Natuurpunt Leuven overal dichtbij – ook op bedrijventerreinen

Natuurpunt wil méér en hoogwaardige natuur. Als belangrijkste hefboom daartoe proberen we interessante gronden aan te kopen of in beheer te krijgen. Dat is een proces dat gestaag heel mooie resultaten oplevert, maar tijd en geld kost, en niet te vergeten ook afhankelijk is van een aanbod aan interessante gronden die te koop worden aangeboden of eigenaars die openstaan voor natuurlijk beheer.
Daarnaast wil Natuurpunt ook wegen op het biodiverser maken van groene ruimte elders. In onze nieuwsbrief van februari kon je lezen over hoe Natuurpunt samen met de Tuinrangers (link toevoegen) onze tuinen biodiverser en klimaatvriendelijker willen maken. In Leuven maken tuinen samen 15% uit van de beschikbare oppervlakte!
Ook op bedrijventerreinen vind je vaak grote stukken open groene ruimte, omdat ze door bedrijven ‘op de groei’ zijn gekocht, of omdat er rondom bedrijfsgebouwen open ruimte is gelaten. Vaak worden deze grasvelden kort gemaaid, wat een bedrijventerrein een strak (en saai) imago geeft. Op het bedrijventerrein in Haasrode is Natuurpunt Leuven met een pilootproject gestart om deze groene buitenruimte rond en tussen bedrijven biodiverser in te richten. Dat heeft positieve effecten voor de biodiversiteit, maar ook voor iedereen die er werkt. De verwondering van een natuurlijke omgeving heeft een positief effect en werkt stressverlagend. Hiervoor werken we samen met C-Valley, de vereniging van bedrijven op het bedrijventerrein, Leuven2030, Regionaal Landschap Dijleland en Interleuven. Door de coronamaatregelen staan de activiteiten hierrond op een laag pitje, maar op het terrein gaan een aantal bedrijven stapsgewijs verder, door zones grasland pas later op het seizoen en minder frequent te maaien, door streekeigen bomen aan te planten of bloemenweiden in te zaaien op een strook die daarvoor landbouwgrond was, of door een insectenhotel te plaatsen. Bekijk hier hoe Leen Kuijken de bedrijventerreinen onder handen neemt.
Kleine stap voor de mens, grote stap voor de biodiversiteit
Natuurpunt Leuven staat de bedrijven bij met advies, want elke bedrijfssituatie is anders. Daarom gaan we met vrijwilligers ter plaatse om de concrete mogelijkheden te bekijken op het terrein, én te horen wat de verwachtingen en voorwaarden zijn voor het bedrijf en het personeel. Vaak kan met kleine ingrepen al een fijn resultaat worden behaald: een streekeigen haag aanplanten, klimplanten tegen een gevel, en, één van onze favorieten, minder frequent maaien. Door pas een eerste keer te maaien in mei en het maaisel weg te halen, krijgt men veel meer bloemen en variatie in de graslanden, wat goed is voor insecten en biodiversiteit … en voor het welzijn van de werknemers! Als een tweede maaibeurt wordt uitgesteld tot eind september, en eventueel zelfs een deel van het gras ongemaaid de winter in gaat, creëren we nog meer diversiteit in begroeiing én een plek voor insecten om te overwinteren. Dit kan gecombineerd worden met wandelpaadjes en zones die wel kort gemaaid worden zodat je ‘tussen’ de bloemen kan wandelen of even rustig pauze kunt nemen. Bovendien is het een eenvoudige manier voor een bedrijf om zijn groene imago in de kijker te zetten.
De meeste bedrijven die in Haasrode plannen hebben voor meer biodiversiteit hebben een jaar geleden, samen met Natuurpunt Leuven, het ByeByeGrass charter ondertekend, waarmee zij hun engagement vastleggen naar een biodiverser beheer van hun grasvelden. Naast bedrijven op het bedrijventerrein waren ook de KU Leuven, UZ Leuven en de Stad Leuven bij de ondertekenaars, wat de totale oppervlakte waartegen ‘byebye’ wordt gezegd tegen strakke monotone gazons nog stijgt.
De kleine stap die jij kan nemen
Al deze ingrepen in tuinen, bedrijventerreinen of het openbaar domein versterken de biodiversiteit, ook al worden hiermee natuurlijk geen extra natuurgebieden gecreëerd. Vanuit Natuurpunt Leuven vinden we het echter heel belangrijk om ook juist deze kleinere aanpassingen actief te ondersteunen, simpelweg omdat alle beetjes helpen, elk stukje natuurlijk groen telt. Het geeft een rustplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren, een wortelplaats voor planten (en mensen) en een corridor tussen grotere natuur- of groengebieden. Daarnaast zorgen deze plekken ervoor dat regenwater in de grond kan sijpelen en zorgt extra groen voor verkoeling in de steeds warmere zomers. Dus contacteer ons vandaag nog voor advies voor een biodiverse tuin door Tuinrangers of advies voor meer biodiverse buitenruimte op jouw bedrijf!
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week