Afbeelding
Bloemrijk grasland met blauwe knoop
Kevin Feytons

LIFE HARWIN – nieuw natuurherstelproject in het Hageland

13 jan 2023
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
LIFE Harwin
Natuurherstel

Op de valreep van 2022 werd er een nieuw LIFE natuurinrichtingsproject goedgekeurd door de Europese commissie: LIFE HARWIN, of voluit HAbitat Restoration WIngevalley. Dankzij dit project kunnen we de natuur in de Wingevallei (Vlaams-Brabant) de komende 6 jaar een extra boost geven!

Dankzij het LIFE-fonds van de Europese commissie kunnen organisaties en lokale overheden van alle lidstaten natuurherstelprojecten uitvoeren in de zogenaamde habitat- en vogelrichtlijngebieden, afgebakende natuurgebieden die bijzondere natuur herbergen die op Europese schaal belangrijk is. Dit project is al het 43ste project waarbij Natuurpunt betrokken is.

Unieke variatie in reliëf geeft unieke vegetatie

Het HARWIN-project speelt zich af in de Wingevallei en omgeving, in het oosten van provincie Vlaams-Brabant. Door de unieke variatie in reliëf, hydrologie en bodem is deze regio bijzonder rijk aan verschillende natuurtypes en zeldzame soorten, bovendien allemaal op een boogscheut van elkaar. Denk maar aan eiken-beukenbos, heide en heischrale graslanden op de Diestiaanheuvels, glanshaverhooilanden, eiken-haagbeukenbos en blauwgraslanden tot zelfs laagveenvegetaties en broekbossen beneden in de vallei. Met dit project wordt er ingezet op het herstel van deze verschillende habitats en de natuurlijke hydrologie tot een duurzaam werkend en verbonden ecosysteem. Zeldzaamheden zoals o.a. zaagblad, betonie, kleine valeriaan en zwartblauwe rapunzel sieren hier nog (zeer beperkt) het landschap, maar zijn soorten die zullen verdwijnen in deze biodiversiteitscrisis zonder een degelijk natuurherstel! Bijzondere aandacht gaat dan ook naar het heropleven van een twintigtal zeldzame plantensoorten die nog voorkomen in de regio. Dit zal een heel gerichte aanpak vergen waarbij het verplaatsen en herintroduceren van soorten noodzakelijk is.

 

Betonie (foto: Jan Willem Jongepier)

Een project met vele partners

Samen met het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) zal Natuurpunt op terrein heel wat natuurherstel uitvoeren. Hiervoor worden we bijgestaan door verschillende wetenschappelijke partners zoals Natuurpunt Studie, Plantentuin van Meise en de Universiteit van Antwerpen, maar ook Stichting Levend Archief en Eurosite zijn als internationale partners betrokken in het project. In totaal is dit project goed voor een investering van zo’n 8,2 miljoen euro. We kijken alvast uit naar de eerste resultaten.

Auteur: Kevin Feytons (LIFE HARWIN)