentificeerd naar aanleiding van de Digitale Paddenstoelenpluk.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week