Afbeelding

Natuurreservaat de Laakvalleien breidt opnieuw aanzienlijk uit door beheerovereenkomst met Pidpa

21 mrt 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Begin dit jaar ondertekenden Natuurpunt en Pidpa een natuurbeheerovereenkomst voor 39 ha gronden in de Laakvalleien. Deze gronden zijn grotendeels gelegen in natuurgebied en VEN-gebied (Vlaams Ecologisch Netwerk) met nog steeds heel belangrijke natuurwaarden. Bovendien is Natuurpunt in de onmiddellijke omgeving reeds eigenaar van vele tienallen hectaren die momenteel als natuurreservaat zijn erkend en worden beheerd.

In deze beheerovereenkomst geeft Pidpa aan Natuurpunt de toelating om voor het terrein een natuurbeheerplan op te stellen en in te dienen bij de Vlaamse Overheid, in aansluiting op en samen met de gronden in eigendom van Natuurpunt in het projectgebied Laakvalleien.

Pidpa blijft deze gronden natuurlijk gebruiken als waterwingebied. Drinkbaar water voor de inwoners van de Kempen blijft noodzakelijk. Hoewel de waterwinning een invloed heeft op het grondwater en een risico is voor een mogelijke verdroging van het gebied, zullen zowel Pidpa als Natuurpunt zich engageren om samen te streven naar een waterhoudende Vallei van de Kleine Laak door inrichting en beheer en door gebruik te maken van de projecten die diverse overheden daartoe ter beschikking stellen. Natuurpunt zal dit in haar beheerplan zoveel mogelijk concretiseren.

Voor ons natuurreservaat De Laakvalleien betekent deze uitbreiding een flinke stap vooruit in de puzzel die stilaan maar zeker gelegd wordt om in Laakdal een robuust aaneengesloten stuk natuur te creëren in de valleien van Grote, Kleine en Rode Laak. Meer dan 306 ha zijn momenteel al in beheer van onze vereniging. De Pidpa-gronden vormen hierbij een mooie aansluiting tussen de deelgebieden Ossenbroeken, ’t Hoeves, Hambroek en Craeywinckel.

Voor dieren en planten zijn grote aaneengesloten natuurgebieden heel belangrijk om beter te kunnen overleven. De in beheer genomen gronden zijn vooral broekbossen met een rijke voorjaarsflora van bosanemoon, speenkruid, enz. Wat de vogels betreft is dit het laatste bolwerkje van de nachtegaal in onze gemeente, terwijl de houtsnip hier baltst en roofvogels als havik en wespendief er tot broeden komen. Vorig jaar werd er ook een populatie ontdekt van de zeer zeldzame vermiljoenkever. Naast het overleven van zeldzame fauna en flora bieden uitgestrekte natuurgebieden natuurlijk ook meer kansen voor de mens om hiervan te genieten en tot rust te komen.

Zie voor onze volgende wandeling alhier op: https://www.natuurpunt.be/agenda/avondwandeling-de-ossebroeken-op-zoek-naar-nachtegaal-en-houtsnip-51494.

Plan van de Pidpa-terreinen te Laakdal met in het geel de percelen
die in beheer werden gegeven aan Natuurpunt. 


Vallei van de Kleine Laak met links het Hambroek, nu in beheer bij Natuurpunt.
Foto: Paul Helsen.

Natuurpunt dankt Pidpa voor het vertrouwen en hoopt op een verdere goede samenwerking ter bescherming van ons drinkwater en de natuur.

 

Herman Berghmans