Natuurparels in wording: Krekelberg en Peerlaarven in Bonheiden

Krekelberg
Natuurpunt is in de winter van 2020 gestart met een herstelproject van de Krekelberg (Kelderbos) in Bonheiden. Met dit heideherstel wil Natuurpunt een stukje van het oude Bonheidense heidelandschap herstellen.
De heide rond speelplein 'Peter Pan' wordt groter gemaakt zodat de natuur meer kansen krijgt. Bedoeling is om te streven naar één van de meest biodiverse plekken die Bonheiden rijk is.
We beseffen dat de inrichtingswerken (zoals het kappen van een deel van de naaldaanplant en het plaggen van de bodemlaag) een ingrijpende en soms aanstootgevende maatregel kan zijn. We hopen echter op wat begrip en geduld van onze inwoners. De ervaring leert ons immers dat Krekelberg al binnen enkele jaren veel afwisselender en boeiender gaat worden. En dat het net die grotere natuurrijkdom is die uiteindelijk geapprecieerd zal worden door zowel onze bezoekers als door de vele planten- en dierensoorten die van deze werken zullen profiteren.
Meer info over de werken vind je in de brochure die de buurtbewoners voor het starten van de werken in de brievenbus kregen.
Update herfst 2021:
Peerlaarven
Natuurpunt kocht een tiental jaar geleden een gebied van bijna 3 ha aan tussen de Peerlaarstraat en de graslanden langs de Krekelbeek. Het gaat om een verlaten zandgroeve. Centraal bevindt zich een natte zone, waarrond spontaan bos is opgeschoten.
Natuurpunt wil de natuur in dat gebied versterken: de biodiversiteit verhogen, de juiste levensomstandigheden creëren voor zeldzaam wordende planten en dieren, het bos gevarieerder en robuuster maken tegen klimaatverandering.
Concreet willen we het laagst gelegen deel waar nu vooral pitrus groeit verdiepen zodat er een nieuw ven zal ontstaan, het Peerlaarven. Dit nieuw ven zal aantrekkelijk zijn voor allerhande planten en dieren, typisch voor voedselarme plassen. Het zal een welgekomen versterking zijn voor ’t Ven (aan de Waterleliestraat) dat Natuurpunt eerder heeft hersteld. Met heel mooie resultaten!
Om het ven aan te leggen gaan we tot 80 cm diep uitgraven. Het uitgegraven zand wordt afgevoerd. De werken zijn gepland voor het najaar van 2022. In de nog open zone rond het nieuwe ven gaan we plaggen. Dat zal pas gebeuren aansluitend op het uitgraven van het ven, in 2022. Op het afgeplagde deel verwachten we dat vrij snel een vegetatie van natte heide zal opschieten, zoals op ’t Ven. Rondom die zone gaan we het bos lichtrijker maken zodat het minder invloed (schaduw en bladval) heeft op de open zone en het ven.
Het bos langs de Peerlaarstraat en rondom de centrale zone blijft bos. We zullen wel ingrijpen om invasieve exoten zoals Amerikaanse vogelkers te bestrijden. Dat hebben we ook de afgelopen jaren gedaan. We verwachten dat het bos zal evolueren naar een gemengd dennen-loofhoutbos, met een dichte struiklaag van besdragende soorten en veel dood hout. Dergelijk bos is beter opgewassen tegen de klimaatverandering dan de naaldhoutbossen in onze streek.
U heeft ongetwijfeld al gemerkt dat elk voorjaar amfibieën worden overgezet over de Peerlaarstraat. De meesten trekken naar een voortplantingspoel aan de andere kant van de straat. We verwachten dat ons beheer de amfibieënpopulatie ten goede zal komen omdat een nieuwe voortplantingspoel wordt gecreëerd en het bos gevarieerder en structuurrijker zal worden.
Op de planning
Het daadwerkelijke graven van het ven is uitgesteld naar september 2022. Ook het plaggen wordt uitgesteld, dat zal pas doorgaan na de graafwerken
Dit najaar gaan de graafwerken door, vermoedelijk vanaf begin september.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week