Afbeelding
Vijver Neerkamstraat

Natuurpunt Merchtem koopt een nieuw stuk natuurgebied aan van 1 hectare

5 jun 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie
Natuurbeheer

Toen de Natuurpunt afdelingen van Asse en Merchtem vorig jaar het project ‘Grote Molenbeek’ opstartten was het de bedoeling om het mooie stuk natuur op de grens tussen Merchtem en Mollem te versterken.

Nu kon Natuurpunt Merchtem een perceel van 1 ha aankopen in de Neerkamstraat. De visvijver die er nu nog ligt zal worden omgevormd tot een prachtige natuurlijke vijver die een oase wordt voor amfibieën, insecten en water- en rietvogels.

Dit nieuwe natuurgebied zal een ideale habitat zijn voor de vinpootsalamander, een zeldzame salamandersoort waarvan er in Merchtem nog een belangrijke populatie leeft. Ook vogelsoorten zoals de rietgors en de kleine karekiet zullen hier na de beheerwerken een thuis vinden.
Na de eerdere aankoop van het Tiebos en de werken in het gebied ‘Schermershoek’, die nu al mooie resultaten opleveren, is de aanschaf van dit nieuwe gebiedje een volgende schakel voor blijvend natuurherstel langsheen de Grote Molenbeek.

Om dit mooie stukje natuur veilig te stellen, kan Natuurpunt Merchtem alle hulp gebruiken. De aankoop en de omvorming van de visvijver kosten immers veel geld en de subsidies alleen volstaan niet om alle kosten te dekken.

De gemeente Merchtem heeft de aankoop alvast gesteund met een heel mooi bedrag.
Maar ook jij kan de aankoop van dit gebied steunen. Stort daarom jouw gift op rekening IBAN = BE56 2930 2120 7588, BIC = GEBABEBB van Natuurpunt Beheer, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen en vermeld 'Project 9475 - Grote Molenbeek'. Van elke gift van meer dan 40 euro krijg je via de belastingen 45 procent terugbetaald.
Elke gift helpt om de natuur in Merchtem blijvend te beschermen.

Woon je in de buurt en wil je dit natuurgebied mee helpen bewaren door af en toe een oogje in het zeil te houden, neem dan contact met Natuurpunt Merchtem via [email protected].